Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Seoul, 11/02/2025 - 10:55

Nordkorea kan have sendt 200 langtrækkende missiler til Rusland

Ifølge embedsmand har Nordkorea leveret soldater, missiler, langtrækkende artilleri og ammunition til Rusland.

Af: /ritzau/

Nordkorea har leveret 200 stykker langtrækkende artilleri til Rusland. Det siger en embedsmand fra det sydkoreanske forsvarsministerium.

Ifølge embedsmanden har Pyongyang leveret omkring 11.000 soldater, missiler, 200 stykker langtrækkende artilleri og en betydelig mængde ammunition til Rusland.

Nordkorea kan endvidere sende yderligere tropper, våben og ammunition til Rusland fremadrettet, lyder det.

Meldinger fra både Sydkorea, Ukraine og USA har tidligere lydt, at Nordkorea har sendt mindst 10.000 soldater til Rusland for at støtte landet i krigen mod Ukraine.

Ukraine har desuden sagt, at flere nordkoreanske soldater er blevet dræbt eller fanget i Kursk-regionen i Rusland.

Hverken Rusland eller Nordkorea har bekræftet meldingerne om, at der er nordkoreanske soldater i Rusland.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, besøgte Nordkorea i juni 2024. Det var første gang siden 2000, at Putin besøgte landet.

Under besøget i sommeren 2024 underskrev Vladimir Putin, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, en aftale om et "omfattende" strategisk partnerskab.

Aftalen handler om "gensidig hjælp" i tilfælde af, at et af landene bliver angrebet.

/ritzau/AFP

Sverige, 10/02/2025 - 14:12

Sveriges konge giver barnebarn forkert navn

10430 Christine Olsson/Ritzau Scanpix

Prins Carl Philip og prinsesse Sofia fik 7. februar en datter, der skal hedde prinsesse Ines og ikke prinsesse Inse.

Endnu en arving er blevet tilføjet til den svenske tronfølge.

Prins Carl Philip og prinsesse Sofia fik 7. februar deres fjerde barn og for første gang en lille pige.

Mens navnene på de royale rollinger i det danske kongehus traditionen tro først afsløres på dåbsdagen, sker det noget tidligere ovre på den anden side af Øresund.

På et møde, som tilmed var tv-transmitteret annoncerede kong Carl Gustaf navnene på den lille ny fra sin officielle residens, Kungliga Slottet, Stockholm.

- Navn: Inse Silvia Marie Lilian. Titlen bliver prinsesse Inse, hertuginde af Västerbotten.

Men efterfølgende har det svenske kongehus måttet korrigere navnet.

Den lille pige skal hedde Ines, ikke Inse.

Også rækkefølgen på tre øvrige navne er ændret fra Silvia Marie Lilian til Marie Lilian Silvia, således at pigens fulde navn er Ines Marie Lilian Silvia og ikke Inse Silvia Marie Lilian, som kongen annoncerede.

Det svenske kongehus beklager nu ifølge den svenske avis Expressen brøleren.

- Kongen er meget ked af det, siger hoffets kommunikationschef, Margareta Thorgren.

- Årsagen er, at disse navne har været hemmeligholdte indtil lige før rådsmødet. Så er det nemt, at det går galt.

Resten af formalia var på plads. Blandt andet understreger kongehuset, at heller ikke prinsesse Ines vil være en officiel del af det svenske kongehus.

Det omfatter udelukkende kronprinsesse Victoria og prins Daniels børn, prins Oscar og tronfølgeren prinsesse Estelle, som en dag skal overtage tronen efter sin mor, kronprinsesse Victoria, der først skal overtage den fra sin far, kong Carl Gustaf.

Prins Carl Philip og prinsesse Sofia giftede sig i sommeren 2015 efter fem års forhold.

Prins Carl Philip blev kædet sammen med den dengang borgerlige Sofia Hellqvist i 2010. Men der gik et par måneder, inden det svenske kongehus bekræftede forholdet.

Den royale romance vakte opsigt, fordi prinsesse Sofia som yngre havde deltaget i den svenske udgave af realityprogrammet "Paradise Hotel" og havde været glamourmodel.

Parret blev forlovet i 2014, og en måned efter annonceringen afslørede de i et interview med Dalarnas Tidningar, at de havde mødt hinanden til en frokost.

- Jeg sad der med nogle venner, og du (prinsesse Sofia, red.) kom ind med en ven, som kendte mine venner. Det sagde klik med det samme, sagde prins Carl Philip dengang.

I et efterfølgende interview med TV4 fortalte prinsen, at han aldrig havde mærket kærlighedens magi, inden han mødte prinsesse Sofia.

Året efter forlovelsen sagde parret ja til hinanden i Slottskyrken på kongeslottet i Sveriges hovedstad, Stockholm.

Ind trådte den borgerlige Sofia Hellqvist, og ud trådte hun som prinsesse Sofia af Sverige.

De blev forældre for første gang i 2016, da prins Alexander kom til verden. Året efter kom prins Gabriel til verden, og i 2021 blev prins Julian født.

Kong Carl Gustaf og dronning Silvas yngste datter, prinsesse Madeleine, har sammen med sin mand, den borgerlige forretningsmand Christopher O'Neill, givet kongeparret tre børnebørn: prinsesse Leonore, prins Nicolas og prinsesse Adrienne.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 10/02/2025 - 13:15

Christopher: Min kone blev lynchet

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Sangeren Christopher sætter flere ord på den kritik, der blev rettet mod hans hustru, modellen og influenceren Cecilie Haugaard, da hun udgav bogen "Instagrim".

Det mest ubehagelige, han nogensinde har været ude for.

Sådan beskriver sangeren Christopher i podcasten "Hva' så" den shitstorm, han så sin hustru, Cecilie Haugaard, havne i, efter hun udgav bogen "Instagrim" sidste år.

Kunne en model, influencer og tv-vært være afsender på et budskab om at gøre op med perfekthedskulturen?

Nej, lød det fra kritiske røster, der kaldte "Instagrim" tonedøv og hyklerisk og mente, at Cecilie Haugaard bidrog til det glansbillede, som hun selv mente kunne påvirke følgere på sociale medier negativt.

Kritikken blev forværret, da Cecilie Haugaard medvirkede i et interview i DR-programmet "Deadline", hvor hun blandt andet rådede følgere på sociale medier til at stoppe med at følge hende, hvis hendes opslag affødte negative følelser i dem.

- Det er klart det mest ubehagelige, jeg nogensinde har oplevet. At se sin elskede blive lynchet på den måde – vel vidende at alle hendes intentioner og drømme omkring det, det kan alt sammen være ligegyldigt. Det handler om noget andet, siger Christopher i podcasten.

Oplægget til bogen lyder, at Cecilie Haugaard vil undersøge, hvordan de sociale medier påvirker den mentale sundhed og vise en vej til, hvordan vi kan bruge dem uden at blive negativt påvirket.

I den kommende Netflix-dokumentar, "A Beautiful Real Life", som kan ses på streamingtjenesten senere på året, sætter Christopher flere ord på shitstormen, og hvordan det påvirker parrets ægteskab.

Den rasede, samtidig med at Christopher var på verdensturné, der havde bragt ham til USA.

- Det er svært ikke at være på samme frekvens. Det tror jeg, lidt er det, vi har oplevet her på det seneste - både på grund af den der shitstorm, men også i det hele taget, siger han i dokumentarens trailer.

- Der har været rigtigt mange ting, hun har prøvet at dele med mig, hvor jeg ikke rigtigt har kunnet mærke det, siger Christopher videre i traileren.

- Jeg har været så meget et andet sted, at jeg ikke rigtigt har kunnet sætte mig ind i den smerte eller det traume, hun ligesom på en eller anden måde har været igennem. Hun har været igennem et vendepunkt, en krise, og jeg har bare været fucking flying high (flyvende, red.).

33-årige Christopher og 34-årige Cecilie Haugaard giftede sig i 2019 efter fem års forhold. Sammen har de to døtre.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 11/02/2025 - 09:00

FAKTA: Eksempler på krympflation

* Producenterne kan benytte sig af krympflation på forskellig vis for at gøre varen billigere at producere.

* Det kan eksempelvis være, at varen pludselig indeholder færre gram end tidligere.

* Man kan også gøre varen billigere ved at skifte til en billigere fedtkilde.

* I andre tilfælde er noget af fedtindholdet erstattet af vand.

Kilde: taenk.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 11/02/2025 - 09:00

Sådan snyder madindustrien dig i supermarkedet

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Vandindholdet øges, og de dyrere fedtstoffer udskiftes med billigere alternativer, når varer krymper i profittens navn.

Fem gram her og fem gram der.

Har du opdaget, at posen med mysli bliver hurtigere tom end tidligere? Eller at pakken med flødeboller er blevet en flødebolle fattigere?

Rundt om i supermarkedet kan du finde eksempler på såkaldt krympflation.

Ordet refererer til tendensen, hvor varer "krymper" i størrelse eller kvalitet, så varen bliver billigere at producere.

Hos Forbrugerrådet Tænk får de jævnligt henvendelser fra forbrugere, der opdager, at der ikke er smør i købe-butterdejen, eller at tomatketchuppen kun indeholder lidt tomat.

- Vi oplever, at forbrugerne føler sig snydt, når de kommer hjem med et produkt, der ikke matcher deres forventninger, siger politisk medarbejder ved Forbrugerrådet Tænk Maja Effersøe Khan.

Fænomenet har eksisteret længe, men det er særligt taget til, da inflationen steg for et par år tilbage.

- Når vi kigger tilbage i tiden, har vi også haft snakken om færre rejer i rejesalaten og om den pumpede kylling fyldt med vand, men der har været et øget fokus på området i de seneste år, siger Maja Effersøe Khan og henviser til både energikrisen, en dårlig høst og inflation som mulige forklaringer.

Som forbruger kan du selv opdage krympflationen, der blandt andet kommer til udtryk i et højere vandindhold eller en udskiftning fra dyrere til billigere fedtstoffer eller til billigere nødder.

- Man skal være på vagt som forbruger. Det er ikke kun at læse ingredienslisten, men også at huske, hvordan den så ud sidst. Det er store krav at stille til en forbruger, siger Maja Effersøe Khan.

I Frankrig har krympflation fået regeringen til at gøre det lovpligtigt, at producenterne eller supermarkedet markerer tydeligt for forbrugeren, hvis en vare er skrumpet.

Frankrig har sågar opfordret EU til at lave lovgivning på området, fordi landet ønsker lignende regler for de resterende lande i unionen.

- Tanken er interessant. Producenterne vil gerne skilte med, hvis de hæver indholdet og øger kvaliteten. Den samme logik skulle gælde den anden vej, siger Maja Effersøe Khan og tilføjer:

- Der kan være mange gode grunde til at ændre på en fødevare, men vi problematiserer, når det bliver uigennemsigtigt for forbrugeren, om der er sket en ændring. Når man ikke bliver gjort opmærksom på det, er der en risiko for vildledning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek