Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/01/2023 - 09:00

Din fritid er lige så vigtig: Vend arbejdslivet på hovedet i 2023

Lav et regnskab over, hvad du bruger din tid på, og skab mere balance i dit arbejdsliv i det nye år.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Dit arbejde er en flod. Lige meget hvor mange spande vand du bærer væk fra den, stopper strømmen aldrig. Den erkendelse er vigtig at nå frem til, hvis du ønsker mere balance i hverdagen.

Det mener Helle Dam, der som psykolog har beskæftiget sig med stress og arbejdsrelaterede problemer gennem mere end 20 år.

- De færreste af os har lyst til at stå foran Skt. Peter på den sidste dag og sige, at vi har brugt mere tid på at gå til møder end at være sammen med vores børn, siger hun.

Har du svært ved at holde fri, bør du huske på, at tid væk fra jobbet gavner dine faglige præstationer.

Sådan lyder det fra selvstændig erhvervspsykolog Ditte Darko, der lever af at rådgive virksomheder om, hvordan de får et bedre arbejdsmiljø.

- Vær klar over, at fundamentet for at yde både privat og professionelt er, at du tager dig godt af dig selv, siger hun.

Her kommer en række råd til, hvad du selv kan gøre for at få en mindre presset dagligdag.

1) Lav en lagkage over din tid.

Sæt dig ned og lav en liste med to kolonner. I den ene skriver du alt det, der giver dig energi i hverdagen, mens du i den anden placerer alle de ting, som dræner dig.

Vælg herefter tre punkter, du vil prioritere mere, og tre, som du vil forsøge at slippe helt.

- Det handler om at blive bevidst om, hvad jeg ønsker at give min tid og energi til. Vi har kun 24 timer i døgnet, og hvis vi lægger et fokus, giver det noget frihed, siger Ditte Darko.

I samme stil foreslår Helle Dam, at du laver et lagkagediagram over dit døgn, hvor du tegner ind, hvor mange timer arbejdet rent faktisk fylder. Det gælder også den tid, du bruger på at tænke på arbejde.

- Prøv så at regne ud, hvad din timeløn ligger på. Det kan være et godt incitament til at lave en forandring, siger Helle Dam.

2) Form en drømmecollage.

Når du har fået et overblik over, hvad du ønsker, skal fylde mere i dit liv, kan du samle dine intentioner i et såkaldt ”vision board”. Det er en metode, som går ud på at visualisere dine drømme, forklarer Ditte Darko.

- Find billeder, citater og ord, som du sætter sammen til en collage for, hvordan du godt kunne tænke dig, at det nye år kommer til at se ud, siger hun.

Øvelsen hjælper dig med at konkretisere dine drømme. Og som månederne går, kan du fra tid til anden vende tilbage og kigge på dit "vision board". Især hvis du føler, at du igen kører rundt i dine gamle vaner.

I den proces er det vigtigt at huske på, at store forandringer ofte sker ved at tage mange små skridt, siger Ditte Darko.

- Pas på med at slå et alt for stort brød op. Nogle gange er det bedst at sige til sig selv: "Hvad er det mindste, jeg kan gøre for at nå mine mål?" Måske er det bare at gå en lille tur hver dag.

3) Få en konkurrencedygtig fritid.

Livet er andet end arbejde. Og det "andet" bør være lige så vigtigt for dig, lyder det samstemmende fra Helle Dam og Ditte Darko.

- Rigtig mange mennesker lader aftaler i fritiden vige for arbejdet. Du tager ikke til badminton, fordi mødet trækker ud. Men den logik skal du vende om, siger Helle Dam og fortsætter:

- Sig i stedet: "Jeg kan ikke blive sent til mødet, for jeg skal til badminton, og det er ikke til forhandling".

Det handler om at skabe en konkurrencedygtig fritid, siger hun. Ellers ender jobbet med at blive hele din identitet.

Og så er du meget sårbar, hvis tæppet pludselig bliver revet væk under dig, og du skal opfinde dig selv på ny, understreger Ditte Darko.

- Det giver dig et stærkere fundament til at skabe et liv, hvor din identitet står på flere søjler end arbejdet.

/ritzau fokus/

London, 25/12/2025 - 17:41

Kong Charles hylder helte fra Bondi Beach i juletale

Henry Nicholls/Ritzau Scanpix

Det er "opmuntrende", hvordan folk med forskellig tro har en "fælles længsel efter fred", siger britisk konge.

Storbritanniens kong Charles III opfordrer til "medfølelse og forsoning" i en tid præget af "splittelse" verden over i sin årlige juletale, som blev sendt torsdag.

Efter et 2025 med blandt andet skyderi på Bondi Beach i Australien og et angreb mod en synagoge i Manchester, hyldede kongen de mennesker, der griber ind i alvorlige situationer.

- Enkeltpersoner og lokalsamfund har udvist spontant mod ved instinktivt at bringe sig selv i fare for at forsvare andre, sagde kong Charles.

Mens han talte, blev der vist fotos fra Bondi Beach, hvor grønthandleren Ahmed al-Ahmed og andre personer greb ind for at forsøge at stoppe et dødeligt skyderi mod en jødisk sammenkomst.

Kong Charles sagde, at han fandt det "overordentlig opmuntrende", hvordan mennesker med forskellige trosretninger har en "fælles længsel efter fred".

I 80-året for Anden Verdenskrigs afslutning hyldede den 77-årige konge de værdier og det "mod og ofring", der prægede krigsårene.

Modet hos soldater og andet militært personel samt den måde, hvorpå lokalsamfund stod sammen dengang, bærer et "tidløst budskab til os alle", mener kong Charles.

- Når vi hører om splittelse både herhjemme og i udlandet, er det værdier, som vi aldrig må miste af syne, sagde kong Charles.

Hans tale, der på forhånd var optaget fra Westminster Abbey, blev sendt på britisk tv klokken 16.00 dansk tid.

- Med den store mangfoldighed i vores samfund kan vi finde styrken til at sikre, at det rette sejrer over det forkerte. For mig at se må vi værne om værdierne medfølelse og forsoning på samme måde, som vor Herre levede og døde, sagde kong Charles.

Kongens ord blev efterfulgt af en optræden med et ukrainsk kor samt London-koret Royal Opera Chorus.

Kong Charles har ofte givet udtryk for sin støtte til Ukraine og har alene i 2025 været vært for præsident Volodymyr Zelenskyj på Windsor Castle tre gange, senest i oktober.

Selv om han ifølge forfatningen skal være hævet over politik, har kongen gentagne gange udtalt sig om globale kriser.

Han har givet udtryk for bekymring over konflikten mellem Israel og Gaza og udtrykt sorg efter vold mod jødiske samfund, herunder angrebet på synagogen i det nordlige England i oktober samt skyderiet ved Bondi Beach.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 25/12/2025 - 16:21

Norsk kronprinsesse: Marius-anklager har været krævende

Lise Aserud/Ritzau Scanpix

Norges kronprinsesse, Mette-Marit, tager til genmæle mod kritik og anklager omkring hendes søns straffesag.

I programmet "Året med kongefamilien" på den norske tv-station NRK kommenterer den norske kronprinsesse, Mette-Marit, for første gang anklagerne mod hendes søn Marius Borg Høiby, og fortæller hvordan hun har håndteret situationen.

Hun siger, at alle forældre - især dem, der har været i samme situation - kan forstå, hvor meget man bebrejder sig selv.

- Og at blive så hårdt kritiseret i en situation, hvor vi har forsøgt at gøre vores bedste og søgt professionel hjælp - det føles lidt uretfærdigt. At vi ikke har taget situationen alvorligt. For det tror jeg, at vi har, siger hun.

Da Marius Borg Høiby blev anholdt af norsk politi i august sidste år, skrev flere norske medier, at kronprinsessen skulle have ringet til ham og advaret ham om det.

Derpå skulle hun ifølge de pågældende medier have ryddet hans lejlighed.

- Jeg synes, at det har været meget krævende at blive beskyldt for så tilpas alvorlige ting, som jeg selvfølgelig ikke har gjort, siger Mette-Marit i tv-programmet om de kongelige.

Hun nævner ikke konkret, hvilke anklager hun tænker på.

Kronprinsesse Mette-Marits søn, Marius Borg Høiby, er tiltalt for 32 forhold, blandt andet fire voldtægter. En ekskæreste har anmeldt ham for mishandling i nære relationer.

Høiby nægter sig skyldig i de mest alvorlige anklager.

Retssagen begynder i Oslo byret 3. februar.

Kong Harald fortæller blandt andet til NRK, at det ikke er muligt at forberede sig på en skandalesag som den om Marius.

- Men nu er det i domstolenes hænder, og retssagen er berammet. Den kommer til at gå sin gang. Så må vi tage det, som det kommer, siger kongen.

- Samtidig vil jeg sige, at vi føler med alle dem, som er berørt. Ikke bare i vores egen familie, men også alle andre som er berørt. Vi føler med dem og håber, at de har det godt og får det bedre efter retssagen.

/ritzau/NTB

Læs Mere >>

, 25/12/2025 - 10:00

FAKTA: Prøv dig frem med spicy kimchi

Du kan tilføre din surkål mere smag med masser af krydderier. Start eventuelt med denne spicy kimchi med spidskål, broccolistok og pastinak.

* Lav en saltlage dagen før med en liter kogende vand og 50 gram salt.

* Brug et stort hoved spidskål, to broccolistokke, to pastinakker og et rødløg.

* Snit kålen fint, og læg den i saltlagen natten over.

* Blend fire fed hvidløg, 100 gram paprika, en stærk chili, en halv deciliter fiskesauce, en spiseskefuld honning og en halv deciliter vand til en jævn kimchipasta.

* Skær de øvrige grøntsager i små tern eller strimler.

* Massér grøntsagerne med kimchipastaen i fem-ti minutter, til kålen afgiver væske.

* Pres blandingen ned i et glas, dæk med væske, og læg noget tungt ovenpå.

* Husk at åbne dagligt for at lette trykket.

* Efter en uges tid bør den være klar. Sæt den herefter på køl for at standse fermenteringen.

Kilde: Kogebogsforfatter Mette Løvbom.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 25/12/2025 - 10:00

Kom krydderi på din kimchi og giv kålen mere smag

Nicoline Kjems-Krognos/Ritzau Scanpix

Fermenteret kål er guf for fordøjelsen, men hvis du hverken er til kraut eller kimchi, kan du faktisk let sætte dit eget præg på smagen.

Fermenteret og syrnet mad deler vandene, og kål er ingen undtagelse.

Hvis du har et anstrengt forhold til surkål, men gerne vil have gavn af de sundhedsmæssige fordele, kan du sagtens tweake smagen, uden at miste essensen.

Sådan lyder det fra Mette Løvbom, der er kok, kogebogsforfatter og stifter af madsiden Salattøsen.dk.

- Det handler simpelthen om at give det nogle krydderier, hvis du ikke er så meget til den karakteristiske salte, sure og gærede smag. Jeg synes, at fermenterede produkter skal proppes med velsmag.

- Du kan for eksempel eksperimentere med en kimchi med spidskål, broccolistilke og pastinak. Den er spicet op med chili, paprika, fiskesauce og lidt honning for at skabe mere dybde i smagen, siger hun.

Ifølge Mette Løvbom kræver det, at der er en smagsbalance, og at du udnytter de fem grundsmage til fulde, så det ikke kun bliver surt og salt.

- Derfor giver jeg den altid så meget gas med krydderierne. Lidt hvidløg her, noget chili der, det giver bare mere drøn på smagen og sætter smagsløgene mere på arbejde, siger hun.

Og ikke nok med, at du kan arbejde med at give kålen mere smag, er der også et væld af sundhedsmæssige årsager til, at det er værd at give eksempelvis kimchi en chance dette efterår.

- Kål er en suveræn erstatning for forarbejdede kulhydrater, som du blandt andet finder i hvidt brød, frysemad og morgenmadsprodukter. Det indeholder det, jeg kalder "kålhydrater".

- Det fodrer mikroorganismerne hele vejen igennem dit tarmsystem, så du får stabilt blodsukker, et balanceret immunsystem og et aktivt hormonsystem, siger hun.

Det bekræfter Lene Jespersen, der er professor i mikrobiel økologi og fødevarefermentering på Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

- Fermenteret mad generelt, og blandt andet fermenteret kål, er godt for os, fordi det er fyldt med forskellige mikroorganismer, der kan påvirke kroppen på en positiv måde. Det kan for eksempel hjælpe med at stimulere vores immunsystem

- Kål indeholder nogle komplekse kulhydrater, som kroppen i sig selv ikke kan fordøje, men de er faktisk virkelig gode for tarmen og alle de forskellige bakterier, der er en del af vores tarmflora. Derfor har det positiv indflydelse på vores helbred og generelle sundhed, siger hun

Udtrykket fermentering betyder i virkeligheden bare, at noget er fremstillet ved hjælp af mikroorganismer, forklarer Lene Jespersen.

Det gælder foruden surkål også produkter som brød, øl, ost, vin og yoghurt.

- Der er nogle helt bestemte mælkesyrebakterier i kål. Når du laver sauerkraut, tilføjer du en meget specifik mængde salt, som trækker væsken ud af kålen og sikrer, at det er de rigtige mælkesyrebakterier, der vokser frem.

- Når det puttes i et lufttæt glas, er det yderligere med til at skabe et miljø, der fremmer væksten af de ønskede mælkesyrebakterier. Fermenteringsprocessen fremmes ved at sikre, at mikroorganismerne trives, forklarer hun.

Efterfølgende skal det bare have lov til at passe sig selv i noget tid, mens det gærer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek