Du har sikkert overvejet aktier eller en børneopsparing, hvis du har haft lyst til at investere penge på dit barns vegne.
Men faktisk kan du også kaste dig over et armbåndsur, hvor der er chance for at lave en god investering.
Og hos Bruun Rasmussen oplever man, at der er kommet et større fokus på netop armbåndsure.
Det siger Frederik Plum, der er vurderingssagkyndig i armbåndsure hos auktionshuset.
- Før var armbåndsure en del af smykkeafdelingen, men det er blevet sin egen afdeling, og der er kommet deciderede ureksperter som mig selv, hvor det tidligere var smykkeeksperter, der beskrev urene, siger han.
Interessen for at købe armbåndsure kan mærkes hos Urhandleren og Urhandleren Invest, der sælger investeringsure. Det fortæller grundlægger og medejer Daniel Nielsen.
- Hvis man skal generalisere, så køber fædrene ofte et ur med henblik på at bære det selv, og overdrager det så til sønnen, når han for eksempel bliver konfirmeret eller bliver 18 år.
- Imens vælger mange kvinder at købe et ur til deres søn eller datter og pakker det op en gang om året for at undgå, at det bliver servicetrængende før tid. Og så får barnet uret, når vedkommende bliver 18 eller 21 år, siger han.
Ønsker du at kaste dig ud i et urkøb og vil øge chancen for, at dit barn senere kan sælge det med fortjeneste, skal du dog være forberedt på at skulle afsætte en del penge til det.
- Man skal lægge mindst 30.000 kroner, før det begynder at give mening, siger Daniel Nielsen.
Selv om der - ligesom med for eksempel aktier - er en risiko forbundet med at investere i armbåndsure, har urene generelt klaret sig godt - både gennem gode og svære tider, forklarer han.
- I krisetider har mange søgt mod urene, og det har resulteret i, at de største værdistigninger langt hen ad vejen er sket under de sværeste år på aktiemarkedet, siger han.
Hos auktionshuset Bruun Rasmussen er det ure, der for eksempel har bevaret deres originalitet, som er blevet mere værd.
- Af og til ser vi for eksempel Rolex-ure fra 1960'erne, hvor hele uret ser ud som et ur fra den tid - på nær viserne, der er spritnye. Og det er et no-go blandt dem, der investerer. For hvis man vil have et nyt ur, så køber man det, siger vurderingssagkyndig Frederik Plum.
Derudover er det ofte ure fra velkendte firmaer, som ikke svinger i kvaliteten, der sælges for en højere pris.
- De kommer ofte fra firmaer, som er meget tro mod deres egen historie, og så er de som regel fra Schweiz, siger han.
Måske har du svært ved at beslutte, om du selv skal gå med den nyindkøbte investering eller alene vil opbevare det frem mod salget.
Uanset om du ønsker at bruge uret eller blot opbevare det hjemme i skuffen, bør du sørge for, at det er en del af indboforsikringen, så du er dækket ved tyveri, indbrud, og hvis det går i stykker, forklarer urhandler Daniel Nielsen.
Vil du blot opbevare uret og være sikker på, at det bevarer sin gode stand, kan du for eksempel undersøge, om det er muligt via din urhandler.
/ritzau fokus/