Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Moskva, 22/03/2024 - 10:55

Rusland: Vi er i krig i Ukraine

Vestens deltagelse har gjort den særlige militære operation i Ukraine til en krig, siger Ruslands talsmand.

Af: /ritzau/

Rusland er ikke mere aktør i en særlig militær operation i Ukraine men i krig som følge af Vestens engagement.

Det siger præsident Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

- Rusland er i krig, eftersom den vestlige deltagelse har gjort den særlige militære operation til krig, siger Peskov ifølge Tass.

Ordene er faldet i et interview til ugeavisen Argumenty i Fakty.

- Vi er i krig, helt bestemt. Det startede som en særlig militær operation, men lige så snart, at en klike blev dannet, og det kollektive Vesten sluttede sig til den ukrainske side, så blev det en krig for os, siger han.

- Det er jeg overbevist om. Alle bør forstå det for at samle de indre kræfter, fastslår Peskov.

Rusland har siden invasionen i Ukraine 24. februar 2022 omtalt det storstilede angreb på nabolandet som en "særlig militær operation". Det har været forbudt i Rusland at omtale det som en krig.

Peskov citeres også for at sige, at Rusland er nødt til fuldt ud at "befri" dets "nye regioner". Det vil sige dem, der ligger i Ukraine, og som Rusland holder delvist besat.

- Vi har nu fire føderations-enheder- Og det vigtigste for os er at beskytte folk i disse enheder og at befri disse enheders territorium, som i øjeblikket de facto holdes besat af regimet i Kyiv, siger Peskov.

Det drejer sig om regionerne Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja og Kherson.

Ukraine og store dele af det internationale samfund kalder Ruslands krig et forsøg på at erobre et andet lands territorium.

Ukraine siger, at det ikke vil søge fred, før de sidste russiske soldater har forladt ukrainsk jord.

/ritzau/

København, 21/03/2024 - 18:30

Mødet med konfliktramte forældre rørte dronning Mary

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det var en bevæget dronning Mary, der lyttede til forældres åbne og ærlige fortælling om svære konflikter.

Dronning Mary havde knap sat sig ind i rummet, hvor et par med en lille dreng på vej sad, før snakken kort forstummede.

- Jeg bliver lige lidt rørt, lød det fra manden i rummet, der sad ved siden af sin gravide partner, der er sat til at føde i april.

Parret har været en del af et projekt på Hvidovre Hospital, hvor de har arbejdet med et højt konfliktniveau i hjemmet, som de fortalte om til dronningen.

- Tak for at sætte ord på det. Det er virkelig rørende. Al held og lykke, slutter dronning Mary besøget med parret af, inden hun går videre i torsdagens program.

Generelt var det en dronning, der torsdag var bevæget, da hun besøgte Hvidovre Hospital, siger hun til Ritzau.

- Det har været en meget givende dag. Jeg er meget glad, rørt og stolt.

Torsdag blev resultaterne af et samarbejde mellem Amager og Hvidovre Hospital, Mary Fonden, Østifterne og Dialog mod Vold om at opspore og hjælpe voldsudsatte gravide præsenteret under overværelse af dronningen.

Siden 2019 er alle gravide på de to hospitaler ved den første konsultation hos jordemoderen blevet spurgt, om de er udsat for vold i parforholdet.

Det har betydet, at der hver uge er et til to par, der fortæller, at de har vold eller et højt konfliktniveau tæt inde på livet.

Før fandt jordemødrene cirka seks par om året.

Dronning Mary kalder resultaterne fra projektet for både trist og positivt.

- Trist, at det bekræfter, at det er et meget udbredt problem i Danmark, men positivt, at vi har fundet en måde at opspore de voldsramte. For når vi kan identificere dem, kan vi også tilbyde hjælp, siger hun.

På besøget spurgte dronningen særligt ind til udfordringen ved at spørge til vold og konflikter inden for hjemmets fire vægge.

Svar fra både jordemødre og parret på Hvidovre Hospital viste dronningen, at projektet allerede har båret frugt.

- De oplever, at dét med at spørge ind til konflikter og vold er blevet tættere på at være så naturligt som at spørge ind til kost, motion og medicin, siger hun.

Østifterne, der har været den finansielle partner i projektet, har doneret yderligere 4,4 millioner kroner til, at projektet kan udbredes til flere steder i landet.

- Det er helt fantastisk, for det betyder, at vi kan opspore endnu flere og bryde den voldsspiral, de er i, og skabe et hjem, hvor der er ro. På den måde kan vi skabe den bedste start på livet for børnene, siger dronning Mary.

Spørgsmålene til dronningen i forbindelse med tilblivelsen af artiklen har skullet fremsendes på forhånd og godkendes af Mary Fonden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/03/2024 - 17:30

FAKTA: Mary Fonden kom til efter millionstor folkegave

Mary Fonden har gennem 17 år støttet og stået bag projekter inden for områderne mobning og vold i hjemmet.

I omkring 17 år har Mary Fonden med dronning Mary som bestyrelsesformand i spidsen arbejdet for fællesskab, hvor ingen skal føle sig socialt isoleret eller ekskluderet.

Fonden har støttet forskellige projekter i sin levetid. Læs om fonden her:

* Fonden blev stiftet i 2007 efter en folkegave på 1,1 million kroner, der blev indsamlet i Danmark og Grønland i forbindelse med kongeparrets bryllup i 2004.

* Fondens første projekt var kampagnen "Fri for Mobberi", der blev lanceret i 2008.

* Fonden arbejder primært inden for tre områder: mobning og trivsel, vold i hjemmet og ensomhed.

* Langt de fleste af projekterne er finansieret igennem donationer fra finansielle partnere, hvor Mary Fonden selv betaler en mindre del.

* Det fremgår af det seneste regnskab for fonden fra 2022, at fonden har en egenkapital på knap 200 millioner kroner.

* I 2022 modtog fonden knap 17 millioner kroner i donationer.

* Fonden uddelte i det år omkring 24,8 millioner kroner, hvoraf flest af pengene gik til området mobning og trivsel.

* Godt 5,5 millioner gik til vold i hjemmet. Cirka samme beløb gik til ensomhed.

* Derudover donerede fonden også et mindre beløb til Børns Vilkår Ukraine og en australsk fond, hvis mission er at beskytte børn mod vold i hjemmet.

* Fondens omkostninger til administration dækkes af Hempel Fonden, som også stiller lokaler til rådighed. Derfor kan afkastet af Mary Fondens grundkapital gå ubeskåret til arbejdet med at bekæmpe social isolation.

Kilde: Mary Fonden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/03/2024 - 08:00

FAKTA: Forårsrengør finanserne

* Betragt foråret som en ny start for din privatøkonomi.

* Sæt dig ned, og gennemgå alle dine udgifter og indtægter ned til mindste detalje. 

* Du har brug for at vide, hvad du helt præcist bruger dine penge på lige nu, før du med succes kan lægge en klar og realistisk plan for, hvordan du vil prioritere dine penge fremover.

Kilde: Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom hos Danske Bank.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 22/03/2024 - 08:00

Lad ikke forårets ekstra lønkroner forsvinde mellem fingrene

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

En del danskere får flere penge mellem hænderne i april, og det er en god anledning til at kigge privatøkonomien efter i sømmene, siger chefanalytiker.

I april spirer nye friske skud op af jorden, men også lønkontoen er i vækst for de mange danskere, der arbejder i det offentlige.

- En del vil opleve, at deres aprilløn er væsentligt højere end martslønnen, siger Louise Aggerstrøm Hansen, som er chefanalytiker og privatøkonom hos Danske Bank.

Landets kommunalt ansatte kan i år se frem til en lønstigning på 5,74 procent, og de første 4 procent træder i kraft fra 1. april. For medarbejdere i regionerne ligger lønstigningen i år på 5,81 procent, og her vil de første 4 procent ligeledes lande i april.

Er du en af dem, der ser lønkontoen vokse, er det vigtigt, at du husker at rette det i din forskudsopgørelse, så du undgår et skattesmæk næste år. Derudover opfordrer Louise Aggerstrøm Hansen dig til at tænke grundigt over, hvad den ekstra indkomst skal bruges på.

- Sæt dig ned, og lav en liste over, hvad dine prioriteringer rent faktisk er. Har du en kone eller mand, er det selvfølgelig godt at blive enige om det. Det er en god måde at gøre det på. For ellers forsvinder pengene let som sand mellem fingrene på en, siger chefanalytikeren.

Og den øvelse kan du også med fordel gøre, selv om du ikke har udsigt til en lønforhøjelse. Inflationen har nemlig været faldende i en del måneder nu, hvilket giver os alle flere penge mellem hænderne.

- Det er en positiv nyhed for rigtig mange lige nu, at man begynder at kunne se, at økonomien bliver mindre stram. Og måske er der nogle huller, som er blevet skabt under inflationen, som skal fyldes ud igen.

Måske har den høje inflation betydet, at du har sparet mindre op eller droppet at gå til tandlæge, og nu får du pludselig mulighed for at prioritere de ting igen.

Omvendt kan det også være, at tiden med de tårnhøje priser i supermarkedet fik dig til at indse, hvad du egentlig godt kan undvære og dermed spare penge på fremover.

- Det kan godt vendes til noget positivt, at økonomien har været under pres. For det gør, at man forholder sig til, hvad der er vigtigt for os i vores familie, at vi bruger penge på, og hvad giver ikke så meget nytte og glæde og kan undværes, siger Louise Aggerstrøm Hansen og fortsætter:

- Det er positivt, hvis vi i takt med, at økonomien får det bedre, tænker mere over, hvad vi bruger vores penge på. Så vi forbruger med åbne øjne og har en bedre styring på det.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek