Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 06/12/2022 - 08:00

Forhøjet kørselsfradrag batter ikke nok: Sådan kan du spare mere

Ved at køre mere økonomisk kan du minimere udgifter til brændstof med op til 20 procent. FDM giver råd til, hvordan du kan spare penge på brændstof.

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Kørselsfradraget stiger fra næste år, men der er tale om så lille en stigning, at den ikke vil gøre den store forskel for bilisterne. Det siger forbrugerøkonom i FDM Ilyas Dogru.

Han anbefaler, at man prøver at spare penge ved at køre mere økonomisk:

- Bilen bruger mere brændstof i vinterhalvåret, så det er et godt tidspunkt at følge et par råd til at køre længere på literen.

Kørselsfradraget stiger i 2023 med 3 øre til 2,19 kroner per kilometer mellem 25 og 120 kilometer. Kørsel over 120 kilometer per dag stiger med 2 øre til 1,10 kroner per kilometer. Man får ikke fradrag for de første 24 kilometer per dag.

Hvis man får fradrag for 6.000 kilometer på et år, svarer den stigning til, at man får 46,1 kroner mere årligt. Får man fradrag for 15.000 kilometer, er det 115,2 kroner mere.

Det viser beregninger, som FDM har lavet for Ritzau.

Ilyas Dogru siger, at man skal huske tanke bilen, hvis man ser lave priser på brændstof. Og man skal vænne sig til at bruge ubemandede tankstationer, hvor brændstof typisk vil koste 10 øre mindre per liter.

Man kan også spare penge på brændstof ved at følge fem gode råd, så man kører mere økonomisk.

1) Kør klogt og glid gennem trafikken.

Du skal undgå at bremse for meget ned. Aflæs trafikken forude og rul hen til rødt lys eller et sving, så du undgår opbremsning.

- Følg med trafikken og undgå at accelerere for meget, siger Ilyas Dogru.

2) Tøm bilen.

En tungere bil bruger mere brændstof. Du bør derfor tømme bilen for tunge ting, som du ikke har brug for.

Afmonter også tagbokse og lignende, som kan give vindmodstand.

3) Sænk farten.

Din bil bruger mere brændstof, når den arbejder hårdere. Test foretaget af FDM har vist, at man som bilist nemt og hurtigt kan spare op til 20 procent i brændstof ved at sænke farten på motorvejen fra 130 til 110 kilometer i timen.

Det er en besparelse på næsten 3 kroner per liter, hvis én liter benzin koster 14 kroner.

4) Spar på energien.

Du kan spare brændstof ved at slukke for aircondition, radio og sædevarmer, når du ikke har brug for dem. Husk også at slukke bilen helt, når du venter. Tomgang koster brændstof.

Bilens dæktryk har også betydning for dit brændstof. Sørg altid for at have det anbefalede dæktryk

5) Kig på bilens brændstoføkonomi.

Hvis du overvejer at købe en ny bil, så husk at undersøge bilens brændstoføkonomi. Det er ligesom et energimærke.

- En mindre bil vil typisk være mere brændstoføkonomisk, siger Ilyas Dogru.

Det er blevet dyrere at køre i egen bil i 2022. Prisen er dog nedadgående på det seneste sammenlignet med i sommer, hvor både benzin- og dieselprisen blev rekordhøj.

En benzinbil, der kører 16 kilometer per liter og årligt kører 10.000 kilometer, koster stadig 750 kroner mere i brændstof i november 2022 i forhold til starten af året. Det viser beregninger fra FDM.

Den tilsvarende ekstra udgift er 1.389 kroner for en dieselbil, der kører 18 kilometer per liter.

Ilyas Dogru anbefaler, at man tidligt sikrer sig, at kørselsfradrag er udfyldt korrekt i forskudsopgørelsen, så man undgår at betale for meget eller for lidt i skat.

/ritzau fokus/

New York, 05/12/2025 - 20:57

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "star-chitecht" i USA. Fredag er Frank Gehry død, 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Frank Gehry blev født i en arbejderklassefamilie i Toronto i Canada i 1929.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2025 - 16:23

Zentropa kræver Mads Mikkelsen-video fjernet af Homeland Security

Henning Kaiser/Ritzau Scanpix

Et amerikansk ministerium har uden tilladelse brugt et klip fra "Druk" som en hyldest til deportationer.

Zentropa kræver, at USA's ministerium for indenrigssikkerhed, Homeland Security, fjerner et videoklip fra filmen "Druk", som de har delt i et opslag på mediet X.

Det oplyser det danske filmselskab i et skriftligt svar til TV 2.

- Zentropa er ikke blevet kontaktet forud for brugen, og vi retter henvendelse til dem for at få videoen taget ned igen, lyder det ifølge mediet.

Kasper Dissing, der var producer på "Druk", oplyser til Ritzau, at man fra Zentropas side ikke har yderligere kommentar, ud over at der nu afventes svar på kravet om at få fjernet videoen.

Videoen blev delt på X onsdag, men selskabet er først blevet opmærksom herpå fredag, skriver TV 2.

Ifølge Thomas Riis, der er professor ved Center for informations- og innovationsret på Københavns Universitet, er der ingen tvivl om, at det er ulovligt efter danske regler.

- Det, man normalt vil gøre, er at få nedlagt et foreløbigt forbud, så det ikke kan ses i Danmark, siger han og tilføjer:

- Det vil kræve, at Zentropa lægger sag an, og det er en tung proces. Jeg tør ikke gætte på, om de har tænkt sig at gøre det, men jeg er overbevist om, at de ville vinde.

Thomas Riis vil også mene, at ophavsretten krænkes efter amerikanske regler, da der gøres brug af et filmklip.

I klippet ses en dansende Mads Mikkelsen. Videoen er delt som et svar til et opslag fra Greg Bovino, der er chef for det amerikanske grænsepoliti.

- En advarsel til illegale immigranter: Los Angeles, Chicago og Charlotte var kun begyndelsen. Vi vil anholde jer ... Forstår I det, skriver han i opslaget.

I et efterfølgende opslag lyder det desuden, at opslagene med Mads vil fortsætte, indtil "moralen forbedres". Det uddybes ikke, hvad der menes med dette.

Tidligere denne uge tog den amerikanske popsanger Sabrina Carpenter kraftig afstand fra Det Hvide Hus, der brugte hendes sang "Juno" i en video med razziaer fra immigrationsmyndighederne i landet, ICE.

- Den her video er ond og ulækker. Involvér aldrig mig eller min musik til at fremme jeres umenneskelige dagsorden, lød det fra Carpenter i et svar til Det Hvide Hus' opslag.

Abigail Jackson, der er talskvinde for Det Hvide Hus, svarer:

- Her er en "Short n' Sweet" besked til Sabrina Carpenter: Vi vil ikke undskylde for at deportere farlige, kriminelle, ulovlige mordere, voldtægtsforbrydere og pædofile fra vores land. Enhver, der forsvarer disse syge monstre, må være "stupid, or is it slow"?

"Short n' Sweet" henviser til Sabrina Carpenters album af samme navn, der udkom sidste år. "Stupid, or is it slow" henviser til en linje i singlen "Manchild", som Carpenter udgav tidligere på året.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra Mads Mikkelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek