Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/06/2023 - 08:00

Er din bolig klar til energioptimering? Få gode råd her

Energistyrelsen kommer med anbefalinger til, hvordan du bedst forbereder dig til at ansøge om støtte til at udskifte olie- eller gasfyret.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Har du også undersøgt mulighederne for at energirenovere din bolig?

I den seneste tid er der kommet turbo på energiforbedringer i de danske boliger efter en lang periode med høje prisstigninger på energi.

Faktisk har mere end hver fjerde danske boligejer energiforbedret boligen inden for det seneste år. Det viser nye tal fra Energistyrelsens befolkningsundersøgelse, kaldet Energibarometer.

Og det er en stigning sammenlignet med året før, hvor hver femte havde energioptimeret.

- Mange er blevet opmærksomme på, at man faktisk kan gøre noget for at sænke boligens energiforbrug, siger Matilde Grøn Bjørneboe i en pressemeddelelse. Hun er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner.

Og selv om der er udgifter forbundet med at energioptimere, kan det ofte betale sig i det lange løb.

I et typisk hus med fjernvarme kan man for eksempel opnå en årlig besparelse på varmeregningen på 3000 kroner ved at øge isoleringen fra 100 millimeter til 400 millimeter på loftet. Det viser en beregning fra Energistyrelsen.

Men du behøver ikke at gå i gang med de helt store projekter for at spare penge på energi.

- Der er også gode besparelser at hente gennem mindre tiltag som efterisolering af varmerør eller tætning omkring vinduer, som kan klares på en weekend, siger hun.

I september åbner den såkaldte varmepumpepulje, som vil give omkring 12.500 husstande mulighed for at søge tilskud til nye varmepumper.

Puljen giver mulighed for, at du kan ansøge om et tilskud, hvis du udskifter en energitung varmekilde som olie- og gasfyr til en varmepumpe.

Tilskuddet udgør 16-19 procent af udgiften til at få installeret en varmepumpe.

- Når puljen åbner, vil det stadig være efter først til mølle-princippet, siger Sarah Videbæk Hundebøl, der er teamleder for puljerne.

Det vil blive offentliggjort på Energistyrelsens hjemmeside, når det bliver muligt at ansøge.

Hvis du vil være en af de første, der får besked, kan du overveje at tilmelde dig Energistyrelsens nyhedsmail på sparenergi.dk.

- Der er en række betingelser, som skal være opfyldt, før man kan være berettiget til at få tilskud, siger Sarah Videbæk Hundebøl og fortsætter:

- Vi anbefaler, at man sikrer sig, at boligens oplysninger i Bygnings- og Boligregistret er korrekte. Det er boligejerens ansvar. Hvis der i dag står i registret, at man har en varmepumpe, selv om det ikke er tilfældet, så kan man ikke få et tilskud.

Du kan se de registrerede oplysninger om din ejendom og rette nogle af dem på bbr.dk.

Hvis du ved, at der er en forkert registrering, bør du allerede nu få den rettet, så du er klar til at ansøge, når puljen åbner.

- Det er også værd at kontrollere, om boligen kan få fjernvarme. For så er man heller ikke berettiget til tilskud, siger hun.

Du bør også undersøge, hvor meget det vil koste at få installeret en varmepumpe i din bolig. Du skal nemlig selv have en del penge op af lommen.

Det er dog vigtigt, understreger Sarah Videbæk Hundebøl, at du ikke indhenter bindende eller betingede tilbud, før du har fået tilsagn om tilskud.

Og så er det et krav, at du bruger en VE-godkendt installatør. Du kan finde en liste på sparenergi.dk.

/ritzau fokus/

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 20:57

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "star-chitecht" i USA. Fredag er Frank Gehry død, 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Frank Gehry blev født i en arbejderklassefamilie i Toronto i Canada i 1929.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek