Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/11/2023 - 10:00

Frivillighed hitter i højtiden: Udsathed bliver ekstra tydelig i julen

Interessen for at skabe en god jul for andre er stor herhjemme. Frivillige melder sig på banen allerede i august, oplyser forening.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Lysten til at give sin tid i gave er stor i december. Her er danskerne nemlig ekstra villige til at være frivillige i en god sags tjeneste.

- Vi har ikke deciderede tal på det. Men det, vi hører og ser hvert år fra de mange sociale organisationer, er, at de oplever en stor opmærksomhed omkring juletiden, siger Malthe Lindholm Sørensen, der er analysekonsulent ved Center for Frivilligt Socialt Arbejde.

Tendensen kan blandt andet mærkes hos foreningen EventyrJul, som hvert år arrangerer en juleaften for flere hundrede socialt udsatte børn og deres forældre.

- Jeg niver mig selv i armen over alle de mails, vi får, fra folk, der gerne vil være med som frivillige, siger Maria Cronholm Martinez, som er projektleder i foreningen.

Hun fortæller, at henvendelserne allerede begynder at tikke ind i august, selv om tilmeldingen først åbner i november.

- Tilmeldingen er vi nødt til at lukke, når vi er nået op på 130, og der er altid mange flere, der gerne ville have været med, siger Maria Cronholm Martinez.

Hvad der ligger bag den store interesse for at være frivillig i julen, kan Malthe Lindholm Sørensen ikke sige med sikkerhed, men han har et par gæt.

- Først og fremmest er julen en ekstra sårbar tid for mange mennesker. Udsatheden bliver ekstra tydelig i juletiden, og det er der mange, der reagerer på.

- Samtidig lever vi i et samfund, hvor de klassiske juletraditioner ikke altid harmonerer med familiestrukturen, og det kan få flere til at vælge at lave frivilligt arbejde, siger Malthe Lindholm Sørensen.

De forklaringer kan Maria Cronholm Martinez nikke genkendende til.

- Nogle skriver, at de ikke længere har børn derhjemme, eller de holder jul hvert andet år alene på grund af skilsmisse. Der er også unge studerende, som bare gerne vil opleve en anden form for jul, fortæller hun.

På den måde handler villigheden til frivillighed om at give, men også om at få noget.

- Frivillighed er langt hen ad vejen en win-win-situation. Vi træder ind i frivilligheden, fordi der er noget personligt på spil for os selv, samtidig med at vi gør noget godt for nogle andre, siger Maria Cronholm Martinez.

Går du selv med tanker om at gøre en god gerning i juletiden, kan du som første skridt undersøge, om der foregår nogle arrangementer eller initiativer i dit lokalområde. Dernæst handler det om at vælge den målgruppe, du helst vil støtte.

- Vi ved fra forskning, at sympatien for målgruppen har betydning for, hvor stort det frivillige engagement er. Derfor er det et godt sted at starte, siger Malthe Lindholm Sørensen.

Samtidig kan det være godt at gøre op med dig selv, hvor meget du har lyst til at give af dig selv, lyder det fra Maria Cronholm Martinez.

- Der er forskel på at stå i baren eller tage imod jakker i garderoben og at gå direkte ind i den sårbare kontakt, hvor du i vores tilfælde sidder med ved bordet sammen med familierne, siger hun.

Er det ikke lykkedes dig at få en frivillig tjans i december, håber Malthe Lindholm Sørensen, at du omdanner dit juleønske til et nytårsforsæt.

- Hvis julen tænder gnisten for frivillighed, kan den drivkraft bruges på den anden side af det nye år. For der står der tit organisationer, der godt kunne bruge en ekstra hånd, siger han.

/ritzau fokus/

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 20:57

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "star-chitecht" i USA. Fredag er Frank Gehry død, 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Frank Gehry blev født i en arbejderklassefamilie i Toronto i Canada i 1929.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek