Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/10/2021 - 10:59

Russisk politi støttede angreb på menneskeretsgruppe

De russiske myndigheder strammer greb om medier, mens ultranationalistiske grupper får frit spil.

Pavel Golovkin/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Den russiske menneskerettighedsgruppe Memorial siger, at politifolk stod passivt og så til, da gruppens kontor i Moskva blev angrebet af ultranationalister.

Der deltog 25 personer i angrebet, som skete under en filmfremvisning torsdag aften.

De indtrængende afbrød filmfremvisningen og råbte skældsord mod de tilstedeværende. Da politiet blev tilkaldt var de ikke interesseret i at opklare situationen eller i at anholde nationalisterne, siger talsmænd for Memorial.

Derimod blev Memorials folk tilbageholdt og afhørt i flere timer. Deres advokat blev nægtet afgang under afhøringerne.

Uafhængige medier siger, at hændelsen blev filmet af den statslige tv-kanal NTV.

Filmen, som skulle vises ved Memorials arrangement, var "Mr Joness" af den polske instruktør Agnieszka Holland. Den handler om sultkatastrofen i Ukraine under Stalin.

Russiske ultranationalister reagerer jævnligt mod, hvad russiske myndigheder kalder forvrængning af historieskrivningen om Stalin-tiden. Aktivister og prodemokratiske grupper klager over øget undertrykkelse af kritiske medier og ikkestatslige organisationer.

Fredag blev yderligere to populære medier stemplet som "som udenlandske agenter". Det var nyhedsportalen Rosbalt.ru, som holder til i Moskva og St. Petersburg, og netmediet Republic, som fokuserer på analyser.

For nylig blev de to medier Meduza og Dosjd også klassificeret som udenlandske agenter. Det samme gælder Memorial.

Ifølge russisk lovgivning skal grupper lade sig registrere som "udenlandsk agent", hvis de modtager støtte fra udlandet. Denne lov omfatter også journalister, og det skal synliggøres i alle tekster, videoer og indlæg i sociale medier, hvilket gør det vanskeligere at sælge annoncer.

/ritzau/dpa

Nyhedsarkiv