06/08/2025 - 08:00
Fra salsa til henkogning: Få mest ud af sommerens tomathøst
Gå tomatamok i køkkenet, og forkæl dine smagsløg fra nu og af og gennem hele efteråret og vinteren.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
De rødmer på livet løs i drivhuset og i køkkenhaven for tiden. Tomaterne er plukkeklar og lige til at spise.
- Det bugner med tomater lige nu, siger Yen Frydensberg Egebak, der er forfatter til bogen "Din guide til fantastiske tomater" og selv dyrker over 500 kilo tomater på en nedlagt fynsk æblegård, hvor hun og hendes familie er selvforsynende med grøntsager året rundt.
Og hun har et væld af bud på, hvad du kan kreere af lækkerier ud af årets tomathøst.
1) Frisk tomatsalsa og ceviche.
Lav en lækker tomatsalsa ved at blande grofthakkede tomater med finthakkede rødløg, lidt chili, hvidløg, en god skvæt limesaft, og krydr med salt og peber.
- Jeg putter gerne koriander i, men hvis man ikke er til det, kan man bruge persille, siger Yen Frydensberg Egebak.
Når alt er blandet sammen, skal salsaen stå og trække lidt, og så kan den spises, som den er, på et lunt stykke brød.
Du kan også bruge salsaen til at lave en omgang ceviche (råmarineret fisk). Det gør du ved at lægge stykker af rå fisk ned i salsaen og lader fisken råmarinere i en times tid.
- På den måde bliver fisken tilberedt. Man spiser det meget i Sydamerika, og jeg elsker det, siger Yen Frydensberg Egebak.
Husk kun at bruge fisk, der har været på frys i 24 timer forinden, så du er sikker på, at den ikke indeholder parasitter.
2) Henkog til forrådskammeret.
Du kan få tomatfesten til at vare hele efteråret og vinteren ved at henkoge en portion af dem, som puttes på glas og tages frem og bruges i en hurtig pastaret eller i simrende gryderetter.
- Du kan bare smide de henkogte tomater direkte på panden sammen pasta sammen med lidt friskt hvidløg og løg. Det er enkelt og nemt, siger Yen Frydensberg Egebak, der både henkoger hele tomater og bagt tomatsovs.
Det er dog vigtigt at være ekstra opmærksom på hygiejnen, når du henkoger. Sørg for eksempel for at bruge glas, der er beregnede til henkogning. Fødevarestyrelsen anbefaler i øvrigt, at hjemmekonserverede madvarer opbevares på køl.
3) Semitørrede tomater.
En anden måde at få tomaterne til at række længere på er ved at tørre dem i ovnen. Skær tomaterne i halve, og læg dem med skærefladen opad på en bageplade beklædt med bagepapir.
Drys dem med flagesalt og krydderurter efter smag. Tomaterne tørres i ovnen ved 80 graders varmluft i seks til otte timer, hvis det er cherrytomater, og 10-12 timer, hvis det er store tomater.
- Hvis det er sidst på sæsonen, og tomaterne ikke smager af så meget, drysser jeg en lille smule sukker på og lille smule olivenolie på tomaterne, inden de kommer i ovnen. Det intensiverer smagen af tomat, fortæller Yen Frydensberg Egebak.
/ritzau fokus/