Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/11/2023 - 10:00

Frivillighed hitter i højtiden: Udsathed bliver ekstra tydelig i julen

Interessen for at skabe en god jul for andre er stor herhjemme. Frivillige melder sig på banen allerede i august, oplyser forening.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Lysten til at give sin tid i gave er stor i december. Her er danskerne nemlig ekstra villige til at være frivillige i en god sags tjeneste.

- Vi har ikke deciderede tal på det. Men det, vi hører og ser hvert år fra de mange sociale organisationer, er, at de oplever en stor opmærksomhed omkring juletiden, siger Malthe Lindholm Sørensen, der er analysekonsulent ved Center for Frivilligt Socialt Arbejde.

Tendensen kan blandt andet mærkes hos foreningen EventyrJul, som hvert år arrangerer en juleaften for flere hundrede socialt udsatte børn og deres forældre.

- Jeg niver mig selv i armen over alle de mails, vi får, fra folk, der gerne vil være med som frivillige, siger Maria Cronholm Martinez, som er projektleder i foreningen.

Hun fortæller, at henvendelserne allerede begynder at tikke ind i august, selv om tilmeldingen først åbner i november.

- Tilmeldingen er vi nødt til at lukke, når vi er nået op på 130, og der er altid mange flere, der gerne ville have været med, siger Maria Cronholm Martinez.

Hvad der ligger bag den store interesse for at være frivillig i julen, kan Malthe Lindholm Sørensen ikke sige med sikkerhed, men han har et par gæt.

- Først og fremmest er julen en ekstra sårbar tid for mange mennesker. Udsatheden bliver ekstra tydelig i juletiden, og det er der mange, der reagerer på.

- Samtidig lever vi i et samfund, hvor de klassiske juletraditioner ikke altid harmonerer med familiestrukturen, og det kan få flere til at vælge at lave frivilligt arbejde, siger Malthe Lindholm Sørensen.

De forklaringer kan Maria Cronholm Martinez nikke genkendende til.

- Nogle skriver, at de ikke længere har børn derhjemme, eller de holder jul hvert andet år alene på grund af skilsmisse. Der er også unge studerende, som bare gerne vil opleve en anden form for jul, fortæller hun.

På den måde handler villigheden til frivillighed om at give, men også om at få noget.

- Frivillighed er langt hen ad vejen en win-win-situation. Vi træder ind i frivilligheden, fordi der er noget personligt på spil for os selv, samtidig med at vi gør noget godt for nogle andre, siger Maria Cronholm Martinez.

Går du selv med tanker om at gøre en god gerning i juletiden, kan du som første skridt undersøge, om der foregår nogle arrangementer eller initiativer i dit lokalområde. Dernæst handler det om at vælge den målgruppe, du helst vil støtte.

- Vi ved fra forskning, at sympatien for målgruppen har betydning for, hvor stort det frivillige engagement er. Derfor er det et godt sted at starte, siger Malthe Lindholm Sørensen.

Samtidig kan det være godt at gøre op med dig selv, hvor meget du har lyst til at give af dig selv, lyder det fra Maria Cronholm Martinez.

- Der er forskel på at stå i baren eller tage imod jakker i garderoben og at gå direkte ind i den sårbare kontakt, hvor du i vores tilfælde sidder med ved bordet sammen med familierne, siger hun.

Er det ikke lykkedes dig at få en frivillig tjans i december, håber Malthe Lindholm Sørensen, at du omdanner dit juleønske til et nytårsforsæt.

- Hvis julen tænder gnisten for frivillighed, kan den drivkraft bruges på den anden side af det nye år. For der står der tit organisationer, der godt kunne bruge en ekstra hånd, siger han.

/ritzau fokus/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek