København, 12/05/2025 - 09:00
Klædemøl æder din yndlingsstrik i stilhed
Klædemøl lever skjult i mørke skabe og gnaver sig gennem alt fra sweatre til tæpper. Men med nogle enkle greb kan du holde dem på afstand, før de tager over.
Eva Rosenqvist/Ritzau Scanpix
Af: Af Lukas Damgaard-Sørensen Pagonakis, Ritzau Fokus
Små, næsten usynlige, men med en appetit, der kan ødelægge uldtøjet på ganske få uger.
Larver gemmer sig i tøjet, og de kan lave huller og til tider også spindetråde.
Ifølge en undersøgelse fra Videncentret Bolius foretaget via YouGov havde 5 procent af de adspurgte danskere haft møl i deres hjem i 2023. I hovedstadsområdet var tallet på 12 procent.
Klædemøl er en plage, der kan være svær at få øje på og ganske besværlig at komme af med. Det fortæller Claus Schultz, der er formand for brancheforeningen for skadedyrsfirmaer.
- Hvis der er huller i tøjet, kan det være klædemøl. De er meget glade for, når tøjets stof er meget naturligt, siger han.
Vær særligt opmærksom på skind, pels og tæpper.
Det er som nævnt ikke de voksne klædemøl, der spiser tøjet, men deres larver.
- Det tøj, man ikke rører særligt ofte, kan ryge bagest i klædeskabet, og lige der kan nullermænd dannes. Her kan klædemøl trives, siger Claus Schultz.
Der er dog også andre forhold, der kan afgøre deres trivsel. Klædemøl har det nemlig værre i kulde og tørke, samt hvis temperaturen stiger til 32-33 grader.
- Hvis man er nervøs for, at ens beklædningsdel har klædemøl, kan man lægge den i en pose, som man lægger i fryseren tre til fire dage. Her vil æggene og larverne dø, og dermed kan man standse dem, siger han og fortsætter:
- Det handler om at finde epicentret. Hvis der er en trøje bagest i skabet, kan man også prøve at tørretumble den, hvis den kan holde til det.
Samtidig er det godt at give områderne, der har været påvirket af klædemøl, en omgang rengøring.
- Det kan være rart at få alt tøj ud af klædeskabet og støvsuge alle kanter. Man skal samtidig støvsuge hyldebærere, da de kan danne larvekamre for klædemøl. Det er bedre end at tørre af med en klud, da det er godt med en tør rengøring, siger Claus Schultz.
Hvis støvsugningen ikke kan holde klædemøl væk, og det heller ikke hjælper at have for eksempel tøj i tætlukkede beholdere, så kan man prøve endnu stærkere midler.
Det kan indebære insektmidler. Her skal man dog undersøge, at det er et middel, der er godkendt af Miljøstyrelsen.
/ritzau fokus/