Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Bruxelles, 06/05/2022 - 10:53

Von der Leyen: Stop for russisk olie kommer med en pris

EU-landene er i svære forhandlinger om olieembargo. Oliestop kommer med en pris, siger von der Leyen.

Af: /ritzau/

Et stop for russisk olie kommer med en pris for de europæiske samfund. Men prisen er højere for Kreml.

Det siger EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen. Hun talte fredag ved en kongres i Frankfurt om krigen i Ukraine.

Det sker, mens EU-landenes ambassadører i Bruxelles kæmper med at nå til enighed om den sjette runde af sanktioner mod Rusland.

Her har EU-Kommissionen lagt op til at stop for køb af russisk råolie inden for seks måneder. Og et stop for køb af raffinerede olieprodukter inden for ni måneder.

Men forslaget udfordre flere lande. Både Ungarn og Slovakiet ønsker en længere indfasning, så de kan nå at finde alternativer til russisk olie, og de får måske selskab af Tjekkiet. Samtidig kæmper Grækenland for at få lov til at transportere russisk olie til andre lande med sin containerflåde.

- Jeg sagde allerede ved præsentationen af forslaget, at det ikke vil blive let at stoppe med at købe russisk olie. Vi skal finde en balance, så det skader Kreml så meget så muligt og vores samfund så lidt som muligt, siger Ursula von der Leyen.

Det var oprindeligt ønsket at nå til enighed om sanktionspakken inden weekenden. Det skete eksempelvis i god ro og orden med den femte sanktionspakke, der tog fat på et stop for køb af russisk kul.

Men med olien er det sværere. Rusland står for omkring 25 procent af leveringerne af olie til EU, viser en opgørelse fra Eurostat.

/ritzau/

Nyhedsarkiv