Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Berlin, 30/04/2020 - 10:50

Tyskland forbyder Hizbollah og gennemfører razziaer

Israel og USA har lagt pres på Tyskland for at få stor libanesisk aktør erklæret forbudt.

Aziz Taher/Reuters

Af: /ritzau/dpa

Regeringen i Berlin forbyder alle Hizbollah-aktiviteter i Tyskland. Samtidig betegnes den libanesiske gruppe som en terrororganisation.

Det oplyser det tyske indenrigsministerium.

Tysk politi gennemførte tidligt torsdag morgen razziaer mod shiamuslimske moskéer. Det foregik i Berlin, Dortmund, Münster og Bremen.

Hizbollah er en shiamuslimsk organisation med tætte forbindelser til Iran. Det er den største politiske bevægelse i Libanon og en afgørende aktør i den libanesiske regering.

Israel og USA har lagt pres på regeringen i Berlin for at få den til at forbyde Hizbollah. Tyskland har tidligere skelnet mellem den politiske og den militære gren af Hizbollah.

Hvad angår den militære gren, så har den i Syrien kæmpet sammen med præsident Bashar al-Assads hær. Den har i mange år haft et fjendtligt forhold til Israel.

Israels regering kalder det tyske forbud for "et vigtigt skridt i den globale kamp mod terrorisme".

- Jeg opfordrer alle europæiske lande og EU til at gøre det samme, siger udenrigsminister Israel Katz.

Den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, forklarer over for avisen Bild beslutningen. Han siger, at Tyskland har et "historisk ansvar" over for Israel.

Forbuddet i Tyskland betyder, at Hizbollahs symboler ikke må bruges, og tilhængere må ikke længere samles. Dets værdier kan konfiskeres.

Den tyske efterretningstjeneste skønner, at der i landet er 1050 potentielle ekstremister med tilknytning til Hizbollah.

De indgår ikke i nogen officiel organisation, men virker på et uformelt grundlag. Det kan for eksempel være ved pengeindsamlinger.

Den tyske forbundsdag vedtog i december en dagsorden, hvor den føderale regering blev opfordret til at udstede et fuldstændigt forbud mod Hizbollah. Andre EU-lande blev anmodet om at gøre det samme.

/ritzau/dpa

Nyhedsarkiv