Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Glasgow, 12/11/2021 - 10:58

Ngo'er vågner op til COP26-udspil: Det er en tynd kop te

Iagttagere vurderer, at aftalen på COP26 på flere punkter er ved at lande der, hvor et kompromis kan findes.

Yves Herman/Reuters

Af: /ritzau/

Løfterne om klimapenge til ulandene er for ukonkrete i et udkast til COP26-erklæringen, og derfor er utilfredsheden stadig stor blandt klodens fattigere lande efter forhandlinger i Glasgow natten til fredag.

- Det er en lidt tynd kop te. Der er mange pæne ord. Der er ikke nogen bindende ting, siger klimarådgiver Mattias Söderberg fra Folkekirkens Nødhjælp.

Der findes i teksten flere lange formuleringer om, at de rige lande skal bidrage med støtte og penge til udviklingslandene.

Det er små skridt, vurderer klimarådgiver John Nordbo hos Care Danmark.

- Der er små bitte forbedringer på klimatilpasning. Men når det gælder loss and damage (tab og skader, red.) er det klart, at de rige ikke vil røre det med en ildtang, siger Nordbo.

Tidligere FN-klimamøder har fastslået, at der er tre søjler i klimafinansieringen til ulandene. Tilpasning, afbødning og "tab og skader".

På de to første søjler er der aftalt en vej. Det er der ikke på "tab og skader". Det er der en grund til.

- De tænker, at det er noget, der kan blive dyrt engang. Man vil løbe fra regningen så længe som muligt. Men det er grundlæggende uretfærdigt, siger John Nordbo.

Han fremhæver, at europæiske skatteydere betaler, når klimaet forårsager ødelæggelser i Europa, men når det sker i Bangladesh eller Afrika i lande uden midler, er der ikke samme vilje til at hjælpe.

Når udviklingslandene ikke er tilfredse trods mange formuleringer om, at de rige lande opfordres til at betale, skyldes det mangel på tillid, mener Mattias Söderberg.

- Hvis de vidste, at pengene kom, ville det være fint med blødere formuleringer. Men ulandene er meget usikre på, hvad der reelt vil leveres. Der mangler tillid, og når der gør det, så har man brug for en forsikring, siger han.

Der er dog flere afsnit i slutteksten, som ifølge John Nordbo er ved at lande der, hvor der er en mulig landingsbane.

Det gælder blandt andet det, som gælder afbødning eller begrænsning af udslip.

- Det er nok nogenlunde så langt, man kan komme på dette område, siger han.

John Nordbo ser også et positivt skridt i, at fossile brændsler stadig er nævnt i udkastet. Fossile brændsler har ikke tidligere været nævnt i en sluttekst fra en FN-klimakonference.

- Formuleringen er en lille smule svagere end den oprindelige. Men på den anden side er det et klart signal om, at det er slut (med kul og olie, red.), siger John Nordbo.

/ritzau/

Nyhedsarkiv