Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Esbjerg, 18/12/2022 - 10:52

Team Esbjerg mister norsk profil efter sæsonen

Vilde Mortensen Ingstad forlader til sommer Team Esbjerg for at skifte til en europæisk topklub.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Til sommer bliver håndboldklubben Team Esbjerg en profil fattigere.

Nordmanden Vilde Mortensen Ingstad har besluttet sig for at søge videre i karrieren, skriver Team Esbjerg i en pressemeddelelse.

Stregspilleren skal i stedet spille for en europæisk topklub, der ikke sættes navn på.

Hun kalder det en af de sværeste beslutninger i karrieren.

- Det har ikke været nemmere af, at jeg har det så godt, og at jeg er glad for klubben, pigerne og alt rundt om det hele. Hvis jeg havde indgået en ny toårig kontrakt, ville jeg måske slutte karrieren i Team Esbjerg, men jeg har lyst til et nyt eventyr, siger Vilde Ingstad.

Den 28-årige landsholdsspiller kom til Team Esbjerg i sommeren 2016 og står noteret for 261 kampe og 841 mål for vestjyderne.

- Jeg føler, at det er et godt tidspunkt, hvis jeg skal prøve noget nyt, og at jeg nok ville fortryde, hvis jeg ikke gjorde det. Jeg tænkte det samme, inden jeg som 21-årig kom til Danmark, siger hun.

Cheftræner Jesper Jensen har set en stor udvikling fra stregspilleren i hendes syv sæsoner i klubben.

- Vilde var på mange måder en ung, upoleret spiller, da hun kom, og hun og vi skulle til at forme hende som spiller og menneske. Hun har været igennem op- og nedture, bump, og fremstår nu som et voksent menneske med erfaring, styrke og robusthed.

- For mig som træner har det været et enormt privilegium at være sammen med hende i syv år, og ud over, at hun selv har udviklet sig, har hun også bidraget til at udvikle mig som træner, siger Jesper Jensen.

/ritzau/

København, 18/12/2022 - 08:00

Ghita Nørby: Jeg elsker kritik

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ghita Nørby er aktuel i den nye norske Netflix-serie "Julestorm" i en slagfærdig rolle, der ligger skuespillerinden lige til højrebenet.

Snefnuggene hvirvler omkring en lufthavn og gør det umuligt at lette og lande derfra. Det snedækkede scenarie forhindrer en række passagerer i at komme hjem til deres kære - eller at flygte fra julen.

Hvor finder man hjerterum henne, når man er strandet langt væk hjemmefra?

Det gør man hos Ghita Nørby.

Den 87-årige stjerne medvirker i den nye norske Netflix-serie "Julestorm".

- Jeg holder så forfærdeligt meget af instruktøren Per-Olav Sørensen, som jeg også lavede "Hjem til jul" med. Jeg er så glad for, at han bruger mig som den der tossede, gamle kone. Jeg elsker det, siger Ghita Nørby begejstret.

- Jeg har arbejdet ret meget i de skandinaviske lande, så de sender mig jo ikke bare hvad som helst. Det er kvalitet alt sammen, så jeg har bare at sige tak. Og det gør jeg, hvis jeg kan.

Det gælder i hjertevarme komedier som "Hjem til jul" og nu "Julestorm".

- Jeg håber, vi kan varme os lidt i dem. De skal gerne brede deres gode lys ud over os alle - og forhåbentlig få os til at more os lidt, siger Ghita Nørby og fortsætter:

- Jeg synes, det er tragisk med alle de mennesker, som er helt alene i verden. Det gør stort indtryk på mig, for jeg kender godt til ensomheden. Den er svær at leve med. Og den er i allerhøjeste grad steget. Plus alt det andet, der sker i verden. Jeg synes, vi trænger til i vores uendeligt barske tid at tænde stearinlysene.

I "Julestorm" redder Ghita Nørby en nødstedt Sus Wilkins, som også er blandt seriens danske drys.

Hun farer forvildet rundt langs den norske landevej, grådkvalt efter at have gjort det forbi med sin norske elsker, som er grunden til, at hun nu også er blevet dumpet af sin danske kæreste.

Ghita Nørbys karakter får hende bugseret ind i sin bil og hjem til sig selv til en kop te - og en peptalk. En rolle, der med Ghita Nørbys ord lå lige til højrebenet.

- Jeg elsker jo kritik. Det må man jo ikke i dag. Men jeg er opdraget i kritik - det er det bedste, jeg ved, siger Ghita Nørby og uddyber:

- Jeg tænker ikke på ondskabsfuld kritik. Men hvis nogle interesserer sig for dig og kritiserer dig - altså lærer dig det, du ikke selv kan se - så bliver du bedre. Og så skal jeg love dig for, at du er et heldigt menneske. Jeg har kun haft gavn af det. Det har jeg kun ved gud i himlen.

Kritik er at gøre hinanden bedre for Ghita Nørby, og det gælder også i sådan et stort ensemble, som der er i "Julestorm".

- Hvis du stiller dig åben og breder dine arme ud, så lærer vi noget med det samme. Det er jo ikke bare mig, der har de gode idéer - der kunne jo være andre, der havde en endnu bedre, siger Ghita Nørby og fortsætter:

- For mig er det uproblematisk - jeg elsker at samarbejde. Vi kan ikke undvære nogle - alle er lige vigtige. Film er et samarbejde. Og hvis man ikke kan det, jamen så pøj pøj, siger hun og griner.

Ghita Nørby har en lang og glorværdig karriere.

Eller - det er ikke en karriere. Det er hele hendes tilværelse.

Ghita Nørby har nærmest fået skuespillet ind med modermælken som datter af en kammersanger og en pianist, som begge arbejdede på Det Kongelige Teater. Herfra blev hun selv uddannet i 1956.

Hun er blevet belønnet med ærespriser ved både Bodil-, Robert- og Reumert-uddelingen og tildelt Ridderkorset for sit bidrag til dansk scenekunst - "Dansen med Regitze", "Et dukkehjem" og "Matador" for at nævne et beskedent udpluk af et imponerende repertoire.

- Det er ikke et arbejde fra 09 til 17. Det er et livsarbejde - en livsindstilling. Det har sine priser, der koster hele vejen rundt, og sine herligheder. Men sådan er mit liv. Og sådan har det altid været.

- For mig har der aldrig nogensinde været nogen tvivl. Jeg har aldrig nogensinde ønsket mig noget andet. Så det kan ikke være bedre, siger hun.

I det nye år venter formodentlig flere projekter, for der er stadig historier, Ghita Nørby gerne vil være med til at fortælle.

- Der ligger visse planer. Men de skal lige blive til noget. Så jeg sidder bare og venter. Og det gør jeg med glæde. Jeg laver ikke teater mere – det er for fysisk anstrengende, og det kan jeg ikke klare mere. Men ellers går jeg ud og optræder – filmer og laver lidt tv.

- Så længe jeg kan, gør jeg det – og hvorfor ikke. Jeg elsker det meget højt.

Men først står julen for døren.

- Jeg kan godt lide julen, og jeg har også et juletræ ude i haven, som jeg skal have ind. Jeg synes, det er hyggeligt. Jeg synes ikke, julen er stressende eller noget. Jeg tager det helt roligt og i hvert fald ikke alvorligt. Helt uhysterisk kan man sige. Der sker, hvad der sker, siger Ghita Nørby.

- Jeg synes, det er hyggeligt at mødes med de venner og den lille familie, jeg har. Så det gør jeg. Nu skinner solen her, hvor jeg bor, og der er fuldstændig hvidt af sne. Det er smukt.

"Julestorm" kan ses på Netflix.

/ritzau/

Læs Mere >>

Kyiv, 17/12/2022 - 21:12

Elektroduo vinder Ukraines melodigrandprix i beskyttelsesrum

Sameer Al-Doumy/Ritzau Scanpix

På en underjordisk metrostation har Ukraine lørdag fundet den første deltager til Eurovision næste år.

Den elektroniske duo Tvorchi har vundet Ukraines melodigrandprix.

Det står klart, efter at konkurrencen lørdag på grund af krigen i Ukraine har fundet sted i et beskyttelsesrum på en metrostation i Kyiv.

Det oplyser Eurovision på sin hjemmeside.

Tvorchis vindersang, "Heart of Steel", er dermed første bidrag, der sikrer sig deltagelse ved Eurovision i Liverpool næste år.

Eurovision har deltagelse af vindere af nationale melodigrandprixer i Europa.

Det ukrainske melodigrandprix, der i Ukraine kaldes for Vidbir, bliver afgjort af stemmer fra seerne og stemmer fra en jury.

Pointene 1 til 10 fordeltes mellem sangene.

Tvorchi vandt med 19 point - 10 point fra seerne og 9 point fra juryen.

Tvorchi består af vennerne Jefferey og Andriy, der har haft stor succes i Ukraine. De har udgivet fire album og haft flere populære singler.

Ukraine vandt Eurovision i år, hvilket normalt indebærer, at landet skal afholde det næste europæiske melodigrandprix, men af sikkerhedsmæssige årsager vil sangkonkurrencens nummer to - Storbritannien - i stedet være værtsby.

Eurovision 2023 finder derfor sted i Liverpool 13. maj 2023.

Lørdagens show i Kyiv blev præsenteret af vært Timur Miroshnychenko og sendt på ukrainsk tv og online på Facebook og YouTube.

Ukraine er et af de mest succesfulde lande i Eurovisions historie.

Landet har i alt vundet tre gange: Kalush Orchestra med "Stefania" i 2022, Jamala med "1944" i 2016 og i Ruslana med "Wild Dances" i 2004.

To gange er landet endt som nummer to.

Ti sange var lørdag aften med i det ukrainske melodigrandprix.

Til februar skal Danmarks bidrag til Eurovision findes. Det sker ved et show i Arena Næstved 11. februar, hvor værterne er Tina Müller og Heino Hansen.

Danmark har vundet Eurovision tre gange: "Dansevise" af Grethe og Jørgen Ingemann i 1963, "Fly on the Wings of Love" af Brødrene Olsen i 2000 og "Only Teardrops" af Emmelie de Forest.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/12/2022 - 10:00

FAKTA: Inddrag de store børn i julerierne

* Det kan være en god læring for store børn og teenagere at få nogle opgaver i forbindelse med forberedelserne på juleaftensdag.

* Inddrag dem, og giv dem medbestemmelse ved at spørge, hvad de godt kunne tænke sig at stå for. Det kan være noget af madlavningen eller borddækningen.

* Ved at få dem med i forberedelserne lærer du dem både noget om fællesskab, og samtidig sender du dem et signal, om at du gerne vil bruge tid sammen med dem.

* Du kan sige til dit store barn, at det giver dig værdi at udføre opgaverne sammen med hende eller ham. Du kan endda sige, at det er noget, du har behov for. 

Kilder: familieterapeut Michael Gunnersen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 17/12/2022 - 10:00

Sådan undgår du overgearede børn juleaften

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Den søde ventetid kan få de mindste til at brænde helt ud. To familierådgivere giver deres tips til, hvordan børnene kommer godt igennem juleaftensdag.

Forventningen glitrer i øjnene, og spændingen sitrer helt ud i fingerspidserne.

Den 24. december er en stor dag for de allermindste i familien. Og det kan være svært at holde ventetiden ud.

- Børn bliver bare så overspændte den dag, så jo mere vi kan få ro på og får afstemt, hvordan juleaften skal forløbe, jo bedre, siger Ditte Rosschou, der er familierådgiver hos Din Familie Coach.

Det handler om at forberede børnene på, hvad der kommer til at ske, forklarer familieterapeut Michael Gunnersen.

Han foreslår, at du sætter dig med barnet dagen før og gennemgår den 24. december fra start til slut.

Her kan du for eksempel sige: "I morgen er det juleaften. Først står vi op og spiser morgenmad. Bagefter går vi en tur, og når vi kommer hjem, går vi i gang med at lave mad."

Og sådan fortsætter du hele vejen til sengetid.

- Forklar kort og præcist, hvordan dagen kommer til at se ud. Det giver ro på, fortæller Michael Gunnersen.

Samtidig kan det være vigtigt at lave en forventningsafstemning med de andre julegæster.

Det kan for eksempel være, at I kan bytte lidt rundt på den traditionelle rækkefølge, som aftenen plejer at følge, lyder det fra Ditte Rosschou.

- Måske kan I aftale, at I spiser middagen lidt før og danser rundt om juletræet ad flere omgange i løbet af aftenen, siger hun.

Du kan også trække noget af spændingen ud af dagen ved at lade de mindste børn pakke en gave op allerede om morgenen.

- Det kan gøres til noget rigtig hyggeligt, siger Ditte Rosschou, og Michael Gunnersen supplerer:

- Det fede ved det er også, at så kan de lege med det i løbet af dagen. Så går tiden, og de får jo stadig rigeligt med gaver senere.

Dog medgiver han, at det for nogle familier vil være for stort et brud på traditionerne.

- Der er nogle, der siger: "Niksen biksen, pakkerne må først åbnes, når vi har danset om juletræet." Og det er fair nok, at man har den værdi. Men der sker ikke noget ved at give gaver løbende.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv