Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/12/2023 - 10:00

Hold øje: Hundens helbred er truet i julen

Når vi sætter os sammen om julebordet, skal kæledyrene ikke være for stor en del af gildet med fedtholdig mad. Det kan nemlig være livstruende.

Christophe Gateau/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Julen er en hyggelig tid i mange familier med god mad og søde sager.

Men hvis man som kæledyrsejer ikke er ekstra opmærksom på sine firbenede venner, er det ikke sikkert, at julefreden når at sænke sig.

For hvis Muffi eller Pjevs spiser for meget chokolade eller fedtholdige madvarer som flæskesteg og and, kan det ende med en tur til dyreklinikken med et tilfælde af dårlig mave.

Og oftere end normalt, lyder det fra Mogens Brix Koldkjær, der er chefdyrlæge for Agria Dyreforsikrings digitale rådgivningsservice, Agria Vet Guide.

- I december 2022 var der dobbelt så mange hunde- og katteejere, der henvendte sig til dyrlægen gennem vores digitale rådgivningsservice på grund af forgiftningssymptomer, som der var i november måned, siger han og fortsætter:

- Vi kan desuden se et tydeligt peak i antallet af henvendelser på grund af forgiftningssymptomer og mave- tarmproblemer lige omkring den 23. og 24. december - og så igen nytårsaften.

Rigtig meget julemad indeholder nemlig store mængder fedt, som hunde og kattes maver ikke er vant til, lyder det fra chefdyrlæge Anders Jensen fra dyrlægekæden AniCura.

- Derfor bør man være meget påpasselig med at give sit kæledyr rester fra stegen eller andet fedtholdig mad, siger han.

- Det kan føre til akutte mave- og tarmproblemer og eksempelvis resultere i bugspytkirtelbetændelse hos hunde.

Af den grund er det blandt andet utrolig vigtigt, at hundeejere er opmærksomme på konsekvenserne af og symptomerne på for meget fed mad.

Den meget fedtholdige mad kan udvikle irritation i bugspytkirtlen på dyrene.

Det kan variere fra at være ganske ukompliceret til at være meget voldsomt og livstruende. Nogle kæledyr skal indlægges i flere dage, mens andre ikke skal.

- De første tegn på, at de har spist for meget af den fedtholdige mad, er opkast eller nedstemthed. Oplever du det, og ved du, at de har spist fedtholdig mad, så er det en god idé at ringe til en dyrlæge, siger Anders Jensen.

Har din hund derimod haft snuden nede i chokoladeæsken, er nogle af de milde tegn diarré, opkast og urolighed. De mere moderate tegn er hyperaktivitet, hurtig vejrtrækning og hjerterytme samt øget kropstemperatur.

- Hundene kan også få rystelser - og hvis de har fået en høj dosis, kan de gå i kramper og dø af det, fortæller dyrlægen.

Symptomerne viser sig, 4-24 timer efter hunden har spist chokoladen.

Ved du, at din hund har indtaget meget chokolade, kan en dyrlæge give noget, som får hunden til at kaste op, hvilket mindsker risikoen for, at symptomerne udvikler sig.

Ud over den fedtholdige mad er der også andre farer for vores kæledyr i juletiden.

- Kattens mave-tarmproblemer skyldes oftere fremmedlegemeindtag, som regel fordi den ikke har kunnet holde poterne fra for eksempel gavebånd eller glaskugler, siger chefdyrlæge Mogens Brix Koldkjær.

- De er (for katten, red.) sjove at lege med, men ender de i tarmene, kan man risikere, at det snører sig sammen, blokerer eller skærer i tarmen, og hvis ikke fremmedlegemerne kommer ud af sig selv, må dyret under kniven.

Det er hårdt for dyret og bekosteligt for ejeren. Og kommer dyret ikke til dyrlæge, vil det kunne resultere i alvorlige komplikationer.

Hos Agria Dyreforsikring viser skadeafdelingens statistikker, at der i julemåneden sker en fordobling i antallet af anmeldte forsikringssager grundet forgiftninger og mave-tarmproblemer hos hunde og katte i forhold til resten af året.

- Hold igen med de store lunser fed julemad, og hold øje med, hvad din hund og kat stikker næsen i. Julen er bare lidt hyggeligere, når man ikke behøver tage akut til dyrlægen, siger Mogens Brix Koldkjær.

/ritzau fokus/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek