Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Odense, 09/02/2024 - 10:57

Region Syddanmark er udvalgt til at teste screening for lungekræft

Sundhedsstyrelsen har udvalgt Region Syddanmark til at gennemføre pilotstudie af screening for lungekræft.

Af: /ritzau/

Det bliver Region Syddanmark, der skal gennemføre et stort pilotprojekt for lungekræft. Nærmere bestemt Odense Universitetshospital.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen, som har udvalgt regionen, i en pressemeddelelse fredag.

Foruden Syddanmark søgte også Region Sjælland og Midtjylland om at stå for studiet.

Der er afsat 25 millioner kroner til projektet, der fra 2024 til 2026 vil tilbyde cirka 1000 storrygere at få lungerne undersøgt.

Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Maria Herlev Ahrenfeldt udtaler i en pressemeddelelse, at det har været tre gode bud.

- Det har været vigtigt i vurderingen, at Region Syddanmark har en stærk AI-profil, da pilotstudiet også skal undersøge de teknologiske muligheder i at læse scanningsbillederne med kunstig intelligens, lyder det.

Samtidig er det vigtigt, at erfaringerne kan føres videre.

- Det er muligt, da den fynske befolkning er repræsentativ for resten af landet.

De første invitationer til at deltage i screeningen sendes ud via e-Boks. Modtagerne vil være fynske borgere i alderen 60-74 år.

Invitationerne sendes ud i løbet af efteråret 2024.

Først skal deltagerne svare på en række spørgsmål om deres rygevaner og helbred.

Efterfølgende vil borgere i risiko for at udvikle lungekræft blive inviteret til lavdosis CT-skanning på enten Odense eller Svendborg Sygehus i slutningen af året.

/ritzau/

København, 09/02/2024 - 10:19

Dansk skuespiller afslører forlovelse i sin takketale

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Skuespilleren Dar Salim annoncerede ved prisuddelingen EchoPrisen, at hans kæreste har sagt ja til hans frieri.

Der er kærlighed i luften.

Den danske filmstjerne Dar Salim er nemlig blevet forlovet.

Den 46-årige skuespiller afslørede de glædelige nyheder midt under sin takketale ved EchoPrisen, da han modtog prisen som Årets Skuespiller for sin præstation i filmen "'Underverden 2". Det skriver Ekstra Bladet.

- Jeg vil gerne takke min kæreste. Nej, hun er min forlovede. For hun sagde ja! sagde han ved prisuddelingen torsdag aften ifølge mediet.

Dar Salim har længe været privat om sit kærlighedsliv, og det er derfor heller ikke offentligt kendt, hvem hans kommende brud er.

Men et billede på skuespillerens Instagram af et morgenbord med havudsigt og en blond kvinde, der sidder med ryggen til, fik rygterne til at svirre.

- Coffee and love, lød teksten til billedet efterfulgt af to hjerter.

Hvor og hvornår brylluppet skal stå, annoncerede skuespilleren ikke.

Dar Salim har gennem de seneste mange år været et kendt ansigt på både den internationale og den danske filmscene.

Han er mest kendt for sin hovedrolle i den actionfyldte filmserie "Underverden", som han også blev hædret for til EchoPrisen. Derudover har han også medvirket i hitserien "Game of Thrones".

Senest har han været aktuel i filmen "The Covenant", hvor han spiller over for filmstjernen Jake Gyllenhaal.

Dar Salim har tidligere dannet par med filmproduceren Meta Louise Foldager, som han har sønnen Zidane Storm Salim med.

/ritzau/

Læs Mere >>

London, 08/02/2024 - 23:10

Camilla melder at Charles har det godt efter kræftdiagnose

Dronning Camilla takker for beskeder, hun og kong Charles har fået efter meldingen om kongens kræftdiagnose.

Britiske kong Charles har det "særdeles godt efter omstændighederne".

Sådan lød det fra hans hustru, dronning Camilla, da hun torsdag aften ankom til et velgørenhedsarrangement i den engelske by Salisbury.

Det skriver The Guardian. Det britiske kongehus, Buckingham Palace, meddelte mandag aften, at den 75-årige konge er blevet diagnosticeret med kræft.

Han indledte ambulant behandling i London samme dag.

- Vi er meget rørte over alle brevene og beskederne. Det er meget opmuntrende, sagde dronningen ifølge avisen.

Den britiske premierminister, Rishi Sunak, har sagt, at lægerne opdagede kræften i en tidlig fase.

Sygdommen blev opdaget i forbindelse med, at Charles i forrige weekend var indlagt på et hospital i London for at blive behandlet for en forstørret prostata.

Det er ikke blevet oplyst, hvilken type kræft der er tale om. Men det er ikke prostatakræft, har BBC skrevet. En kilde i kongehuset har bekræftet denne oplysning over for nyhedsbureauet Reuters.

Kronprins William vikarierer for sin far, kong Charles, efter at den britiske konge er blevet diagnosticeret med kræft.

Kronprins William havde onsdag sin første tjans, hvor han uddelte hædersbevisninger til britiske borgere, som anerkendes for deres samfundsarbejde.

Han har ellers holdt tre ugers pause fra større kongelige begivenheder.

Den 16. januar blev Williams kone, kronprinsesse Kate, indlagt på hospitalet.

I den forbindelse udsatte kronprins William sine officielle forpligtelser for at kunne tage sig af sin kone og deres tre børn.

Den pause fra offentligheden er med kong Charles ' kræftdiagnose slut.

Selv om kong Charles er syg og har trukket sig fra de fleste officielle pligter, så fortsætter han med én af sine faste pligter.

Kong Charles og premierminister Rishi Sunak har et ugentligt møde, og det vil de fortsætte med.

Det næste stykke tid bliver det dog telefonisk, da kong Charles har udskiftet residensen i London med godset Sandringham i det østlige England.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/02/2024 - 09:30

FAKTA: Læg et minimumsbudget

* Læg et så stramt budget som muligt ved at læne dig op ad taksterne for rådighedsbeløb, som bruges ved gældssanering.

* Rådighedsbeløbstaksterne for 2024 er, som følger:

* Enlige: 7240 kroner om måneden.

* Par: 12280 kroner om måneden.

* Er der børn i familien, kommer følgende beløb oveni:

* Børn mellem 2 og 6 år: 2520 kroner om måneden.

* Børn mellem 7 og 17 år: 3360 kroner om måneden.

Kilde: Ann Lehmann Erichsen og gældsrådgivningsvirksomheden GældsRåd.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/02/2024 - 09:30

Kom ovenpå efter en privatøkonomisk krise

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

En kuldsejlet økonomi kræver både fornuft og følelser for at blive bragt i balance igen, lyder det fra psykolog.

Voldsomme rentestigninger, skilsmisse eller et langt sygdomsforløb. Livet kan tage en uventet drejning, der efterlader dig med en gabende tom bankkonto.

Og du får brug for både fornuft og følelser for at komme på fode igen. Det siger Maiken Lundsgaard Martinussen, der har næsten 30 års erfaring som psykolog og beskæftiger sig med blandt andet klienter, der kæmper med overforbrug og gæld.

- Når du er i krise, bliver de kognitive funktioner sat lidt ud af kraft. Det vil sige, at du ser mere følelsesmæssigt på tingene og mindre rationelt, og det har du faktisk brug for, fortæller hun og fortsætter:

- Den følelsesmæssige del skal jo til, fordi du har brug for at bearbejde nogle ting for at komme igennem krisen og komme ud på den anden side som et mere helt menneske.

På den rationelle side er det vigtigt, at du får sat dig ned og gjort status over din økonomiske situation, siger forbrugerøkonom i Sydbank Ann Lehmann Erichsen.

- Brug noget tid på at lægge et realistisk budget, så du kan danne dig et realistisk overblik over din økonomi. Hvad koster dit liv nu, og hvad må dit liv koste fremover?

Når du lægger dit budget, kan du eventuelt læne dig op ad de vejledende rådighedsbeløb, som bruges ved gældssanering. Gældssanering er, når personer får nedsat eller slettet en stor gæld. I den forbindelse er der nogle fastsatte takster for, hvor meget man har at leve for hver måned.

- Det er et minimumsbudget, hvor der ikke er plads til luksus, siger Ann Lehmann Erichsen.

Herfra handler det om at kunne holde sig inden for minimumsbudgettet og dermed langsomt komme oven vande igen. Har du gæld, råder forbrugerøkonomen dig til månedligt at afsætte hver eneste krone, du kan, til at betale den af.

- At rejse sig fra et økonomisk hængedynd eller et negativt forløb er dog ofte noget, du skal have hjælp til. Er du hårdt ramt, kan du for eksempel gøre brug af Forbrugerrådet Tænks gratis gældsrådgivning, lyder rådet fra Ann Lehmann Erichsen.

Skyldes din økonomiske krise, at du har tendens til overforbrug, skal du vende blikket indad, siger Maiken Lundsgaard Martinussen.

- Hvis din egen adfærd har været med til at bevirke det, der er sket, er det vigtigt, at du får kigget på dine egne handlinger. Der skal i højere grad en psykologisk tilgang til for at komme ud af krisen, end der skal, hvis der er tale om noget, der - så at sige - "bare" er sket for dig, siger hun.

Ifølge hende kan overforbrug sammenlignes med andre misbrug som alkoholisme og ludomani.

- Misbruget opstår, fordi man ikke har draget omsorg for sine egne følelser, og så prøver man at handle sig ud af det ved for eksempel at bruge penge, forklarer Maiken Lundsgaard Martinussen.

Uanset om din privatøkonomiske krise er et resultat af din egen adfærd eller skyldes noget udefrakommende, er det vigtigt, at du giver dig selv pauser fra at spekulere på dine pengeproblemer.

- En privatøkonomisk krise skaber utrolig meget stress hos mennesker, og det har man brug for at håndtere. Det påvirker dig både fysisk, psykisk og kognitivt, siger Maiken Lundsgaard Martinussen.

Derfor råder hun dig til at tage hånd om din krop og dit hoved ved at aflede dig selv. Det kan være ved at gå lange ture i naturen eller søge hyggelige stunder med venner og familie.

- Fokuser på andre aspekter af livet end økonomien. Stil dig selv spørgsmålet: "Hvad gør mig godt? Er der nogle ting i min tilværelse, som ikke koster penge, men som er rare for mig?", foreslår psykologen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek