Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

New Delhi, 02/03/2023 - 10:56

USA angriber på G20-møde Rusland for krigen i Ukraine

USA's Blinken beskylder Rusland for at misligholde kornaftale, der udløber. Lavrov kalder Vesten skamløs.

Olivier Douliery/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Et møde blandt udenrigsministrene i G20 - de største økonomer i verden - er endnu en gang blevet skæmmet af Ruslands krig i Ukraine.

Det siger USA's udenrigsminister, Antony Blinken, ved starten af mødet i Indiens hovedstad, New Delhi.

- Desværre er dette møde igen blevet skæmmet af Ruslands uprovokerede og uberettigede krig mod Ukraine, siger Blinken.

Han opfodrer G20-landene til fortsat at kræve af Rusland, at det trækker sig ud af Ukraine.

USA og Rusland er på mødet røget i totterne på hinanden om den kornaftale, som blev indgået sidste sommer med FN og Tyrkiet som mægler. Den tillader trods krigen, at Ukraine og Rusland via inspektioner fortsat kan eksportere korn til verdensmarkedet gennem Sortehavet.

Det var en aftale, der fik bremset galopperende priser på fødevarer på verdensmarkedet, og som især ramte udviklingslandene hårdt.

Henvendt til den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, beder han om svar på, om Rusland vil forny kornaftale. Den udløber 18. marts.

- Rusland har med vilje og systematisk sænket tempoet i sine inspektioner, og det har skabt en ophobning af skibe, der ville kunne levere mad til verden i dag, siger han ifølge AFP.

Aftalen må forlænges, siger han, for at sikre mad "til de mest sårbare" i verden.

Lavrov svarer ved at anklage Vesten for "skamløst at begrave kornaftalen". De gør ikke nok for at lette restriktionerne over for den russiske eksport, mener han.

/ritzau/Reuters

København, 02/03/2023 - 10:00

Simon Kvamm: Jeg værner om mit øvrige liv

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Simon Kvamm er den nye mand i dommerstolen i "X Factor". Selv om der ligger en stor arbejdsbyrde i dommertjansen, er et liv ved siden af programmet vigtigt.

Simon Kvamm har det seneste stykke tid brugt al sin arbejdstid på underholdningsprogrammet "X Factor", hvor han i denne sæson har fået sin dommerdebut.

Det betyder selvsagt, at han bruger mange af sine vågne timer på at coache sine deltagere og udvikle deres potentiale. Simon Kvamm har til trods for det store arbejde med "X Factor" stadig fokus på også at have et liv ved siden af programmet.

- Det er en rimelig stor arbejdsbyrde, som fylder alt i mit arbejdsliv lige nu. Men jeg synes ikke, at det fylder mere, end at jeg har mit øvrige liv intakt. Det værner jeg også om at have, siger han og fortsætter:

- Jeg tror ikke på, at der kommer bedre resultater på scenen af, at jeg ikke har noget liv uden for den. Hverken i mit eget virke eller i "X Factor" eller noget som helst, lyder det.

Simon Kvamm kan skrive både musiker, skuespiller og serieskaber på cv'et. Musikalsk vil flest nok kende ham fra det danske band Nephew, duoen De Eneste To og som forsanger i rockgruppen Hugorm.

Fælles for alle projekter er, at Simon Kvamm synger på dansk. Og hvis man har fulgt med i de to første liveshows af "X Factor", vil man vide, at hans deltagere indtil videre har gjort det samme.

Det er et helt bevidst valg fra musikeren.

- Jeg har haft lyst til at tage udgangspunkt i, at det er dansksproget. Det er ikke fordi, det er en regel. Men jeg synes, det er naturligt at tænke i, siger han og fortsætter:

- Vi er i Danmark, vi taler dansk, og vi har det som modersmål. Lad os starte med at prøve at se, om vi kan vælge sange på dansk.

Det er tilsyneladende faldet i god jord hos seerne. I hvert fald er Simon Kvamm den eneste dommer, der stadig har alle sine tre deltagere med i konkurrencen.

Ved programmets andet liveshow, der blev sendt fredag aften, var det Thomas Blachmans deltager Rosita, der røg ud af konkurrencen. Hun var inden da i farezonen sammen med Kwamie Livs unge solist, Nambahlou.

Ugen før var det Kwamie Livs gruppe, Diverse, der måtte tage afsked med "X Factor".

Simon Kvamm er således også den eneste dommer, hvis deltagere endnu ikke er endt i farezonen.

Hugorm-forsangerens solister er den 17-årige Theodor Vestergaard, 26-årige Kristoffer Lundholm og gruppen Rosél, der består af Rosa Skovbjerg Henriksen og Selma Sander Stahr, som begge er 17 år.

De optræder alle ved programmets tredje liveshow, der bliver sendt fredag klokken 20.00 på TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/03/2023 - 09:27

Dronning Margrethe er blevet udskrevet efter stor rygoperation

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Otte dage efter stor rygoperation er dronning Margrethe torsdag blevet udskrevet fra Rigshospitalet.

Dronningen Margrethe er torsdag blevet udskrevet fra Rigshospitalet i København efter en veloverstået rygoperation for otte dage siden.

Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

Dronningen opholder sig på Amalienborg. I den kommende tid venter der dronningen et længere genoptræningsforløb. Det kommer formentlig til at tage et par måneder, lyder vurderingen.

Derfor vil kronprins Frederik indtil videre fortsat være regent og klare de pligter, dronningen normalt varetager.

Det lægefaglige team med ansvar for operationen og den efterfølgende indlæggelse er "tilfreds med forløbet og med dronningens tilstand", skriver kongehuset.

Også dronning Margrethe er tilfreds med forløbet.

- Dronningen udtrykker sin store taknemmelighed over den professionelle og gode behandling, som dronningen har modtaget under indlæggelsen på Rigshospitalet, lyder det i meddelelsen.

Rygoperationen 22. februar er dronningens anden operation i ryggen.

Kongehuset har ikke meldt ud, hvad dronningen konkret er blevet opereret for denne gang.

Men da hun i 2003 blev opereret i ryggen sidste gang, var det lidelsen spinalstenose, hun blev opereret for.

Professor emeritus i rygsygdomme Tom Bendix har tidligere sagt til Ritzau, at det er sandsynligt, at det også er spinalstenose denne gang.

Nogle får nemlig endnu en operation for spinalstenose 10-20 år efter deres første operation.

- Når man opererer første gang, dannes der arvæv, der hvor man har opereret. Der er forskellige ting, der holder sammen på det hele, som man ødelægger ved operation.

- Og når man så ødelægger det to gange, kan der komme forskellige komplikationer. Eksempelvis dårligere funktion i de forskellige led ryggen består af. Men det kan være rimeligt at operere anden gang, hvis symptomerne indicerer det, siger han.

Spinalstenose er afklemning af rygmarvskanalen og nerverødderne i lænderyggen. Det er en relativ hyppig tilstand hos personer over 60 år ifølge sundhed.dk.

Tilstanden medfører hos de fleste, at smerter gradvist tiltager i den lave lænderyg og giver tyngdefornemmelse og smerter i benene.

Det er dog ikke hos alle, at symptomerne giver anledning til operation. Specielt hvis smerterne ned i benene er slemme, vælger man ofte operation, siger Tom Bendix.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/03/2023 - 10:00

Sådan sætter du en ramme for feriebudgettet

* Sæt en ramme for dit forbrug. En af de store syndere er madbudgettet. Beslut gerne på forhånd hvor mange penge du vil bruge på mad hver dag.

* Det samme gælder for shopping. Du kan med fordel overveje, hvad du godt kunne tænke dig at købe på din rejse, og hvad det må koste.

* Pas på dine betalingskort og pinkoder. Og husk, at du kan blive opkrævet et gebyr, når du bruger dit betalingskort i udlandet.

* Husk rejseforsikring. Det er især vigtigt, hvis du rejser uden for EU, Norge, Island og Schweiz.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 02/03/2023 - 10:00

Ingen ledsager? Oplev verden og teatret alene og mød nye mennesker

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

For de fleste er det nok mest almindeligt at opleve sammen med andre, men overvej at give solooplevelser en chance, fordi det kan noget særligt, lyder rådet.

Har du overvejet at tage i teatret, på restaurant eller ud i verden og få gode oplevelser alene? Det kan måske lyde lidt skræmmende, men oplevelser på egen hånd kan have flere fordele.

Selv om du for eksempel vælger at gå i teatret uden en ledsager, så er du faktisk ikke helt alene. Det siger Emilie Brøgger Jensen, der er salgs- og marketingchef på Aarhus Teater.

Hun beskriver, at når tæppet går fra, oplever man alene fra sin plads, men man gør det sammen med alle de andre i salen.

- Så er man en del af vores tid, sted og rum. Og det er teateroplevelsen. At dele tid og sted med mennesker, som du ikke kender, siger hun og tilføjer:

- Der står levende mennesker på scenen, og vi har kun en forestilling, hvis vi også har et levende publikum.

Hvis du løber om morgenen eller lufter hunden, har du nok oplevet, at det er almindeligt at hilse på andre mennesker, som man møder på sin vej.

Det er lidt det samme, der sker, når man går i teatret, siger Emilie Brøgger Jensen. Fordi man er fælles om noget.

- Når man til en forestilling sætter sig ved siden af nogen, som man ikke kender, så hilser man lige på hinanden. "Hej, vi skal sidde sammen, og vi kender ikke hinanden. Men nu skal vi opleve det samme", siger hun.

- I pausen og efter forestillingen vil det være helt naturligt at tage en snak om, hvad man lige har oplevet sammen.

Hendes egen erfaring er, at hun kan være mere afslappet, når hun er alene i teatret.

- Jeg kan i større grad tillade mig at lytte til mine egne tanker i stedet for at være opmærksom på, hvordan min ledsager har det, siger hun.

Nogle kan måske føle sig lidt kejtede, når de er alene i teatret.

- Men i virkeligheden tror jeg, at man selv er meget mere opmærksom på, at man er alene afsted, end andre er.

Det er ikke kun teatret, som du kan opleve alene.

Du kan også rejse ud og opleve verden på egen hånd. Og det er noget, som rejseblogger og rejseleder Tea Tougaard har gjort meget.

- Som det første bør man overveje, hvor man gerne vil rejse hen. Det er ikke alle steder i hele verden, som er lige sikre at rejse til, siger hun.

Hun anbefaler, at du vælger en sikker destination som for eksempel Europa, så du ikke kommer til at tænke for meget over, at du er alene afsted.

På solorejserne har noget af det bedste for hende været, at hun har mødt nye mennesker og skabt venskaber for livet.

- Folk, der rejser, er bare så søde mod hinanden. Man udveksler erfaringer og spiser sammen, siger hun.

Det var jagten på store oplevelser til billige penge, som fik Tea Tougaard til at prøve at rejse alene. Når rejsen kun skal passe ind i hendes plan, kan hun nemlig udnytte de tidspunkter på året, hvor det er billigst at rejse.

Og den fleksibilitet fremhæver hun som en klar fordel.

- Når jeg rejser alene, kan jeg også helt selv sammensætte, hvad jeg vil lave. Jeg er mest til historie og museer, mens mange af mine venner godt kan lide sol, strand og shopping, siger hun og tilføjer:

- Hvis du sætter som mål at opleve alle seværdigheder, har du også bedre mulighed for det, når du rejser alene. Fordi du kun skal tage hensyn til dig selv.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv