København, 02/10/2019 - 10:55
Regeringen vil skære i friskolernes støtte
Regeringen følger i finansloven op på sit ønske fra valgkampen om at reducere tilskuddet til friskolerne.
Af: /ritzau/
Friskolerne var et debatemne under valgkampen i maj, og nu kan der være ændringer på vej, efter at Socialdemokratiet har overtaget regeringsmagten og onsdag fremlægger sit finanslovsudspil for 2020.
Regeringen vil nemlig reducere tilskuddet til friskolerne fra 2021, fremgår det ifølge Ritzaus oplysninger af regeringens udspil til en finanslov.
Koblingsprocenten, som er tilskuddet til de frie grundskoler, skal tilbagerulles fra de nuværende 76 procent til 71 procent.
Koblingsprocenten dækker over den andel af udgiften til en folkeskoleelev, som friskoler får til deres elever.
Regeringen vurderer, at den vil tjene 0,3 milliarder kroner årligt på tilbagerulningen, som er stik imod den tidligere regering, der fik tilskuddet op på 76 procent.
Under valgkampen i maj, hvor Venstre talte for at beholde koblingsprocenten på 76 procent, argumenterede Socialdemokratiet for at få den ned på de 71 procent, som den altså nu kan ende på i 2021.
Modstanderne af en reducering siger, at det vil betyde større egenbetaling fra forældre, fyringer af lærere eller i sidste ende lukning af flere friskoler.
Ifølge Liberal Alliance (LA) kan der allerede nu findes et flertal for at holde tilskuddet på de nuværende 76 procent.
- Regeringen vil øge forældrebetaling til friskoler. Det var samlet blå blok + Radikale Venstre imod i valgkampen.
- Derfor stiller LA beslutningsforslag om at holde koblingsprocenten i ro den kommende valgperiode. Håber, Radikale holder valgløfte og sikrer flertal udenom regeringen, skriver Alex Vanopslagh onsdag på Twitter.
Friskolernes formand Peter Bendix Pedersen forklarede under valgkampen, at man havde regnet sig frem til, at 100 skoler over en periode vil blive lukningstruede, hvis koblingsprocenten ender på 71 procent.
Med til regeringens finanslovsudspil hører dog også, at man fra 2021 vil prioritere 75 millioner kroner årligt til en pulje, der skal friholde de frie grundskoler, som ligger i yderkommuner eller har en høj andel af socialt udsatte børn.
/ritzau/