Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 24/10/2023 - 10:55

Sognepræst sigtes for vold mod 13-årig konfirmand

Politiet har sigtet en præst for vold mod en 13-årig efter episode med en bibel under konfirmandundervisning.

Af: /ritzau/

En kvindelig sognepræst fra Ejstrupholm i Midtjylland er blevet sigtet for vold mod en 13-årig konfirmand.

Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi til Horsens Folkeblad.

Politiet har svært ved at sige med sikkerhed, hvad der er sket, men ifølge flere forklaringer har sognepræsten enten "dasket" den 13-årige pige med en bibel eller kastet en bibel på hende, skriver avisen og tilføjer, at den 13-årige forinden havde taget sin mobiltelefon frem.

Episoden fandt angiveligt sted 4. oktober, da pigen havde konfirmandundervisning.

Seks dage senere oplyste præsten i en pressemeddelelse, at hun havde opsagt sin stilling, lyder det.

Politikommissær Lars Boe Larsen oplyser til Horsens Folkeblad, at præsten nægter sig skyldig.

Provst Poul Erik Knudsen har tidligere beskrevet episoden over for Herning Folkeblad.

- Eleven skulle ikke have rettet sig hurtigt nok efter præstens anvisninger, hvorfor eleven blev tildelt slag med en bibel på lår og skulder, sagde han til mediet.

Sagen kommer i kølvandet på en flere måneder lang konflikt, som har ført til, at 10 ud af 12 menighedsrådsmedlemmer i sognene Ejstrupholm og Gludsted, hvor den sigtede er præst, er gået af.

Konflikten bunder i klager over dåb og begravelser, som ifølge menighedsrådet skulle være foregået for hurtigt og upersonligt.

/ritzau/

USA, 24/10/2023 - 10:52

Verdensstjerne tog næsten fatal overdosis som teenager

Mario Anzuoni/Reuters

Den amerikanske popstjerne Pink fortæller til nyhedsmagasinet "60 Minutes", at hun som 16-årig tog så mange stoffer, at hun var tæt på at miste livet.

Før det gik rigtigt godt, kunne det være gået grueligt galt for verdensstjernen Pink, der blandt andet er kendt for sange som "So What" og "Cover Me In Sunshine".

I et nyt interview med det amerikanske tv-program "60 Minutes", som sendes på CBS News, fortæller den 44-årige hitmager, at hun en aften som 16-årig tog så mange stoffer, at hun næsten døde af det.

- Jeg var på ecstasy, englestøv (det hallucinogene rusmiddel phencyclidin, red.), methamfetamin, alt muligt. Og så var jeg væk. Færdig. Det var for meget, siger hun til "60 Minutes".

Pink, som bærer det borgerlige navn Alecia Beth Moore Hart, beskriver oplevelsen som et "wakeupcall", og siden har hun holdt sig fra hårde stoffer.

Den næsten fatale overdosis var ifølge popstjernens interview med "60 Minutes" kulminationen på en svær barndom.

- Jeg voksede op i et hjem, hvor mine forældre hver dag råbte ad hinanden, kastede med ting, hadede hinanden. Og så begyndte jeg at tage stoffer. Jeg solgte stoffer. Og så blev jeg smidt ud hjemmefra. Jeg droppede ud af high school, fortæller Pink.

Kort efter at Pink som 16-årig ramte muren, fik hun ifølge "60 Minutes" tilbudt sin allerførste pladekontrakt med bandet Choice.

Siden slog hun for alvor igennem som soloartist med hits, der er gået verden rundt.

Tidligere i år udgav Pink sit niende album, "Trustfall".

/ritzau/

Læs Mere >>

Skanderborg, 24/10/2023 - 10:51

Sam Smith er første navn på Smukfest-plakaten for 2024

Vianney Le Caer/Ritzau Scanpix

Den britiske sanger Sam Smith indtager Bøgeskoven i Skanderborg, når Smukfest afholdes i august næste år.

Smukfest har afsløret det første navn på plakaten til festivalen næste år.

Det bliver den britiske sanger Sam Smith, der indtager Bøgeskoven i Skanderborg, når festivalen løber af stablen i august 2024.

Det skriver Smukfest på Facebook.

- Svaj løs med din ven under armen, lad følelserne få frit løb til de store ballader, eller vis dine frækkeste dansetrin til hits som "Unholy" og "Desire", skriver Smukfest.

Sam Smith er især kendt for sin karakteristiske vokal og monsterhits som "Stay with me", "Lay me down", "Too good at goodbyes" og "Money on my mind".

Billetsalget til næste års Smukfest åbner om to uger 7. november klokken 10.00, hvor man kan sikre sin billet til blandt andet at komme ind og høre den britiske popsanger.

Der er endnu ikke annonceret andre navne på plakaten for 2024.

Sam Smiths musikalske gennembrud kom med sangene "Latch" med den elektroniske musikduo Disclosure i 2012 og "La la la" med den britiske DJ Naughty Boy i 2013.

Debutalbummet, "In the Lonely Hour", udkom i 2014, og det skaffede sangeren seks grammy-nomineringer og heraf fire grammy-trofæer i 2015.

Et af de blå stempler i musikbranchen er, når man som sanger og sangskriver får æren af at lave et soundtrack til en James Bond-film.

Det gjorde Sam Smith i 2015 til filmen "Spectre".

Sangen "Writings on the wall" vandt både en Golden Globe-pris og en Oscar for bedste originale sang i 2016.

Med sine i dag tre albumudgivelser, den seneste "Gloria" i 2023, har Sam Smith i alt solgt knap 40 millioner eksemplarer.

Sidste år formåede Smukfest at sælge alle festivalens 30.000 partoutbilletter på blot 74 minutter, inden et eneste navn var blevet offentliggjort.

Hvis man ønsker at deltage i Smukfest, så er der også en mulighed for at købe en endagsbillet. De bliver dog først sat til salg i februar.

Festivalen foregår fra 4. til 11. august næste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/10/2023 - 10:00

FAKTA: Spar på energien i din hverdag

* Tag kortere bade. En familie på fire personer kan spare omkring 4500 kroner om året, hvis alle bruger det varme vand to minutter mindre om dagen.

* Sluk for vandet, når du sæber dig ind. Du bruger op til 20 liter vand i minuttet, når du er i bad. Derfor kan du spare mange liter vand, hvis du slukker, når du sæber dig ind.

* Sluk lyset i tomme rum. Du kan gøre det nemmere for dig selv med intelligente pærer og bevægelsessensorer.

* Skyl ikke servicet af, inden du kommer det i opvaskemaskinen. De fleste maskiner kan sagtens vaske rent, selv om du kun skraber maden af.

Kilde: sparenergi.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/10/2023 - 10:00

Opvarm boligen rigtigt og minimer varmeforbruget

Charly Triballeau/Ritzau Scanpix

Vejret er blevet koldt igen, og varmeforbruget stiger. Få gode råd til, hvordan du bedst opvarmer boligen, så du undgår fugt og optimerer dit energiforbrug.

Den kolde fyringssæson har meldt sin årlige ankomst, selv om solen stadig viser sig en gang imellem.

Og det betyder, at du skal til at opvarme boligen igen efter en lang periode med lunt vejr.

Det er vigtigt, at du i den kolde tid sørger for, at der er en jævn varme i alle rum. Det siger Thor Hansen, der er sektionsleder for Indeklima og Bygningsundersøgelser ved Teknologisk Institut.

- På den måde sikrer man nemlig, at der er et behageligt indeklima, og at fugtproduktionen kan blive ledt væk, når man lufter ud, siger han.

Men du bør være opmærksom på boligens konstruktion.

For eksempel bør gulvvarme ved trægulve have en anden overfladetemperatur end betongulve, forklarer Thor Hansen:

- Hvis der bliver skruet for meget op for gulvvarmen, kan det faktisk ødelægge trægulvet.

Et af Energistyrelsens spareråd er også, at du skal skrue lige højt op på dine radiatorer. Når du sætter termostaterne ens og åbner dørene imellem rummene, fordeler du varmen bedre og får et lavere varmeforbrug.

Du skal også sørge for at holde radiatorerne frie, så varmen kan fordeles i rummet. Sådan lyder anbefalingen fra Matilde Grøn Bjørneboe, der er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner.

- De må ikke være dækket inde af eksempelvis sofaer, reoler eller gardiner, siger hun.

Hvis du vil have en lavere temperatur i et enkelt rum, kan du skrue ned i det rum og lukke døren.

- Har man et rum uden separat varmekilde, og rummet støder op til en ydervæg, bør man overveje at få installeret noget supplerende varme i det rum, forklarer Thor Hansen.

Det er ifølge sektionslederen en god idé at få installeret en varmekilde i alle rum, fordi varmen er med til at holde konstruktionerne tørre og fjerne fugt fra indeklimaet.

Har du et badeværelse uden separat varmekilde, vil det dog typisk ikke være placeret ud mod bygningens ydervæg, tilføjer han.

Generelt er det vigtigt, at du husker at lufte ud i boligen to-tre gange om dagen med gennemtræk for at fjerne fugt.

Hvis du overvejer at sænke temperaturen i din bolig for at spare energi, er det især vigtigt, at du får luftet ud.

- Kombinationen af fugt og kulde øger nemlig risikoen for, at det går galt, siger han.

Thor Hansen forklarer, at fugten kan blive kondenseret, når fugtig luft bliver kølet ned.

Hvis du ser kondens i boligen, bør du tørre den af med en klud og lufte ud. Der kan for eksempel være kondens på soveværelsets vinduer, når du står op om morgenen.

- Det er vand fra fugt, som kroppen har udskilt i løbet af natten, siger han.

Han vurderer umiddelbart ikke, at du får meget ud af at skrue ned for dine radiatorer, når du tager på arbejde.

Men det kan være en god idé at skrue ned, hvis du tager væk hjemmefra i en længere periode. Husk at få luftet godt ud inden, så størstedelen af fugten i indeklimaet er fjernet.

- Man skal aldrig slukke helt for radiatorerne, for det er ikke sundt for bygningen, siger han.

Det bedste er at have en jævn temperatur i boligen året rundt, tilføjer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv