København, 06/11/2024 - 13:24
Troels Lund afviser at vurdere Gades nej til Afghanistan-udredning
Forsvarsministeren vil ikke gå ind i sagen om, hvorvidt Søren Gade (V) bør deltage i udredning om Afghanistan.
Af: /ritzau/
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) siger onsdag i Folketingssalen, at han ikke vil vurdere, om han finder det tilfredsstillende, at tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) ikke vil deltage i en udredning om den danske indsats i Afghanistan.
- Som forsvarsminister anser jeg det ikke som min opgave at have en holdning til, hvem eller hvordan enkeltpersoner bidrager til den udredning.
- Det må være op til de enkelte personer, siger Troels Lund Poulsen.
Det er Enhedslistens Trine Pertou Mach, der stiller Troels Lund Poulsen spørgsmålet om tidligere forsvarsminister Søren Gades nej til at medvirke.
Ordvekslingen under spørgetiden med ministrene sker pudsigt nok, mens netop Søren Gade sidder i formandsstolen som Folketingets formand.
Det er Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), der står for at lave udredningen. Den blev bestilt af alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige i 2021.
Politiken og Berlingske har tidligere afdækket via kilder, at tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) og Søren Gade havde takket nej til at deltage i udredningen.
Den manglende deltagelse i udredningen fra de tidligere centrale ministre har mødt kritik fra blandt andre en tidligere general, formanden for soldaternes største fagforening og tidligere udenrigsministre som Holger K. Nielsen (SF) og Jeppe Kofod (S).
Per Stig Møller har siden ændret holdning til sin deltagelse i udredningen, mens Anders Fogh Rasmussens konsulentfirma, Rasmussen Global, informerede Politiken om, at han ville lade sig interviewe, "hvis Diis og vi kan finde et tidspunkt".
Et af målene med udredningen er at lære af indsatsen i Afghanistan og at søge svar på det helt grundlæggende spørgsmål om, hvordan Taliban kunne genvinde magten i Afghanistan.
Den to årtier lange indsats i Afghanistan sluttede kaotisk, da Taliban i takt med tilbagetrækningen vandt mere og mere terræn.
I august 2021 lykkedes det Taliban på rekordtid at tilbageerobre magten i landet efter 20 års krig og omfattende civil og militær indsats i lande.
/ritzau/