Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/04/2024 - 16:30

Vanvittig hæder: Aqua kåret til årets internationale succes

Ud over Aqua var der tre statuetter til Guldimund ved Carl Prisen, som brancheorganisationen Musikforlæggerne uddeler. Æresprisen tilfaldt Sebastian.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Det er mere end 27 år siden, at Aquas "Barbie Girl" bragede ud.

Sidste sommer fik bandets signaturhit fornyet opmærksomhed, da Barbie-filmen ramte biograferne verden over. På soundtracket samplede verdensstjernerne Nicki Minaj og Ice Spice sangen, som Søren Rasted, Lene Nystrøm, René Dif og Claus Norreen står bag.

Nu er Aqua blevet belønnet med titlen som Årets Internationale Succes ved uddelingen af Carl Prisen 2024, der blev afholdt i Politikens Hus i København tirsdag eftermiddag med DR-værterne Carsten Holm og Camilla Jane Lea som konferenciers.

Det er Musikforlæggerne, den snart 100 år gamle brancheorganisation for de professionelle musikforlag i Danmark, der har indstiftet Carl Prisen for at hylde og hædre danske sangskrivere og komponister.

Der blev uddelt 14 priser i de ordinære kategorier.

Den fremadstormende sanger og sangskriver Guldimund nappede tre af trofæerne. Musikeren med det borgerlige navn Asger Nordtorp Pedersen står bag Årets Sang for "Det' kun vigtigt, hvad det er". Derudover kan han kalde sig for Årets Tekstforfatter og Årets Komponist Inden For Pop.

Årets Radiohit blev sangerinden Saint claras "Oh My God", mens at Årets Streaminghit blev "Moonlight", som sangeren D1MA fremfører.

Inden uddelingen var det allerede blevet afsløret, at Sebastian ville modtage Musikforlæggernes Ærespris.

Den 74-årige musiker, som især er kendt for at have komponeret sange til musicalopsætningerne af "Skatteøen" og "Ronja Røverdatter", følger dermed efter Metallica-trommeslageren Lars Ulrich, sanger og sangskriver Anne Linnet samt den afdøde komponist og pianist Bent Fabricius-Bjerre.

Med prisen følger en check på 50.000 kroner, som Sebastian traditionen tro skal give videre til et nyt spirende sangskrivningstalent.

Carl Prisen, som er opkaldt efter komponisten Carl Nielsen, løb for første gang af stablen i 2013 og blev indstiftet for at fokusere på de skabende kunstnere og ikke de udøvende artister.

De nominerede, som foruden vinderne også talte Andreas Odbjerg, Emma Sehested Høeg og Ida Laurberg, er fundet blandt de sangskrivere og komponister, som musikforlagene selv har indstillet.

Juryer har voteret og til sidst fundet frem til tre nominerede i hver kategori, hvoraf en således har snuppet prisen.

/ritzau/

København, 16/04/2025 - 12:37

Koncert og klapsalver møder dronning Margrethe ved nedtonet fejring

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kongeparret og andre medlemmer af den kongelige familie er med til at fejre dronning Margrethes fødselsdag.

Dronning Margrethes fødselsdag er blevet lidt af et tilløbsstykke foran Fredensborg Slot, hvor en folkemængde onsdag har taget imod hende.

Klokken 12 trådte hun ud på trappen foran slottets hovedindgang sammen med kongeparret, deres børn og flere andre medlemmer af den kongelige familie.

Det viser billeder fra stedet.

Modtagelsen skete til lyden af hujen, klapsalver og en fødselsdagskoncert, som blev fremført af Den Kongelige Livgardes Musikkorps i den indre slotsgård.

Dronningens 85-års fødselsdag er den anden, siden hun under sin nytårstale i 2023 til stor overraskelse fortalte, at hun ville overlade tronen til sin søn.

Hun henviste til en rygoperation året før.

Onsdag er der tale om en nedtonet fejring, har Thomas Larsen, der er forfatter til flere bøger om dronning Margrethe og kongehuskommentator på DR, fortalt.

Tidligere var der tradition for store fejringer på hendes runde og halvrunde dage.

- Hun har overladt den store scene til kong Frederik og dronning Mary. Det er dem og deres børn, der skal have opmærksomheden, mens hendes egen rolle er som pensionist, har Thomas Larsen sagt.

I centrum for opmærksomheden er i stedet kongeparrets ældste datter, prinsesse Isabella, der fylder 18 år den 21. april.

Det blev markeret på Aarhus Rådhus i fredags, og tirsdag aften blev prinsessen fejret i Det Kongelige Teater.

Resten af dronningens fødselsdag markeres privat på slottet og inkluderer blandt andet en fødselsdagsfrokost, hvor kongeparret er værter, samt en middag om aftenen med familie, venner og repræsentanter fra hoffet.

Efter fødselsdagen tager dronning Margrethe ophold på Marselisborg Slot i Aarhus.

Her plejer hun at fejre påske, men på grund af fødselsdagen er opholdet udskudt.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/04/2025 - 11:15

Dronning nedtoner 85-årsdag og lader barnebarn stråle

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Ingen stor fest på dronning Margrethes fødselsdag. Isabella løber i stedet med opmærksomheden.

Dronning Margrethe holder af at blive fejret på sin fødselsdag. En fyldt slotsplads på Amalienborg gør hende varm om hjertet, har hun fortalt.

Og på de runde fødselsdage har hun - bortset fra under coronaepidemien - indbudt Europas kongelige og det officielle Danmark til fest.

Mere beskedent bliver det, når dronning Margrethe fylder 85 år onsdag.

Fødselsdagen fejres med en koncert klokken 12 på Fredensborg Slot overværet af familien og borgere i byen.

Resten af dagen er privat, oplyser kongehuset.

Den nedtonede fejring symboliserer, at dronning Margrethe mente det alvorligt, da hun abdicerede i januar 2024, siger Thomas Larsen, der er forfatter til flere bøger om dronning Margrethe og kongehuskommentator på DR.

- Hun har overladt den store scene til kong Frederik og dronning Mary. Det er dem og deres børn, der skal have opmærksomheden, mens hendes egen rolle er som pensionist.

I centrum for opmærksomheden er i stedet kongeparrets ældste datter, prinsesse Isabella, der fylder 18 år den 21. april.

Det blev markeret på Aarhus Rådhus i fredags, og tirsdag aften blev prinsessen fejret i Det Kongelige Teater.

- Det er helt bevidst, at det er de nye generationer, der skal stråle. At opleve det er måske den største gave, dronning Margrethe kan få. Hun kan glæde sig over den store folkelige opbakning, som er blevet kong Frederik og dronning Mary til del, siger Thomas Larsen.

Det var i sin nytårstale i 2023, at dronning Margrethe til stor overraskelse fortalte, at hun ville trække sig tilbage.

Hun henviste til en rygoperation året før, inden talens ultimative sætning faldt:

- Jeg overlader tronen til min søn, kronprins Frederik.

Dermed brød hun med næsten 900 års tradition i det danske kongehus. Sidst en monark abdicerede, var i 1146, hvor kong Erik Lam frasagde sig tronen.

Ellers har danske regenter først erstattet hinanden efter dødsfald.

I fraværet af erfaringer med abdikationer har kongehuset kunnet skæve til Holland.

Her abdicerede dronning Beatrix i 2013 i en alder af 74 år og overgav tronen til kronprins Willem-Alexander og kronprinsesse Máxima.

Men den store forskel er, at der i Holland er tradition for at abdicere, siger historiker Sebastian Olden-Jørgensen, Københavns Universitet.

Han synes, at dronning Margrethe har spillet en mindre aktiv rolle end den, der var lagt op til efter tronskiftet, hvor hun fik sit eget hof, ligesom hun kan være rigsforstander. Det er sket et par gange siden tronskiftet.

- Jeg synes, at dronning Margrethe er tilbageholdende, måske på grund af alder og helbred. Hvilken rolle hun spiller over for det nye kongepar, ved vi jo ikke, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Mens dronning Margrethe var regent, havde 81 foreninger og organisationer hende som protektor. I forbindelse med tronskiftet blev antallet skåret ned for alle kongehusets protektioner, og i dag har hun 20.

En af dem er Ebbe Muncks Mindefond, der er stiftet til minde om journalist, modstandsmand og hofchef Ebbe Munch, der døde i 1974.

I fondens bestyrelse sidder tidligere chefredaktør på Politiken Bo Lidegaard. Han har mødt dronningen ved flere lejligheder både før og efter tronskiftet og beundrer den måde, som hun tackler ændringen på.

Hun har formået at trække sig fuldstændigt tilbage i rollen som regent, samtidig med at hun er aktiv inden for områder, der altid har haft hendes interesse, siger han.

- Når man har haft en så prominent rolle hele sit liv, så aftvinger det beundring, at man forstår, at det ikke længere er den, man er. At man i stedet har fået friheden til at træde ind i en anden rolle.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 16/04/2025 - 10:00

FAKTA: Hvidevarer kyles ud i stor stil

* I Danmark kasseres der cirka en halv million hvidevarer om året.

* Knap en tredjedel af de kasserede hvidevarer virker stadig.

* Op mod 165.000 fungerende hvidevarer havner på landets genbrugspladser.

* Årligt kasseres der cirka 122.000 vaskemaskiner, hvoraf 41.000 af dem kunne vaske videre.

Kilde: tal fra Coop Analyse 2024.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 16/04/2025 - 10:00

Små vaner batter: Forlæng levetiden for hjemmets hvidevarer

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Manglende vedligehold bærer typisk skylden for, at opvaskemaskinen eller tørretumbleren går i stykker, fortæller hvidevarereparatør.

Din vaskemaskine vil takke dig, hvis du husker at fjerne fnulleret fra filteret og fra tid til anden kører en kogevask.

Manglende vedligeholdelse er nemlig ofte det, der får hjemmets hvidevarer til at gå i stykker.

Det fortæller Peter Vestergaard, der er indehaver af og direktør for firmaet Vestergaards Hvidevarer i Hobro.

- Vi kører typisk ud for at skifte varmelegemer, som er kalket helt til, fordi mange ikke får afkalket deres maskiner, siger han.

Problematikken gælder især vaske- og opvaskemaskiner, som i nogle hjem kører dagligt og måske flere gange om dagen.

- Jeg anbefaler en jævnlig afrensning af vaske- og opvaskemaskinen med citronsyre, eller med hvad producenten foreskriver. Jeg bruger selv stort set kun citronsyre, fordi det er effektivt til at afkalke og affedte, siger Peter Vestergaard.

Benytter du dig altid af det energisparende eco-program på opvaske- og vaskemaskinen, er det i øvrigt en god idé en gang imellem at lade maskinerne køre et program på en høj temperatur, så de renser godt igennem.

- Når man kun vasker ved 40-50 grader, er vandet ikke ret meget varmere end det, vi tager bad i, og derfor bliver tingene på et tidspunkt fedtede, siger Peter Vestergaard.

Sørg samtidig for ofte at rense filtrene, der sidder i både opvaskemaskinen, vaskemaskinen og tørretumbleren.

Et stoppet filter i en vaskemaskine kan for eksempel betyde, at beskidt vand cirkuleres rundt. Tjek også afløb og vandlås for at sikre, at maskinen kommer ordentligt af med vandet.

I den lidt lettere ende anbefaler Tine R. Sode, der fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius, at du i det daglige husker at rense vaskemaskinens sæbeskåle.

- Sørg også for at tørre gummilisterne af, så du undgår, at der dannes skimmelsvamp, siger hun og peger på, at næsten alle hvidevarer har gummilister, som er vigtige at holde rene.

Med fryseren handler det om at afrime den en gang imellem, så den ikke står og bruger unødig energi på at holde det isede lag koldt.

- Det er sådan set de her helt basale rengøringsråd, der gør en forskel, fastslår Tine R. Sode.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek