København, 13/11/2023 - 10:00
Frivillighed hitter i højtiden: Udsathed bliver ekstra tydelig i julen
Interessen for at skabe en god jul for andre er stor herhjemme. Frivillige melder sig på banen allerede i august, oplyser forening.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Lysten til at give sin tid i gave er stor i december. Her er danskerne nemlig ekstra villige til at være frivillige i en god sags tjeneste.
- Vi har ikke deciderede tal på det. Men det, vi hører og ser hvert år fra de mange sociale organisationer, er, at de oplever en stor opmærksomhed omkring juletiden, siger Malthe Lindholm Sørensen, der er analysekonsulent ved Center for Frivilligt Socialt Arbejde.
Tendensen kan blandt andet mærkes hos foreningen EventyrJul, som hvert år arrangerer en juleaften for flere hundrede socialt udsatte børn og deres forældre.
- Jeg niver mig selv i armen over alle de mails, vi får, fra folk, der gerne vil være med som frivillige, siger Maria Cronholm Martinez, som er projektleder i foreningen.
Hun fortæller, at henvendelserne allerede begynder at tikke ind i august, selv om tilmeldingen først åbner i november.
- Tilmeldingen er vi nødt til at lukke, når vi er nået op på 130, og der er altid mange flere, der gerne ville have været med, siger Maria Cronholm Martinez.
Hvad der ligger bag den store interesse for at være frivillig i julen, kan Malthe Lindholm Sørensen ikke sige med sikkerhed, men han har et par gæt.
- Først og fremmest er julen en ekstra sårbar tid for mange mennesker. Udsatheden bliver ekstra tydelig i juletiden, og det er der mange, der reagerer på.
- Samtidig lever vi i et samfund, hvor de klassiske juletraditioner ikke altid harmonerer med familiestrukturen, og det kan få flere til at vælge at lave frivilligt arbejde, siger Malthe Lindholm Sørensen.
De forklaringer kan Maria Cronholm Martinez nikke genkendende til.
- Nogle skriver, at de ikke længere har børn derhjemme, eller de holder jul hvert andet år alene på grund af skilsmisse. Der er også unge studerende, som bare gerne vil opleve en anden form for jul, fortæller hun.
På den måde handler villigheden til frivillighed om at give, men også om at få noget.
- Frivillighed er langt hen ad vejen en win-win-situation. Vi træder ind i frivilligheden, fordi der er noget personligt på spil for os selv, samtidig med at vi gør noget godt for nogle andre, siger Maria Cronholm Martinez.
Går du selv med tanker om at gøre en god gerning i juletiden, kan du som første skridt undersøge, om der foregår nogle arrangementer eller initiativer i dit lokalområde. Dernæst handler det om at vælge den målgruppe, du helst vil støtte.
- Vi ved fra forskning, at sympatien for målgruppen har betydning for, hvor stort det frivillige engagement er. Derfor er det et godt sted at starte, siger Malthe Lindholm Sørensen.
Samtidig kan det være godt at gøre op med dig selv, hvor meget du har lyst til at give af dig selv, lyder det fra Maria Cronholm Martinez.
- Der er forskel på at stå i baren eller tage imod jakker i garderoben og at gå direkte ind i den sårbare kontakt, hvor du i vores tilfælde sidder med ved bordet sammen med familierne, siger hun.
Er det ikke lykkedes dig at få en frivillig tjans i december, håber Malthe Lindholm Sørensen, at du omdanner dit juleønske til et nytårsforsæt.
- Hvis julen tænder gnisten for frivillighed, kan den drivkraft bruges på den anden side af det nye år. For der står der tit organisationer, der godt kunne bruge en ekstra hånd, siger han.
/ritzau fokus/