Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/01/2023 - 09:00

Din fritid er lige så vigtig: Vend arbejdslivet på hovedet i 2023

Lav et regnskab over, hvad du bruger din tid på, og skab mere balance i dit arbejdsliv i det nye år.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Dit arbejde er en flod. Lige meget hvor mange spande vand du bærer væk fra den, stopper strømmen aldrig. Den erkendelse er vigtig at nå frem til, hvis du ønsker mere balance i hverdagen.

Det mener Helle Dam, der som psykolog har beskæftiget sig med stress og arbejdsrelaterede problemer gennem mere end 20 år.

- De færreste af os har lyst til at stå foran Skt. Peter på den sidste dag og sige, at vi har brugt mere tid på at gå til møder end at være sammen med vores børn, siger hun.

Har du svært ved at holde fri, bør du huske på, at tid væk fra jobbet gavner dine faglige præstationer.

Sådan lyder det fra selvstændig erhvervspsykolog Ditte Darko, der lever af at rådgive virksomheder om, hvordan de får et bedre arbejdsmiljø.

- Vær klar over, at fundamentet for at yde både privat og professionelt er, at du tager dig godt af dig selv, siger hun.

Her kommer en række råd til, hvad du selv kan gøre for at få en mindre presset dagligdag.

1) Lav en lagkage over din tid.

Sæt dig ned og lav en liste med to kolonner. I den ene skriver du alt det, der giver dig energi i hverdagen, mens du i den anden placerer alle de ting, som dræner dig.

Vælg herefter tre punkter, du vil prioritere mere, og tre, som du vil forsøge at slippe helt.

- Det handler om at blive bevidst om, hvad jeg ønsker at give min tid og energi til. Vi har kun 24 timer i døgnet, og hvis vi lægger et fokus, giver det noget frihed, siger Ditte Darko.

I samme stil foreslår Helle Dam, at du laver et lagkagediagram over dit døgn, hvor du tegner ind, hvor mange timer arbejdet rent faktisk fylder. Det gælder også den tid, du bruger på at tænke på arbejde.

- Prøv så at regne ud, hvad din timeløn ligger på. Det kan være et godt incitament til at lave en forandring, siger Helle Dam.

2) Form en drømmecollage.

Når du har fået et overblik over, hvad du ønsker, skal fylde mere i dit liv, kan du samle dine intentioner i et såkaldt ”vision board”. Det er en metode, som går ud på at visualisere dine drømme, forklarer Ditte Darko.

- Find billeder, citater og ord, som du sætter sammen til en collage for, hvordan du godt kunne tænke dig, at det nye år kommer til at se ud, siger hun.

Øvelsen hjælper dig med at konkretisere dine drømme. Og som månederne går, kan du fra tid til anden vende tilbage og kigge på dit "vision board". Især hvis du føler, at du igen kører rundt i dine gamle vaner.

I den proces er det vigtigt at huske på, at store forandringer ofte sker ved at tage mange små skridt, siger Ditte Darko.

- Pas på med at slå et alt for stort brød op. Nogle gange er det bedst at sige til sig selv: "Hvad er det mindste, jeg kan gøre for at nå mine mål?" Måske er det bare at gå en lille tur hver dag.

3) Få en konkurrencedygtig fritid.

Livet er andet end arbejde. Og det "andet" bør være lige så vigtigt for dig, lyder det samstemmende fra Helle Dam og Ditte Darko.

- Rigtig mange mennesker lader aftaler i fritiden vige for arbejdet. Du tager ikke til badminton, fordi mødet trækker ud. Men den logik skal du vende om, siger Helle Dam og fortsætter:

- Sig i stedet: "Jeg kan ikke blive sent til mødet, for jeg skal til badminton, og det er ikke til forhandling".

Det handler om at skabe en konkurrencedygtig fritid, siger hun. Ellers ender jobbet med at blive hele din identitet.

Og så er du meget sårbar, hvis tæppet pludselig bliver revet væk under dig, og du skal opfinde dig selv på ny, understreger Ditte Darko.

- Det giver dig et stærkere fundament til at skabe et liv, hvor din identitet står på flere søjler end arbejdet.

/ritzau fokus/

København, 06/04/2025 - 19:27

Julie Zangenberg stråler: Jeg er gravid

Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Den kendte iværksætter og skuespiller Julie Zangenberg venter sit andet barn med sin mand, gourmetkokken Andreas Bagh.

Efter en hård periode med en indlæggelse for en lungeinfektion kan Julie Zangenberg nu dele en glædelig nyhed med sine følgere på det sociale medie Instagram.

Den 36-årige skuespiller og iværksætter er gravid og venter sit andet barn med gemalen Andreas Bagh.

- Vi glæder os så meget til at møde vores lille nye menneske til oktober. Leo er allerede den bedste storebror, jubler Julie Zangenberg i opslaget.

Sammen har Julie Zangenberg og Andreas Bagh lille Leo, der kom til verden i 2021.

Julie Zangenberg mødte Andreas Bagh i 2016, efter at hun havde spist på Hotel d'Angleterres restaurant, Marchal, hvor Andreas Bagh frem til februar 2021 var køkkenchef, inden han åbnede sin egen gourmetrestaurant.

Andreas Bagh friede til Julie Zangenberg i sommeren 2020 under en tur til Bornholm.

Det afslørede Julie Zangenberg på Instagram, hvor hun delte et forlovelsesfoto.

- Ja! Selvfølgelig vil jeg gifte mig med dig! Forlovet og lykkelig, jublede hun på det sociale medie.

Efter omkring tre års forlovelse blev parret gift i september 2023.

- Det var fantastisk. Den største dag i mit liv ud over Leo, sagde bruden til den fremmødte presse efter vielsen.

Julie Zangenberg var kun 11 år gammel, da hun debuterede som skuespiller.

I 2002 fik hun sit helt store gennembrud som klatretøsen i filmen af samme navn.

Siden har Julie Zangenberg medvirket i serier, satireshows og endnu flere film. De senere år har hun dog hovedsageligt arbejdet med sit firma, Cozy, der producerer afslapningstøj.

/ritzau/

Læs Mere >>

Odense, 06/04/2025 - 19:25

Kvamm efter X Factor-exit: Kirkekoncerter og ny musik

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Simon Kvamm havde håbet at slutte det, der nu har vist sig at være hans sidste sæson som dommer i "X Factor", af med en sejr.

Efter årets X Factor-finale fredag aften i Jyske Bank Arena i Odense lød det store spørgsmål til sæsonens tre dommere: Sætter du dig bag dommerbordet igen næste år?

Her meddelte Simon Kvamm, at han havde taget stilling til tilbuddet.

- Men i aften holder vi afslutningsfest, og så melder jeg det ud om et par dage, lød det fra ham.

Søndag eftermiddag kom udmeldingen så: Efter tre sæsoner som dommer stopper Simon Kvamm.

Den 50-årige musiker vil fremover hellige sig sine egne projekter.

Allerede efter X Factor-finalen afslørede Simon Kvamm faktisk, hvad der venter ham.

- Jeg skal spille en hel masse sommerfestivaler med Hugorm, og vi skal til at lave nye sange. Og så har jeg selv sat en kirketour i søen til efteråret, hvor jeg sætter mig ved et klaver og prøver at lave en samling af sange fra mit bagkatalog. Det glæder jeg mig meget til. Så der er en masse at gå i gang med, lød det fra ham.

Kigger man på Simon Kvamms bagkatalog, består det foruden Hugorm også af solopladen "Vandmand", duoen De eneste to med Peter Sommer og ikke mindst Nephew, som han fik sit store gennembrud med tilbage i 2004.

Netop Nephew-musik var der genhør med i årets X Factor-finale. Her optrådte Simon Kvamms gruppe, 9000 Håb, med Nephew-nummeret "Igen & igen &". Her overraskede Simon Kvamm, da han forlod dommerstolen og hoppede op på bordet og slog tonerne an til nummeret på sin keytar.

Musikvalget var et modsvar til kommentarerne om, at 9000 Håb, som består af de tre aalborgensiske kammerater Nikolaj Lange Sørensen, Gustav Kappel og Magnus Fløe Simonsen, var blevet til en klon af Simon Kvamm.

Blandt andet har Simon Kvamm haft som dogme, at hans deltagere udelukkende har skullet synge sange på dansk.

- Det har været min approach at komme med en profil, som jeg synes, er inspirerende - forhåbentlig ikke bare for mig, men også for alle mine deltagere, forklarede Simon Kvamm efterfølgende.

9000 Håb endte på andenpladsen, da de måtte se sig slået af Oh Lands unge artist, Leslie Nguyen, som har været storfavoritten hele vejen.

Dermed blev det ikke til et hattrick for Simon Kvamm, der ellers har vundet "X Factor" de forgangne to år med henholdsvis venindeduoen Rosél i 2023 og sidste år med den voksne artist Helene Frank.

- Jeg ville da lyve, hvis jeg ikke sagde, at jeg gerne ville have vundet. Men jeg tager det med oprejst pande, sagde Simon Kvamm efter finalen.

Simon Kvamm debuterede som X Factor-dommer i programmets 16. sæson i 2023 for med egne ord at blande sig i de samtaler, som "X Factor" afføder.

På Instagram takker han nu alle, der har set med og har bakket op hjemme i stuerne.

- Jeg har virkelig fornemmet en bølgelængde omkring mit take på, hvad musikfjernsyn kan være, lyder det fra Simon Kvamm i exit-opslaget.

- Jeg ser "X Factor" som en institution i dansk musik og underholdning og en fredagsvibe, som jeg håber består langt ud i fremtiden.

- Hvem ved - måske ses vi i cirkus "X Factor" en anden gang.

Allerede inden årets finale annoncerede TV 2, at "X Factor" vender tilbage med en 19. sæson.

Maria Fantino fortsætter som vært.

De to øvrige dommere, Oh Land og programmets grand old man, Thomas Blachman, har endnu ikke offentliggjort, om de tager endnu en tørn næste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 06/04/2025 - 10:00

FAKTA: Nemme afgrøder til din køkkenhave

* Et godt råd er, at du planter køkkenhave tæt på huset og helst i højbede og krukker, der er lettere at passe.

* Her får du ti forskellige afgrøder til din køkkenhave, som er nemme at dyrke.

* Kartofler.

* Gulerødder.

* Radiser.

* Salat.

* Spinat.

* Løg.

* Hestebønner.

* Blomstrende urter.

* Jordskokker.

* Krydderurter.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 06/04/2025 - 10:00

Få en bedre køkkenhave uden det store arbejde

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Du behøver ikke at få sved på panden, når du bevæger dig hen mod afgrøderne i haven. En gravefri køkkenhave kan nemlig give dig større udbytte og en sund ryg.

Mange danskere med køkkenhave plejer at vende jorden, når foråret melder sin ankomst. Det kræver typisk hårdt arbejde, men sådan behøver det ikke at være.

Vi kan i stedet have en gravefri køkkenhave, foreslår Anja Kelvin, der er anlægsgartner hos den almennyttige forening Haveselskabet.

- Man kan etablere en køkkenhave oven på eksempelvis en græsplæne, uden at man behøver grave noget væk. Dermed kan man resten af livet have en køkkenhave, hvor man ikke behøver at grave eller vende jorden én eneste gang, siger hun.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er der omkring en million private haver i Danmark.

Knap otte ud af ti af adspurgte haveejere skulle dyrke køkkenhave sidste år, viser en undersøgelse fra Haveselskabet.

En gravefri køkkenhave er egentlig ikke en ny metode. Den engelske gartner Charles Dowding har været fortæller for en gravefri køkkenhave i over 40 år, da han fik gode resultater i sine afgrøder.

- Charles Dowding har formidlet til os andre, at det er en effektiv og produktiv metode. Metoden er altså ikke ny, men det er forholdsvis nyt, at vi taler om det i Danmark, siger hun.

En gravefri køkkenhave har flere fordele, der kan komme danske haveejere med køkkenhave til gode.

- Der er mindre ukrudt, hvilket gør, at der er mindre arbejde med lugning. Der er også større udbytte i form af grøntsager, siger hun.

Samtidig sparer man sin ryg for forårsgravning, der er anstrengende, hvis man har mange kvadratmeter.

Man behøver dog ikke lade køkkenhaven stå fuldstændig til. Det, man kan gøre i haven, er at fodre jorden. Og man gør det typisk omkring september eller oktober, så køkkenhaven kan passe sig selv vinteren over. Det kan dog også gøres i det tidlige forår, hvis ikke man fik det gjort i efteråret.

- Eksempelvis kan man lægge kompost eller findelte plantedele oven på bedet i et to-tre centimeters tykt lag, siger hun.

Det vil gøre, at jorden er tilpas luftig og løs til, at organismerne i jorden kan hente næringsstoffer og plantedele ned. Desuden kan vandet passere, når det regner meget.

- Men jorden er også fast nok til, at man kan gå på den. Plantedelene i jorden suger desuden vand til sig, så jorden holder bedre på vandet, når der er tørre perioder, siger Anja Kelvin.

En gravefri køkkenhave kan også give besparelser for din pengepung, da du sparer penge på vand og gødning, fordi jordstrukturen bliver bedre, og mikrolivet trives.

- En god jordstruktur lader vand passere, hvis der kommer for meget, og den holder på vandet, når vejret er mere tørt. Man sparer dermed på vandet, fordi jordens struktur bedre kan holde på fugten, siger hun og fortsætter:

- Mikrolivet nedbryder komposten og plantedelene, du fordeler på jordoverfladen, og i nedbrydningsprocessen skabes der næring til dine grøntsagsplanter.

På den måde bruger du altså jordens egne mekanismer til at gøde planterne.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv