Vand fra oven får bekymringerne til at flyde i stride strømme hos en hel del husejere herhjemme.
Det oplever firmaet 3byggetilbud.dk, der formidler kontakt mellem forbrugere og håndværkere og samtidig driver hjemmesiden energihjem.dk.
- Vi kan helt klart se, at vores opgaver stiger ret meget i de perioder, vi har haft i år, hvor det har regnet rigtig meget, siger Laura Østergaard Larsen, der er ansvarlig for 3byggetilbud.dk's kundeservice.
- Folk opdager pludselig, at deres tag er utæt, eller at der kommer vand ind ved sokkel og kældervægge. Nogle har også meget vand i deres haver, som de gerne vil have væk, uddyber hun.
Konkret har 3byggetilbud.dk sammenlignet med sidste år indtil videre registreret en stigning på 45 procent, når det gælder antallet af opgaver, der vedrører udbedring af tagrender, inddækning og andre foranstaltninger, der knytter sig til store nedbørsmængder.
Ifølge Henrik Bisp, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius, er det vigtigt, at du som husejer holder skarpt øje med, hvordan dit hjem og grund påvirkes af det våde vejr.
- Det kan godt være, at du har boet i dit hus i adskillige år, hvor du aldrig har haft problemer med vand i kælderen, men det kan godt ændre sig, og derfor skal vi alle løbende holde øje med vores huse, siger han og fortsætter:
- Pludselig står der måske vand i haven, som kan skyldes, at grundvandsspejlet hæver sig på grund af meget nedbør. Med tiden kan vandet nærme sig huset og gøre skade, og derfor skal du måske overveje at gøre nogle foranstaltninger som for eksempel at få lavet dræn.
Du kan selv gøre en række ting her og nu for at beskytte huset mod regnen.
Husk først og fremmest altid at lukke alle vinduer og døre, når himlen åbner sig.
- Det lyder lidt banalt, men det er faktisk sådan noget, som mange desværre glemmer, siger Laura Østergaard Larsen.
Derudover skal du sørge for at rense tagrenderne for blade og andet, der forhindrer vandet i at blive afledt fra huset.
- Mange har også ventilationshuller i ydervægge, som det er vigtigt, at man får dækket til med en plade, der sidder rigtig godt fast, så den kan klare kraften fra vandet, understreger hun.
I visse tilfælde kan det også være en god idé at grave en rende ved huset, så vandet løber væk og ikke ind i kælderen.
Af større løsninger kan du få etableret en eller flere faskiner i jorden. En faskine er et midlertidigt vanddepot, der samler vand op fra din grund, så det langsomt siver ned i jorden derfra.
Du kan også overveje at anskaffe et højvandslukke, der sørger for, at der ikke kommer kloakvand op af kloakken, når det regner meget.
- Det er klart en løsning, man kan kigge ind i, hvis man har kloakdæksler lige uden for huset eller i kælderen, siger Laura Østergaard Larsen.
Har du problemer med fugt i fundament, sokkel og kældervægge, kan du undersøge mulighederne for at få anlagt et omfangsdræn i jorden rundt om huset.
- Det leder vandet væk, så det ikke trænger ind i husmuren, hvor det kan give fugtskader, som jo er enhver husejers værste mareridt, lyder det fra Laura Østergaard Larsen.
Ligegyldigt hvilken løsning du vælger, skal du huske at kontakte din kommune, da den skal give dig tilladelse til eksempelvis gravearbejde.
/ritzau fokus/