København, 16/05/2020 - 10:55
Partier vil have regeringen til at afvise krav om skattestop
SF og Enhedslisten mener, at statsministeren klart kan afvise Venstres forslag om skattestop og momsreduktion.
Af: /ritzau/
I en tv-debat torsdag aften kom Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen med et ultimativt krav til regeringen: Der skal indføres et skattestop under genopretningen af økonomien efter coronakrisen.
Men det kan ikke komme på tale, mener regeringens støtteparti SF, som i lørdagens udgave af Politiken efterlyser, at statsminister Mette Frederiksen (S) sender en klar afvisning i Venstres retning.
Over for Ritzau siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr, at partiet vil have S-regeringen og støttepartierne til at bekræfte hinanden i, at genopretningen skal bygge på den politik, der er skitseret i forståelsespapiret.
Forståelsespapiret blev skrevet af Socialdemokratiet, SF, De Radikale og Enhedslisten i forbindelse med regeringsdannelsen sidste sommer.
- Venstre er ikke et regeringsparti eller støtteparti, og jeg synes ikke, det skal være dem, der beslutter, hvordan retningen skal være for den økonomiske genopretning, siger Pia Olsen Dyhr.
Ifølge hende står det efter tv-debatten mellem partilederne torsdag aften klart, at der er to veje ud af den nuværende krise.
Den ene er de principper, der er skitseret i forståelsespapiret. Her står blandt andet, at regeringen skal føre en politik, der styrker velfærden og bekæmper stigende ulighed og fattigdom.
Den anden er den retning, som Jakob Ellemann-Jensen udstak torsdag aften.
I tv-debatten foreslog han en halvering af momsen i resten af 2020 og fremlagde et ultimativt krav om skattestop.
Mette Frederiksen afviste ikke forslaget om en halvering af momsen, men gjorde det klart, at der muligvis er andre og klogere løsninger.
Om skattestoppet sagde hun, at regeringen ikke har nogen planer om at sætte skatten op, fordi det vil ramme dansk erhvervsliv.
Hos Enhedslisten - et andet af regeringens støttepartier - understreger skatte- og finansordfører Rune Lund, at hverken skattestop eller momsreduktion har nogen gang på jord.
- Det krav kan regeringen roligt afvise, fordi forståelsespapiret består, og det kan der ikke sættes spørgsmålstegn ved.
- Det gælder både 70-procentsmålsætningen, at uligheden ikke må øges, og at der skal investeres i velfærden, siger han til Ritzau og henviser til tre centrale punkter i forståelsespapiret.
Målsætningen om 70 procent handler om den reduktion i udledningen af CO2, som regeringen og støttepartierne vil arbejde for hen mod 2030.
I modsætning til SF mener Enhedslisten ikke, at der er behov for at mødes og bekræfte indholdet af forståelsespapiret.
Det mener De Radikale heller ikke, at der er brug for.
- Vi vil ikke blåstemple Venstres forslag, men der er heller ingen grund til, at regeringen afviser dem på forhånd. Vi køber ikke præmissen, og ser det ikke som Pia Olsen Dyhr som et valg mellem to veje, skriver politisk ordfører for De Radikale Sofie Carsten Nielsen.
Hos Venstre er man helt enig med SF, når det kommer til, hvor mange veje der er.
- Det er sjældent, at jeg er enig med Pia Olsen Dyhr. Men hun har ret i, at statsministeren må vælge side. Går hun den røde vej med stigende skatter og afgifter, så bliver det uden Venstre, siger politisk ordfører Sophie Løhde.
/ritzau/