Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/06/2024 - 11:00

Svensk stjernes udvikling imponerer Thomas Delaney

24-årige Alexander Isak har rykket sig markant, siden han var holdkammerat med Thomas Delaney i Dortmund.

Wolfgang Rattay/Reuters

Af: /ritzau/

Fodboldlandsholdets forsvar skal holde godt øje med den svenske stjerneangriber Alexander Isak, når Danmark og Sverige onsdag aften mødes i en testkamp i Parken.

Den lynhurtige, driblestærke og træfsikre Newcastle-angriber har imponeret med 21 mål i 30 Premier League-kampe i denne sæson, og det er et stykke fra den statistik, som Isak kunne fremvise i Borussia Dortmund: 1 mål i 13 kampe i perioden 2017-2019.

Fra sommeren 2018 og et halvt år frem var han holdkammerat med Thomas Delaney i den tyske storklub, og på det tidspunkt kunne Delaney ikke se en verdensstjerne i svøb.

- Jeg spillede med ham, da han var ung. Han nød måske ikke den største tiltro fra klubben eller havde den største selvtillid. Han har udviklet sig til en topangriber i international fodbold.

- Han er en rigtig dygtig spiller, og siden jeg spillede sammen med ham, har han udviklet sig virkelig meget. Han er en ung og powerful angriber med god teknik. Han har et killerinstinkt i afslutningerne, så ham skal Sverige være glad for, siger Thomas Delaney om sin tidligere holdkammerat.

Isak har også en fortid i AIK Stockholm, Willem II og Real Sociedad.

Sveriges landstræner, danskeren Jon Dahl Tomasson, er klar over, at han råder over en juvel.

- I mine øjne er Alexander Isak en af de allerbedste dybdeløbere i verden. Hver gang jeg ser hans kampe, så griner jeg. Hans dybdeløb er så gode, og jeg er så imponeret af ham, siger Jon Dahl Tomasson ifølge TT.

Den svenske landstræner er også en af de personligheder, Thomas Delaney har krydset i fodboldbranchen. I perioden 2016-2020 var Tomasson assistenttræner på landsholdet under Åge Hareide.

Delaney forventer, at Tomasson nok skal bringe Sveriges landshold til et godt sted.

- Jeg ved, at han er ultimativ i sin stil. Jeg kender nogle af de svenske landsholdsspillere og har snakket med dem om Jons første landskampe, og de siger, at Jon har en måde at ville gøre tingene på, uagtet hvem Sverige møder. Det respekterer jeg.

- Sverige skal være glad for at få en mand med idéer, og jeg håber, han kan forløse det svenske landshold, siger Thomas Delaney.

Onsdagens testkamp mellem Danmark og Sverige begynder klokken 19 i Parken.

/ritzau/

København, 05/06/2024 - 10:36

Katinka Band splitter op efter ti års samarbejde

Katinka Band har i april udgivet sit fjerde album. Inden bandet opløses tager det på en sidste danmarksturné.

Medlemmerne i det danske band Katinka Band går hver til sit efter ti års samarbejde.

Det oplyser bandets pladeselskab, Playground Music Denmark, i en pressemeddelelse.

Katinka Band består af Katinka Buchwald Bjerregaard, Simon Ask Ladekarl, Marie Hageltorn Christiansen og Torben Guldager.

- Det har ikke været en nem beslutning for os, men når man bliver voksne sammen, skal der også være plads til at vokse i forskellige retninger, og den individuelle udvikling vil vi gerne respektere, lyder det fra bandet i pressemeddelelsen.

Bandet har i april udgivet sit fjerde album, "Vi Lader Bare Som Om". Derudover har bandet udgivet to ep'er, som er en udgivelse, som er kortere end et album.

Inden medlemmerne i Katinka Band splitter op, vil bandet tage på en sidste danmarksturné.

/ritzau/

Læs Mere >>

Stockholm, 05/06/2024 - 08:26

Medie: Svensk rapper er blevet skuddræbt i Göteborg

En bil er blevet set forlade parkeringsgarage i forbindelse med skuddrab. Politi undersøger mulig forbindelse.

En svensk rapper er blevet skudt og dræbt i Göteborg.

Det erfarer SVT Väst onsdag morgen.

Også Göteborgs-Posten erfarer, at der er tale om en kunstner. Oplysningerne er ikke blevet officielt bekræftet.

Svensk politi har meddelt, at en 25-årig mand blev fundet skudsåret i en parkeringsgarage tirsdag aften. Senere døde han på hospitalet.

Politiet fik en anmeldelse om hændelsen ved 22.30-tiden.

I forbindelse med skudepisoden skal en bil være blevet set forlade garagen.

- Vidner er kommet med de her oplysninger om, at de har set en bil på samme tidspunkt som skyderiet, siger politiets pressetalsperson Annika Laag.

- Vi er naturligvis ved at undersøge, om det kan være en bil, som er interessant i forbindelse med denne hændelse, fortsætter hun.

Skyderiet skete ved Selma Lagerlöfs Torg, som ligger på øen Hisingen, der ligger ved Göteborg.

Medierne skriver ikke, hvilken rapper der er tale om.

Garagen blev afspærret i forbindelse med politiets tekniske undersøgelser. Omkring klokken 07.00 er afspærringerne blevet ophævet igen.

Politiet har indledt en forundersøgelse om drab, skriver Aftonbladet, som rapporterer, at der blev affyret mere end et skud.

Politiet leder efter gerningsmænd flere steder i Göteborg, skriver mediet.

- Vi arbejder med at indhente informationer fra personer, der bor i området, og leder efter en gerningsperson eller gerningspersoner, siger Jens Andersson, som er pressetalsperson for politiet i den svenske Region Väst, ifølge mediet.

- Vi har aktuelt ingen mistænkt.

Der er ikke blev foretaget anholdelser i forbindelse med drabet.

/ritzau/TT

Læs Mere >>

, 05/06/2024 - 10:00

FAKTA: Rustbeskyttelse ved køb og salg

* Køber du en brugt bil, så tjek, om den har fået supplerende rustbeskyttelse.

* Køber du en ældre bil, så lad en uvildig fagmand vurdere, om rustbeskyttelse kan betale sig.

* Hvis du planlægger at sælge bilen inden for tre år, er det ikke sikkert, at det økonomisk set kan betale sig at rustbeskytte bilen. En velholdt bil er dog ofte lettere at sælge.

Kilde: Teknologisk Institut og FDM.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/06/2024 - 10:00

Skal bilen rustbeskyttes? Spørgsmålet deler eksperterne

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Her får du eksperternes råd til, hvornår - og hvorvidt - du bør køre bilen hen til en gang rustbeskyttelse.

Bilen skal gerne stå pæn og ren - og nødigt være dækket af et lag rust på de vitale dele.

Men om du som bilejer skal tage affære for at undgå det rødlige overfladeangreb, er der delte meninger om. Faktisk helt ude i hver sin ende af spektret.

Som fortaler for rustbeskyttelse står bilejernes interesseorganisation, FDM, og Tom Westersø Larsen, som er teknisk konsulent samme sted. Hans råd er at gå i gang med behandlingen så snart som overhovedet muligt.

- Jo tidligere, jo bedre. Det vil sige, at det er langt bedre, at man tager sin nye bil og kører til sit rustbeskyttelsescenter, for så er vedhæftningsevnen bedre. Hvorimod hvis du har kørt lidt ude på vejen, og der er salt og grus og så videre på, så bliver det godt nok renset af, men det er jo ikke sikkert, at man får hver en lille hulrum og kant med.

- Når man producerer en bil i dag, gør man mindre og mindre ud af rustbeskyttelsen, i forhold til hvis vi kigger nogle år tilbage. Så i mange tilfælde er biler - også til en halv million eller mere - rå, så det faktisk er karosseriplader, man kan se under bilen, siger Tom Westersø Larsen.

I Tom Westersø Larsens øjne skal en fabriksny bil altså ideelt set køre sin første tur direkte hen til rustbeskyttelsescenteret.

Spørger man til gengæld Ole Raal, som er faglærer på personvognsmekaniker-uddannelsen på Techcollege i Aalborg, er det skønne, spildte kræfter.

Bilen bør være gearet til vind og vejr, og er den ikke det, er det op til fabrikanten at gøre noget ved det - det er ikke noget, du som forbruger skal bruge tid eller penge på.

- Jeg ville kigge på fabrikantens garantiordning for karosseri og gennemtæring. Jeg ville overlade til fabrikantens produktansvar, siger faglærer Ole Raal.

Gennemtæringsgarantien er for en del bilmærker på 8 år, og for en lang række er den på 12 år. For enkelte mærker er den lavere.

- Vi har tradition i Danmark for at rustbeskytte forholdsvis meget. Det skyldes nok, at vi ligger i et område, hvor det ruster en del. Geografien har en del at sige. På vestkysten er bilerne mere udsatte, siger han.

Det skyldes blandt andet havgus fra Vesterhavet, som giver mere saltholdig fugt i luften - en kombination, som er hård ved stål og jern.

- Men de traditionelle bilfabrikanter har en årelang erfaring med at samle tingene, så de kan holde til klimaet også her i rimelighed. Så kan man måske stille spørgsmålstegn ved nogle af de nyere mærker, siger Ole Raal.

En ting, begge bileksperter kan blive enige om, er, at det er en fordel at holde bilen pæn og ren. Så er hverken metaldelene eller lakken mere udsat end højst nødvendigt.

Hvis du tager en tur i vaskehallen, er der dog en enkelt ting at være opmærksom på, bemærker Tom Westersø Larsen:

- Hvis man ikke har rustbeskyttet bilen, så bør man undervognsspule, når man kører i vaskehal.

- Hvis man har rustbeskyttet sin bil, så skal man ikke undervognsspule, for så spuler man rent faktisk noget af rustbeskyttelsen af, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek