København, 24/04/2025 - 13:46
Færing i Folketinget forsvarer stemme for Aagaard: Der er intet unikt i det
Oppositionens kritik af den nordatlantiske indblanding i Aagaard fremtid er helt skæv, siger Sjúrður Skaale.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Tre af de nordatlantiske mandater har i dag støttet regeringen ved mistillidsafstemningen imod klimaminister Lars Aagaard (M).
Det har mødt bred kritik fra flere partier i oppositionen, men ifølge det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale (JF) er der altså ikke noget særligt forbundet med dagens nordatlantiske deltagelse.
- Det, at vi stemmer, bliver gjort til noget unikt, og noget, der sjældent sker. Sandheden er, at de nordatlantiske mandater pegede på Mette Frederiksen efter sidste valg.
- Det, at vi stemmer i dag, er en konsekvens af den beslutning, og derfor er det, der skete i dag, overhovedet ikke noget unikt, siger Sjúrður Skaale (JF) til Ritzau efter afstemningen.
En holdning, der bakkes op af det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz (IA), der også støttede Aagaard.
- Det er vigtigt for mig, at regeringen ved, at de kan regne med mig. Og det her er strategisk arbejde for Grønlands interesser.
- Vi er valgt ligeværdigt, uanset om vi er valgt i Danmark, Grønland eller på Færøerne, og derfor er det sindssygt vigtigt, at vi udøver den politiske indflydelse, som vi er blevet givet, lyder det til det grønlandske medie Sermitsiaq.
Tre ud af fire af de nordatlantiske mandater støttede regeringen i dag. Kun Aki-Matilda Høegh-Dam fra grønlandske Naleraq undlod at stemme.
Afstemningen imod klimaministeren fandt sted som konsekvens af sagen, hvor Aagaard har forholdt oplysninger om forsinkelse af elnettet for Folketinget.
Men efter i dag ligger det altså fast, at et flertal har tillid til Lars Aagaard.
86 stemte for, at Aagaard kan fortsætte som minister. 85 stemte for, at han skal gå af. 1 stemte blankt, altså hverken for eller imod.
Og det har bragt kritik fra oppositionspartierne, at færøske og grønlandske stemmer på forhånd valgte at frede ministeren.
- Hvorfor blander de nordatlantiske mandater sig i, hvorvidt Folketinget har tillid til klimaministeren? Jeg har aldrig set dem deltage til et udvalgsmøde i klimaudvalget eller et forhandlingsmøde i Klimaministeriet.
- Jeg synes, det er utidig indblanding i dansk indenrigspolitik, sagde klimaordfører i Alternativet Torsten Gejl.
Og den kritik er det færøske folketingsmedlem faktisk ikke uenig i, siger han.
- Jeg synes, at det er et problem, at vi kommer fra et andet land og bestemmer, hvem der vinder en afstemning i Danmark. Det er jo helt forkert, at et flertal i Folketinget ikke kan få sin vilje, fordi vi løfter mindretallet til et flertal.
- Men jeg synes, at det er en systemfejl. Som det er nu, kan jeg ikke andet end at deltage, siger Skaale.
Alligevel tilføjer han, at "man er altid sur, når de nordatlantiske mandater stemmer imod en. Man er aldrig sur, når de støtter en".
Udmeldingen fra Sjúrður Skaale møder desuden opbakning fra den tidligere mangeårige Venstre-minister Bertel Haarder i et debatindlæg i Altinget rettet mod færingen.
- Der er intet nyt i, at de nordatlantiske folketingsmedlemmer blander sig i dansk politik og får skældud for det. Det kan de tage ganske roligt. Det er taktik og spin, lyder det.
/ritzau/