København, 08/07/2025 - 05:00
90 procent af sexsælgere på nettet er udenlandske
Et nyt studie viser, at langt de fleste, som sælger sex på nettet, ikke er danskere.
Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
For første gang dokumenteres det, at størstedelen af de mennesker, der sælger sex via annoncer, er udenlandske.
11 procent angiver, at de har dansk etnicitet.
Det viser et nyt forskningsprojekt ledet af Aalborg Universitet.
Undersøgelsen bygger på dataindsamling fra en af Danmarks største onlineplatforme for sexarbejde.
- Kun 11 procent af sælgerne har dansk etnicitet. Eller har i hvert fald angivet, at deres etnicitet er dansk. Og det er langt færre, end vi havde regnet med, siger Rasmus Munksgaard.
Han er lektor i kriminologi ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet og projektets ledende forsker.
Rasmus Munksgaard fortæller, at man i andre skandinaviske lande tidligere har set, at det var 20 procent af sexarbejderne, der kom fra det land, hvor de også arbejder.
- Men der er også mørketal i annoncesalget. Det er for eksempel cirka 20 procent, som ikke skriver, hvilket land de er fra. Eller de angiver et andet oprindelsesland, siger han.
Rasmus Munksgaard forklarer, at det kan handle om, at man skal have opholdstilladelse og kan undgå opmærksomhed ved at angive et andet land som sin nationalitet.
En anden årsag kan ifølge ham være, at færre danskere i dag sammenlignet med tidligere kæmper med stofmisbrug.
- I sådanne tilfælde kan prostitution være en måde at skaffe midler på. Men det er svært at sige.
- Vi har et marked, der primært består af udlændinge, der sælger seksuelle ydelser. Det gør de under væsentligt dårligere forhold end den nationale befolkning. Det er relevant, når vi diskuterer sexarbejde i forhold til social udsathed og marginalisering, lyder det fra Rasmus Munksgaard.
Hos Reden Aalborg, som er et anonymt rådgivningscenter blandt andet for sexarbejdere, er flere af stedets brugere fra udlandet.
- De udenlandske kvinder er klart mest udsatte, fordi de ikke kender vores sprog eller det danske system og deres rettigheder. De er typisk bange for at søge hjælp - måske fordi de ikke har opholdstilladelse, siger Jeanette Dam Kaastrup, som er forstander på Reden Aalborg.
Hun opfordrer til, at man indfører en såkaldt "frit lejde"-ordning.
- Det skal være for alle personer, der sælger seksuelle ydelser. Også personer, der har migrantstatus eller ikke har lovligt ophold i Danmark. De skal trygt kunne kontakte myndighederne, hvis de udsættes for vold, voldtægt eller overgreb uden frygt for selv at blive straffet eller retsforfulgt for ulovligt ophold.
/ritzau/