Hvis du har overvejet at installere videoovervågning i dit hjem eller lydoptage er der love og regler, som er vigtige at kende.
Det kan nemlig være strafbart at overtræde dem.
- Det er lovligt at lydoptage en samtale, som man selv deltager i - også uden at informere andre, der deltager i samtalen. Men hvis ikke man selv er en del af samtalen, er der tale om aflytning, som er ulovligt, siger juraprofessor ved Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller.
Der kan dog være situationer, hvor det alligevel kan være berettiget at optage en samtale i for eksempel sin egen bolig, selv om man ikke selv deltager i samtalen.
- Det vil bero på en konkret vurdering. Et eksempel kan være, hvis man mistænker, at ens barn bliver vanrøgtet af en barnepige, siger Sten Schaumburg-Müller.
Når det kommer til videoovervågning, er det tilladt på ens egen grund.
Chefkonsulent hos Datatilsynet Kenni Elm Olsen peger på, at videoovervågning er reguleret af flere regelsæt.
- Privatpersoner må gerne foretage videoovervågning af eget hjem og egen matrikel, siger han og tilføjer:
- Hvis overvågningen sker med lyd, skal man dog være opmærksom på, at man ikke kommer på kant med regler om hemmelig aflytning i straffeloven.
Du skal desuden sikre dig, at kameraerne ikke peger mod fællesarealer eller offentlig vej.
Og hvis du bor i en etageejendom, gælder der andre regler.
- I visse tilfælde kan boligorganisationer og andre have et ønske om at foretage videoovervågning af områder, der ikke benyttes til almindelig færdsel såsom aflåste kældre og skralderum. Her skal man være opmærksom på, at videoovervågning anses som en indgribende foranstaltning, siger Kenni Elm Olsen og uddyber:
- Derfor skal der være nogle særlige forhold i spil, før man kan sætte videoovervågning op. Det kan være for at forebygge kriminalitet, efter at der har været gentagne tilfælde af tyveri eller hærværk.
Adspurgt om man kan videoovervåge et skralderum i en etageejendom for at finde frem til en beboer, som ikke sorterer affaldet korrekt, svarer Kenni Elm Olsen, at det nok ikke ville være lovligt.
Det ville være en for mild sag til at kunne berettige videoovervågning, tilføjer han.
Der er også regler for, hvad du må gøre med optagelserne.
- Man skal tænke sig rigtig godt om, når man bruger optagelserne, fordi man bevæger sig ind i databeskyttelsesforordningen kaldet GDPR, siger Sten Schaumburg-Müller.
Juraprofessoren forklarer, at det kan være strafbart at dele optagelser fra en videoovervågning af for eksempel en indbrudstyv på de sociale medier, selv om optagelsen har været lovlig.
Det kan også være strafbart at videredele optagelserne på de sociale medier.
- Men hvis indbrudstyven er effektivt sløret og ikke længere kan identificeres, må man godt dele optagelsen, siger han.
Kenni Elm Olsen fra Datatilsynet er enig i, at man skal træde varsomt og undlade at dele optagelser på sociale medier.
- Det er som udgangspunkt kun politiet, som må få adgang til optagelserne, siger han.
/ritzau fokus/