Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

KJabul, 15/08/2021 - 10:56

Taliban afventer indrykning ved Kabuls indfaldsveje

En talsmand for Taliban siger, at oprørerne forhandler med den afghanske regering om en fredelig overdragelse.

Af: /ritzau/Reuters

En talsmand for Taliban siger, at oprørerne forhandler med den afghanske regering om en fredelig overdragelse af magten i Kabul.

Der er ikke umiddelbart yderligere detaljer, men kilder fra præsident Ashraf Ghanis kontor oplyser, at præsidenten holder krisemøde med diplomater fra USA og Nato.

Samtidig har Taliban givet sine islamistiske oprørere ordre til ikke at trænge ind i Kabul, men i stedet gøre holdt ved indfaldsvejene til den afghanske hovedstad.

Det skriver en talsmand for Taliban på Twitter ifølge AFP.

- Det Islamiske Emirat giver ordre til alle dets styrker om at gøre holdt ved indfaldsvejene til Kabul og ikke gøre forsøg på at trænge ind i byen, lyder tweetet.

Men nogle lokale beboere siger til AFP, at de allerede har set Taliban-folk på fredelig vis bevæge sig ind i Kabuls forstæder.

Det afghanske indenrigsministerium oplyste kort forinden, at Taliban-folk allerede var inde i byen. At de trængte ind fra alle sider.

Imens er USA og en række af dets vestlige allierede i gang med at evakuere statsborgere og ansatte på deres ambassade.

De ansatte på den danske ambassade i byen er blevet kørt til lufthavnen Bagram cirka 60 kilometer fra Kabul for om kort tid at blive fløjet ud, oplyser Udenrigsministeriet.

En helikopter er lettet fra den amerikanske ambassade med ansatte.

En talibanleder i Doha siger, at bevægelsens medlemmer er blevet bedt om ikke at udøve vold og lade alle, der ønsker det, forlade byen. Kvinder er samtidig blevet opfordret til at tage til beskyttede områder.

Søndag morgen faldt Afghanistans femtestørste by, Jalalabad, som var en af de eneste betydelige byer, der stadig var under den afghanske regerings kontrol.

Byen var en af de eneste sikre veje ud af Kabul for folk, der måtte ønske at flygte til Pakistan.

Lørdag aften sagde Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et pressemøde, at man var i "fuld sving" med at evakuere lokalt ansatte på Danmarks ambassade i Kabul.

/ritzau/

Nyhedsarkiv