Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/01/2023 - 10:54

OVERBLIK: Kolleger og partifæller mindes Ritt Bjerregaard

Ritt havde et skarpt blik for magtens balance og var en stor inspiration, lyder nogle af kommentarerne.

Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Søndag mindes flere prominente tidligere kolleger og partifæller den markante socialdemokratiske politiker Ritt Bjerregaard, der døde lørdag i en alder af 81 år.

Hun bliver blandt andet mindet for sin rolle som foregangskvinde for kvinder i dansk politik.

Hun havde kæmpet med en kræftsygdom i sine senere år.

Ritt Bjerregaard kom i Folketinget i 1971 og blev første gang minister under statsminister Anker Jørgensen (S) i 1973. Hun har været både undervisningsminister, socialminister og fødevareminister. I årene 1995-99 var hun EU-miljøkommissær. Senest var hun overborgmester i København mellem 2006 og 2010.

Herunder kommer der nogle kommentarer fra nogle fremtrædende tidligere kolleger og partifæller.

* Helle Thorning-Schmidt, socialdemokratisk politiker og tidligere statsminister, på Instagram:

- Ritt var en utrolig stor inspiration og hjælp for mig, da jeg første gang trådte ind i politik. Vi er mange i min generation, som står på skuldrene af hendes præstationer.

* Pia Kjærsgaard, stifter af Dansk Folkeparti og tidligere formand for Folketinget, på Twitter:

- Tak for mange politiske debatter, da vi begge var opstillet på Fyn. Mange forskelligheder, men altid med gensidig respekt. Ære være hendes minde.

* Noa Redington, politisk kommentator og tidligere rådgiver for Helle Thorning-Schmidt (S), til TV 2:

- Hun var ikke konfliktsky og var aldrig bange for at udfordre og bruge magten. Hun havde evnen til at få tingene til at bevæge sig. Hun havde virkelig et skarpt blik for magtens balance.

* Mogens Lykketoft (S), tidligere udenrigsminister, partiformand og formand for Folketinget til TV 2:

- Hun var den første kvinde, der nåede så langt. Hun var ualmindelig slagkraftig i forhold til at samle vælgere til sit politiske parti, og hun blev især for yngre kvinder et forbillede, der blev dukket nogle gange, men som de stadig gerne så i spidsen.

* Jakob Engel-Schmidt (M), kulturminister, på Twitter:

- Ritt Bjerregaard talte ligestilling med klar stemme i en tid, hvor mænd stadig talte mest med hinanden og om politik. Tak.

* Katrine Evelyn Jensen, formand for DSU, til TV 2:

- På mange måder har Ritt trådt nogle af de dybeste fodspor for os kvinder. Jeg tager personligt særligt med mig, at Ritt insisterede på, at kvinder også skulle have nogle strukturelt tunge poster. Vi skulle ikke nøjes.

* Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester i København (S), på Facebook:

- Du banede vejen for kvinder på byens højeste embede. Du gik ikke i vejen for at give os en opsang om, hvor vigtigt det er, at kvinder står sammen og danner netværk.

- Du kunne være bestemt og direkte, men hold op en stærk socialdemokratisk kæmpe. Socialdemokratiet og jeg vil savne dit vid, din humor og dit altid medmenneskelige kompas. Tak, Ritt.

* Poul Nyrup Rasmussen, tidligere statsminister og formand for Socialdemokratiet, til Ritzau:

- Ritt skabte debat og havde klare holdninger, men glemte aldrig at hun var socialdemokrat, om end hun ikke elskede partiet lige højt hele tiden! Hun var et engageret menneske, som aldrig flød med strømmen.

/ritzau/

København, 22/01/2023 - 08:00

Dansk Hollywood-stjerne: Jeg er blevet bedre til at sige nej

Det er vigtigt for Alex Høgh at sige nej til ting. Skuespilleren elsker at have travlt, men han skriver pauser ind i sin kalender for at huske sig selv på dem.

Der kan være mange tilbud, når man som ung, spirende skuespiller medvirker i en international serie, og det er en kunst at vælge det fra, som ikke føles rigtigt.

Det har Alex Høgh Andersen mærket, siden han som 21-årig blev plukket til den internationale successerie "Vikings", der tog verden med storm.

Karrieren har siden buldret derudad.

- I 2022 rejste jeg for meget, arbejdede for meget og var for meget i udlandet. Men med alt, hvad der sker, hvem kan så sige, at de rejser verden rundt med deres arbejde?

- Jeg er jo sindssygt privilegeret, lyder det fra Alex Høgh Andersen.

Han blev landskendt, da han medvirkede i TV 2-julekalenderen "Tvillingerne og julemanden" i 2013, og verdenskendt efter "Vikings".

Nu er han endnu engang tilbage på dansk grund og medvirker i tredje sæson af "Den som dræber - fanget af mørket".

Han spiller Bjørn, som mistænkes for mordet på et midaldrende par. Man finder ud af, at han kæmper med grumme indre dæmoner som følge af noget, der skete i hans barndom.

Alex Høgh Andersen kan bedst lide tredimensionelle roller. Det er mere virkeligt, mener han.

Han har selv en naturlig interesse i mennesker og deres psykologi, og det bruger han i sit arbejde.

- Hvad er det for noget, og hvor kommer det fra? Det råber og skriger jo til himlen, at vi har at gøre med en lille dreng, der bare rigtig gerne vil ses og have noget kærlighed og tryghed, fortæller Alex Høgh Andersen.

Selv om den 28-årige skuespillerstjerne allerede har mange roller på sit cv, er det første gang, han arbejder med denne type tematik.

- Det var dejligt forfriskende. Der er ikke noget mere spændende, end når man kan kaste sig selv ud i ting, man ikke ved en skid om. Ellers er det jo ikke sjovt, siger Alex Høgh Andersen og fortsætter:

- Det er skønt at få lov til at udvide sin horisont, og at man får lov til at arbejde med de ting, siger han.

Blandt andet derfor sagde han ja til rollen.

Men "Den som dræber"-stjernen har med tiden lært, at når man siger ja til noget, er det også sundt at sige nej indimellem.

- Dér er det vigtigt lige at mærke efter. Det gør jeg rigtig meget, og jeg synes også selv, at jeg blevet bedre til det, siger han.

Det gælder også i privatlivet. Når man har meget travlt i perioder, er man nødt til at huske at prioritere tid til afslapning.

- Dér er det noget med at finde ud af: Behøver jeg virkelig tage til det?, siger Alex Høgh Andersen og fortsætter:

- Så er det måske lidt sundere lige at komme ud at gå en tur, komme ned at få trænet eller få snakket med en ven, man ikke har snakket med i tusind år, fortæller han.

Men skuespilleren kan også godt lide at være i gang.

- Jeg skal helst stimuleres - ellers bliver jeg skør oven i hovedet, siger han og griner.

- Men jeg er blevet bedre til at lave ingenting. Det er kommet, i forlængelse af at jeg er blevet voksen, funderer han.

I praksis sætter Alex Høgh Andersen tempoet ned ved at sætte deciderede pauser ind i sin kalender - for ellers får han det ikke gjort.

- Det gør jeg, når jeg kan mærke på krop og sjæl, at stressen kommer snigende, og helbredet begynder at vakle en lille smule, siger Alex Høgh Andersen.

- Så kan det være, at jeg lige tager et par timer, hvor jeg laver ingenting, slapper af og hygger lidt rundt derhjemme, fortæller han.

Selv om der er fart på, forsøger skuespilleren at tage tingene én dag ad gangen.

- Jeg sætter mig nogle mål, men jeg er ikke typen, der rakker ned på mig selv, hvis det ikke går. For der kan ske alt muligt. Lige nu nyder jeg bare, at tingene går godt, siger Alex Høgh Andersen.

Tredje sæson af "Den som dræber - fanget af mørket" kan streames på Viaplay lige nu.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/01/2023 - 08:00

Simon Kvamm: Jeg er forberedt på at slå mig

Claus Bech/Ritzau Scanpix

"X Factor" er et cirkus, lyder det fra programmets nye dommer, Simon Kvamm, som selv er trådt ind i manegen.

Simon Kvamm har i årevis siddet fredag foran flimmeren med sin hustru og parrets to piger og set "X Factor".

Nu er den succesfulde musiker kommet ind på den anden side af fjernsynsskærmen og har fået sin dommerdebut i årets udgave af programmet - den 16. sæson af slagsen.

- Jeg kan godt lide rampelyset, og "X Factor" er jo en institution. Et sted, hvor man med et musikalsk udgangspunkt har en samtale, mange i Danmark er med i. Den samtale - og diskussionerne, programmet har affødt - har jeg haft lyst til at blande mig i, lyder det fra Simon Kvamm.

Han er helt indforstået med, at når han nu blander sig i samtalen, bliver han også en del af den diskussion, der foregår derude.

- Jeg forbereder mig på at slå mig. På mange måder er det jo en del af at være i den her branche. Men den her type program er endnu mere øvetævernes holdeplads. Det har jeg gjort op med mig selv på et tidligt tidspunkt, at jeg må forberede mig på kommer.

- Jeg kan ikke gå ind i "X Factor" og prøve at styre udenom og undgå at sige noget forkert. Jeg er nødt til bare at prøve at være mig selv, fastslår Simon Kvamm.

Han forsøger at fokusere på musikken og ignorere al hurlumhejen omkring programmet.

- Det meningsfulde og givende i den kunstneriske oplevelse vægter højere og opvejer bagsiderne. Jeg synes, jeg er et sted, hvor jeg har fået lidt hård hud af at være i den her branche. Det er en af de mange faktorer, der har medvirket til, at jeg har sagt ja nu og ikke tidligere, forklarer han.

- Jeg har læst min del af hårde ord fra anmeldere og mennesker i kommentarspor, så det er ikke, fordi at jeg ikke kan blive ked af det, men jeg har prøvet mekanismerne og ved, at jeg kommer ud af det på den anden side.

Simon Kvamm slog først igennem som satiriker i trioen "Drengene fra Angora" i 2004. Det musikalske gennembrud kom kort efter, da han og resten af kammesjukkerne i Nephew udgav albummet "USADSB".

Albummet indbragte bandet adskillige statuetter til Danish Music Awards.

Siden har Simon Kvamm stiftet duoen De Eneste To med Peter Sommer, trioen Hugorm og også udgivet musik i eget navn.

Simon Kvamm er med andre ord selvgjort og velgjort.

Det står i skærende kontrast til "X Factor", hvor de udvalgte artister har et hold af vokalcoaches, stylister og deltageransvarlige omkring sig. Lige ind til vinderen er fundet, og rampelyset slukker igen for denne sæson.

- Jeg ser ikke "X Factor" som noget, der nødvendigvis har med virkelighedens musikbranche at gøre. Det er også derfor, jeg kalder det et cirkus. Det bygger på virkeligheden, fordi folk kommer gående ind fra virkeligheden. Men det, de ryger ind i er et cirkus og et eventyr, medgiver Simon Kvamm.

- Når det slutter en dag, er det ikke nødvendigvis tilfældet, at de fortsætter ude i den danske musikbranche. Men jeg ser det ikke som min opgave eller mit mål at skabe den nye stjerne i dansk musik. Jeg ser det som et mål, at nu skal jeg lave nogle musikalske oplevelser inde i det eventyr, der hedder "X Factor".

"X Factor" sendes på TV 2 fredag klokken 20.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/01/2023 - 10:00

10 råd til haven i februar

1) Vand stueplanter og planter med gødningsvand.

2) Hjælp planterne med bestøvning.

3) Sæt hårdføre planter i drivhuset.

4) Start tidlige rabarber i drivhuset.

5) Beskær buske, og lad grene blomstre indendørs.

6) Bekæmp mos i græsplænen med kalk.

7) Læg kartofler til spiring.

8) Lav nye planter med stiklinger

9) Gå ikke på græsplænen i frostvejr.

10) Send plæneklipperen til eftersyn.

Kilder: Bolius.dk

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 22/01/2023 - 10:00

Haven i februar: Trim buskene og hiv foråret ind i stuen

Jens B''ttner/Ritzau Scanpix

Februarvejret kan være både koldt og vådt, men det er bare med at komme ud i haven og trimme buske og træer, i takt med at fuglene begynder at synge.

Februar har meldt sin ankomst, og vinterens sidste måned er et lille skridt på vej til foråret. Men selv om haven måske ikke trækker med dens regn og slud, er der meget at hente ved at bevæge sig ud i det grønne.

Det er nemlig nu, at du kan begynde at forberede dig på foråret. Og det er bare om at komme afsted, fortæller Christian Faurschou, der er uddannet gartner og indehaver af Ellengaard Planteskole og Anlægsgartneri:

- I februar er forårsløgene i fuld gang med at spire, og vintergækker og erantis står i blomst. Fuglene begynder at synge og søge redekasser.

Derfor er det et godt tidspunkt til at få ordnet en masse praktiske ting i haven.

- Du kan få renset de fuglekasser, du har, og sætte nye kasser op. Alle havens buske kan også beskæres nu.

- Hvis du fjerner en tredjedel af buskenes gamle, tykke grene én gang om året, forynger du busken, og den bliver ikke så stor og grim, siger han.

Hvis buskene virkelig trænger, kan du også klippe dem helt ned til omkring 20 centimeter over jorden.

- Buskene bliver pænere af det, og i foråret i løbet af den kommende vækstsæson, vil de nå en rimelig fornuftig højde, siger Christian Faurschou.

Han anbefaler også at strø perlekalk på græsplænen. Du skal bruge cirka ti kilo kalk per 100 kvadratmeter.

- Det gør jorden mindre sur, så den lettere kan få glæde af gødning i marts og april. Det vil også have en positiv effekt på mosset i plænen, som der vil komme mindre af i løbet af året, siger han.

Berit Rørbøl, der er fagekspert inden for haven hos Videncentret Bolius, anbefaler, at du husker at forberede dine haveredskaber.

- Februar er en sjov måned, fordi vi har altid sagt, at februar er den koldeste måned. Men i øjeblikket kan du ikke spå om noget som helst med vind og vejr, siger hun og tilføjer:

- Så når det rusker, og der er slud, kan du gå i skuret og rydde lidt ud. Har du, hvad du skal bruge? Og trænger plæneklipperen til service?

Hun foreslår også, at du tager en lille del af haven og sætter i en vase. Man kan blandt andet vælge den gule busk forsythia og den hvide og gule kirsebærkornel:

- Mange af buskene er ret langt henne, når februar kommer. Hvis du klipper et par grene af, så er knopperne klar til at hive lidt tidligt forår indenfor.

Christian Faurschou har ét råd, hvis du ikke har lyst til at gå ud i gråvejret:

- Det er mest træls, når du sidder derinde i mørket og kigger på det.

- Når du først er derude i gummistøvler og regntøj, er det rigtig dejligt. Du sover bedre og bliver frisk af det. Så det kan kun blive rigtig godt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv