Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/10/2024 - 10:52

Presset dansk brintfirma får ny topchef midt i spareplan

Fra fredag skal René Umlauft stå i spidsen for Green Hydrogen Systems. Nedjusterede forventninger fastholdes.

Af: /ritzau/

Fra fredag skal en ny topchef stå i spidsen for den pressede danske brintvirksomhed Green Hydrogen Systems.

Her vil René Umlauft nemlig erstatte den nuværende topchef, Peter Friis, som forlader selskabet.

Det har bestyrelsen i Green Hydrogen Systems besluttet, oplyser virksomheden i en meddelelse onsdag.

Green Hydrogen Systems har også offentliggjort salgstal for tredje kvartal onsdag. Her fremgår det, at virksomheden har haft en omsætning på 33,7 millioner kroner i kvartalet.

Virksomheden fastholder sin forventning om at nå en omsætning på mellem 105 og 145 millioner kroner i 2024. Forventningerne blev nedjusteret 9. oktober fra en forventet omsætning på 125 til 165 millioner kroner.

Her varslede Green Hydrogen Systems samtidig, at man ville fyre op mod 100 medarbejdere. Det er en del af en omfattende spareplan, som skal reducere omkostningerne med 40 til 50 procent.

Onsdag lyder det fra virksomheden, at den i øjeblikket bryder forpligtelser i sine låneaftaler. Hvis der ikke kommer nye penge i kassen, vil reserverne være brugt i begyndelsen af 2025, lyder det.

Derfor har Green Hydrogen Systems desperat brug for penge. Målet er at hente 300 millioner kroner inden udgangen af 2024.

Virksomheden oplyser, at den har en "konstruktiv" dialog med dens største aktionærer og långivere for at imødekomme finansieringsbehovet.

Samtidig vil Green Hydrogen Systems på en ekstraordinær generalforsamling 14. november bede aktionærerne om lov til at udstede nye aktier eller konvertible obligationer.

Green Hydrogen Systems, der har hovedsæde i Kolding, udvikler og producerer anlæg, der kan spalte vand til brint og ilt. Brinten kan bruges som klimavenligt brændstof eller anvendes i andre processer.

Siden Green Hydrogen Systems blev børsnoteret i 2021, er kursen faldet omkring 90 procent.

Efter meddelelsen om, at René Umlauft overtager direktørposten fra Peter Friis steg aktien. Kort inden klokken 11 er kursen steget omkring 13 procent.

/ritzau/

København, 30/10/2024 - 10:00

Simon Kvamms blå bog

* Født i 1975.

* Blev landskendt som komiker i begyndelsen af 2000'erne, hvor han medvirkede i en række satireprogrammet, heriblandt "Drengene fra Angora".

* Slog igennem som musiker, da han med bandet Nephew udgav albummet "USADSB" i 2004.

* Har udgivet musik sammen med kollegaen Peter Sommer under navnet "De Eneste To" og dannede i 2017 bandet "Hugorm".

* Privat er han gift med journalist og forfatter Stine Ellerbæk. Sammen har de to døtre og bor i Dragør ved København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/10/2024 - 10:00

Kvamm: Et nederlag vil være en spændende forandring

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Efter to sæsoner med to sejre forsøger X Factor-dommer Simon Kvamm at overbevise sig selv om, at det er vigtigere at skabe noget nyt end at vinde.

Glitrende konfetti har to gange i træk hvirvlet om Simon Kvamm og hans deltagere i X Factor-finalen.

Succesraten kunne derfor ikke være højere forud for den danske musikers tredje sæson som dommer i TV 2's velkendte underholdningsprogram.

Simon Kvamms tanker kredser dog ikke om at vinde, siger han, men om hvordan han kan prøve nogle nye grænser af inden for talentshowets rammer.

- Jeg har prøvet at sige til mig selv, at det må handle om at lave noget nyt, og hvis det så medfører, at jeg ikke vinder, så er det også en spændende forandring, lyder det fra den 49-årige Hugorm-forsanger.

"X Factor" fortsætter med at være tiltalende for ham, fordi forløbet giver ham mulighed for at arbejde med nogle andre end sig selv.

- Det er spændende og en befrielse, siger Simon Kvamm og fortsætter:

- Når man som jeg har levet af at, undskyld mit sprog, hive ting ud af røven på mig selv altid, så er det spændende at arbejde med nogle andre og forsøge at forme nogle andre.

Simon Kvamm peger på, at samarbejdet med gruppen Rosél, som han vandt programmet med i 2023, var helt anderledes, end det han havde med årets vinder, Helene Frank.

- Det hele er bygget op omkring, hvem der kommer ind ad døren, og hvad de kan, og hvad der sker i mødet med mig eller Thomas (Blachman, red.) eller Nanna (Øland Fabricius, red.). Hvad opstår der? Det kan kun blive forskelligt fra gang til gang, fordi mennesker er forskellige.

Og netop uvisheden pirrer noget inden i Simon Kvamm, som gør, at han glæder sig til en ny omgang bag dommerbordet.

- Jeg ved ikke, hvem der kommer ind ad døren, og hvor det måtte ende, jeg kan ikke planlægge det.

En ting, Simon Kvamm dog har planlagt, er, at han endnu engang kun vil vælge sange på dansk til sine deltagere.

- Det er det sprog, vi drømmer på, det sprog, vi kommunikerer tydeligst og stærkest på direkte ud til sofaerne, og så kan "X Factor" sætte et kæmpe spotlight på de danske sange og artister, både de gamle og de nye, siger han.

Den nye sæson af "X Factor" har premiere på TV 2 i 2025.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/10/2024 - 10:00

FAKTA: Sylt patisson og butternut

* Lav nemt syltede græskar, der kan spises som tilbehør til varme retter efteråret og vinteren igennem.

* Skær for eksempel butternutsquash eller patisson-græskar ud i tynde skiver.

* Bland en tredjedel eddike, en tredjedel vand og en tredjedel sukker i en gryde, og kog det op.

* Hæld græskarstykkerne i et patentglas, og hæld syltelagen over - den må ikke være kogende. Lad det stå og trække i 14 dages tid.

* Hvis du har en vakuumpakker, kan du alternativt vakuumpakke det og have det klart samme dag.

Kilde: Thomas Rønsch Toftdahl, faglærer på Hotel- og Restaurantskolen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/10/2024 - 10:00

Kreer smagfulde efterårsretter med græskar

Malte Ossowski/Sven Simon/Ritzau Scanpix

Græskarsæsonen er over os, og de kæmpestore bær gør sig godt i både det salte og søde køkken.

Runde, aflange, store og små, glatte og nubrede, orange, grønne og gule.

Efterårets græskar findes i et væld af varianter, og de er i den grad lige til at spise, lyder det fra Lasse Zacho Andersen, der er kok og køkkenchef på Restaurant Gaia på Vejrø Resort ved Lolland.

- Græskar gør sig godt i både det søde og i det salte køkken. Derudover har de utroligt flotte farver, og smagen kan både være tung og let, afhængigt af, hvilket græskar man bruger, siger han.

Samme begejstring sprudler hos Thomas Rønsch Toftdahl, der er faglærer på Hotel- og Restaurantskolen.

- Jo mere græskar, jo bedre!, siger han.

1) Tandløbende tærter.

Thomas Rønsch Toftdahl ynder at lave salte tærter af græskarsorten butternutsquash.

Placér en almindelig mørdej i en tærteform. Læg nu skiftevis et lag af tynde skiver butternutsquash og tynde skiver løg, indtil formen er fyldt op.

Toppen pensles med smeltet smør, og til sidst rives parmesanost ud over. Tærten bages nu i 20 minutters tid ved 190 grader varmluft.

- Det er helt fantastisk nemt og sundt og fuldstændig smagfuldt. Det er sådan en nøddeagtig, vintervarm og mørk ret, uden at den er tung at spise, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Lasse Zacho Andersen bager gerne en sød græskartærte. Her benytter han sig også af en mørdej, som han fylder ud med græskarpuré.

- Den er dejlig efterårsagtig med sin flotte orange farve og den lidt tunge smag, siger han.

Puréen laver han ved at skære et hokkaidogræskar ud i tern, som strøs med sukker og bages i ovnen, til de er møre.

Herefter blendes de - eventuelt med et æg - og smages til med sukker. Fordel nu puréen på mørdejen, og bag tærten i ovnen i cirka 45 minutter ved 180 grader.

Servér med lidt creme fraiche eller flødeskum til.

2) Fyldige frikadeller.

Den aflange butternutsquash kan nemt forvandles til et fad lækre frikadeller.

- De har en kødfuld konsistens, og så har de bare den der lækre smag af græskar, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Skræl butternutsquashen, og riv kødet til strimler, der blandes med en smule æg og mel, som du ville gøre, hvis det var almindelige frikadeller.

Form farsen til små runde boller, som du steger stille og roligt i lidt klaret smør på en pande.

4) Cremet kompot og praktisk puré.

I det søde hjørne fungerer græskar godt som hovedingrediens i en kompot.

- Det fungerer rigtig godt som tilbehør til ost, fortæller Lasse Zacho Andersen.

Skræl et hokkaidogræskar, og skær det ud i små stykker. Smelt 100 gram sukker i en gryde. Tilsæt halvdelen af græskarstykkerne, og karamellisér dem. Føj saft og skal fra en appelsin til blandingen plus en deciliter vand.

Kog græskarret, til det er mørt, og blend med en stavblender. Tilsæt de resterende græskarstykker, en stang vanilje og en stang kanel. Kog nu igen blandingen ved lav varme, til kompotten er tyknet let.

Køl ned, og servér til ostebordet.

Til varme retter kan du kaste dig ud i at lave en puré af enten butternutsquash eller pattison-squash, foreslår Thomas Rønsch Toftdahl.

- Det er lækkert tilbehør til stegeretter som bøf eller en lækker lammeragout. Der er mange, der også spiser græskarpuré til fisk, fortæller han.

Du laver puréen ved at skære enten butternutsquashen eller pattison-squashen ud i tern, som du koger i mælk, til de er helt møre.

Blend dem herefter med en smule kogelage og en god klat smør, så konsistensen bliver helt glat. Krydr til sidst med lidt salt og peber.

- Du kan putte puréen i fryseren eller på patentglas i køleskabet. De holder længe, fordi der er meget sukkerstof i, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek