Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/05/2022 - 10:51

Regeringen vil opdatere det digitale Danmark med milliarder

Der afsættes to milliarder kroner til at frigøre hænder, accelerere grøn omstilling og styrke cybersikkerhed.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det går godt med digitalisering i Danmark, men der er efterhånden behov for en opdatering. Derfor vil regeringen have det hurtigere og bredere ud.

Eksempelvis skal borgerne uanset bopæl tilbydes mere fleksibel og personlig behandling ved at udbrede videokonsultationer. Hjælp til digitalt udfordrede borgere skal styrkes, og det skal gøres nemmere at afgive fuldmagt, så andre kan hjælpe.

- Vi har et rigtigt godt udgangspunkt, men vi skal videre, og vi skal tænke nyt, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Det skal frigive hænder i form af 10.000 årsværk i det offentlige over ti år, lyder det på et pressemøde torsdag morgen. Der er afsat i alt to milliarder kroner til at implementere strategien, hvoraf en del af pengene allerede er afsat.

Strategien for digitalisering består af 61 forslag og skal blandt andet løfte kvaliteten af den offentlige service og accelerere den grønne omstilling.

Strategien indeholder også tiltag, der skal øge samfundets digitale sikkerhed ved at styrke værnet mod cyberangreb. Det er særligt set i lyset af Ruslands invasion af Ukraine, som har sendt millioner på flugt.

Regeringen nedsatte for et år siden et partnerskab for digitalisering, som i oktober sidste år præsenterede en række forslag. Regeringens nye strategi følger op på forslagene.

Finansminister Nicolai Wammen bliver spurgt til, om det er realistisk at frigøre så mange medarbejdere i det offentlige gennem eksempelvis flere videomøder.

- Der vil heldigvis derudover ske en teknologisk udvikling. De private investeringer vil give nye produkter og muligheder. Det vil have en god effekt til at løse opgaverne klogere også i den offentlige sektor og vil spare os for nogle penge, siger han.

Både erhvervslivet og det offentlige er en væsentlig del af strategien. Men der bliver også taget hensyn til den enkelte borger, som måske bøvler med at booke en aftale hos lægen, lyder det.

- En væsentlig del af anbefalingerne er, at det bliver digitalisering for alle.

- Det koster lidt mere at tage sig af dem, der ikke er helt digitale. Men på langt

sigt tror vi, at det bliver billigere, siger Jim Hagemann Snabe, der har været formand for partnerskabet for digitalisering.

Han uddyber, at hjemmeplejen eksempelvis kan hjælpe ældre med spørgsmål.

Der etableres et Digitaliseringsråd, som skal følge op på, at strategien bliver implementeret. Rådet skal desuden rådgive regeringen om det digitale.

Den digitale udvikling ventes at accelerere yderligere i de kommende år, hvor ny teknologi bliver lanceret for at forbedre dagligdagen for borgere og virksomheder.

Administrerende direktør i Microsoft Danmark og Island Nana Bule udnævnes til formand for Digitaliseringsrådet. Hun mener, at det er afgørende, at borgerne tager digitalisering til sig og gør brug af den.

- Skal vi øge digitalisering, er vi nødt til at øge tilliden til teknologien, siger hun på pressemødet.

/ritzau/

Nyhedsarkiv