Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 23/07/2023 - 10:53

Myndigheder spiller stor rolle for rejsendes rettigheder

Befinder man sig på Rhodos, skal man holde øje med Udenrigsministeriets meldinger ifølge chefkonsulent.

Stringer/Reuters

Af: /ritzau/

Står man over for en pakkerejse til Rhodos og er betænkelig ved rejsen grundet øens skovbrande, har man altid mulighed for at aflyse rejsen.

Det fortæller Vagn Jelsøe, chefkonsulent hos Forbrugerrådet Tænk.

- Man kan altid opsige aftalen. Men man skal være opmærksom på, at man ikke kan regne med at få alle sine penge tilbage. Der kan være udgifter, som rejsearrangøren ikke kan komme ud af, og dem har de ret til at trække fra, siger han.

Dog er der en undtagelse, hvis Udenrigsministeriet fraråder rejser til destinationen.

I det tilfælde kan man få alle sine penge tilbage, fortæller Vagn Jelsøe.

Har man ikke bestilt en pakkerejse, men selv fundet et fly og et hotel, afhænger det af, hvad man har bestilt.

Nogle typer flybilletter kan man få pengene tilbage for eller også kan de muligvis ændres til en anden afgang. Det er dog ikke muligt for alle typer af flybilletter.

Lørdag aften var omkring 2000 turister blevet evakueret fra Rhodos. Det oplyste den græske kystvagt ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Vagn Jelsøe har man først et egentligt krav på at blive evakueret, når myndighederne kræver det. Danske turister skal holde øje med meldinger fra Udenrigsministeriet.

- Hvis Udenrigsministeriet anbefaler en evakuering fra Rhodos, så skal man bede sin rejsearrangør om at skaffe en hjem hurtigst muligt for deres regning, siger han.

Skal du selv sørge for at komme hjem i det tilfælde, er det stadig på rejsearrangørens regning.

Det anbefaler Udenrigsministeriet ikke søndag. Ønsker man stadig at få hjælp til at blive evakueret fra øen, kan man gå i dialog med sin rejsearrangør, lyder det fra Vagn Jelsøe.

- Så bør rejsearrangøren tage hånd om det, hvis situationen er helt uholdbar, siger han.

Rejseselskabet Tui oplyser, at man har haft 40 danskere i de berørte områder på Rhodos. De er alle blevet flyttet til et andet sted på øen.

Udenrigsministeriet skriver på deres hjemmeside, at man skal udvise forsigtighed, hvis man opholder sig tæt på Asklipieio, Kiotari, Lardos og Pilonas på Rhodos.

/ritzau/

København, 23/07/2023 - 08:00

Andreas Odbjerg: Vi gør ting i smug for at få en lykkefølelse

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Andreas Odbjerg skal for andet år stå på scenen til Grøn. Her skal han også optræde med nyt musik - blandt andet singlen "Smugryger".

Sangen "Smugryger" er den ene af Andreas Odbjergs nye singler i 2023. Teksten havde han nemt ved at få ned på papiret. Men tankerne bag sangen gik han med i noget tid, før ideen kom til ham en aften, hvor han var ude at spise med nogle venner i Tivoli i København.

For på restauranten var der en baggård, som ikke rigtigt så ud til at være et sted, hvor man måtte ryge. Men hvis man spurgte pænt, kunne man blive vist derud. Og så stod folk lidt i smug og fik en cigaret.

- Lige pludselig skulle der bare en bestemt situation til for at finde ordet, og så kom resten af sig selv. Og det var det med at gøre noget i smug, jeg fik inspirationen fra, fortæller Andreas Odbjerg.

Situationen brugte han til at sætte ord på en tankestrøm, han havde haft i lang tid, og som han syntes, der manglede en sang om.

- Jeg er meget optaget af, at vi på en eller anden måde har skabt et samfund, hvor vi stræber efter et liv, hvor der er mere kvantitet frem for kvalitet - vi skal stoppe med at spise slik, stoppe med at spise kød, begynde at løbe og så videre. Og det er godt at gøre.

- Men jeg tror, mennesket nogle gange har brug for at vide, at der godt kan ligge en kæmpe lykke eller tilfredshedsfølelse i at gøre noget, der måske ikke giver dem flere dage på jorden, siger Andreas Odbjerg.

Han skal blandt andet optræde med sangen "Smugryger" på Grøn, som turnerer rundt i landet i juli. Og det er anden gang, at den prisvindende sangskriver skal stå på den scene. For sidste år åbnede han Grøn, og folk strømmede til for at se ham.

- Det var meget naturligt for mig at sige ja til at optræde på Grøn igen. For det var vildt sjovt, og den her gang skal jeg prøve at spille lidt senere, når solen er gået mere ned. Og så får jeg en hel time på scenen, siger han.

- Så jeg skal også spille nogle nye numre, for jeg er i gang med at lave en ny plade, så det bliver interessant at teste på Grøn-publikummet, hvad der fungerer, fortæller Andreas Odbjerg.

Popsangeren ved godt, at sangen "Smugryger" har en lidt kontroversiel tekst, som måske ikke helt passer til det samfund, vi lever i i dag.

- Det er ikke så politisk korrekt at lave en sang, der handler om at ryge, men for mig er rygning bare et eksempel. Det kunne lige så godt have handlet om at spise chokolade eller gøre alle mulige andre ting i smug, der på papiret er usundt, men som giver noget livsglæde, siger han.

- Man kan nærmest ikke åbne nogle medier uden at blive tilbudt en kur eller en personlig træner. Og meget af videnskaben er jo sandt nok biologisk, men det er jo bare ikke ensbetydende med, at man har et lykkeligt liv, lyder det fra Andreas Odbjerg.

Ud over singlen "Smugryger" har Andreas Odbjerg også lavet nummeret "Jeg ka' rigtig godt li' dig" med Ida Laurberg.

Grøn begunder den 20. juli i Tårnby og slutter den 30. juli i Valby. Det er Tuborg og Muskelsvindfonden, der står bag begivenheden, og i år kan de fejre 40 år sammen med gæsterne.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/07/2023 - 08:00

Koncertaktuel L.O.C. er blevet far igen: Få ting kan matche det

Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Det er som nybagt far til tre børn, at rapperen L.O.C. nu drager landet rundt med Grøn. Og han genkender koncertkaravanens hippieværdier fra sit eget liv.

Rapperen L.O.C. har turneret landet tyndt med sange som "Frk. Escobar" og "Momentet".

Men når han i disse dage stiger om bord på koncertkaravanen Grøn, er det første gang, at han vinker farvel til hele tre børn på hjemmefronten.

Ud over seksårige Constantin, som han har sammen med tv-vært og iværksætter Christiane Schaumburg-Müller Åxman, er L.O.C. nemlig også blevet far til to små piger på henholdsvis ét år og bare to måneder med sin nuværende kæreste.

- Som jeg også oplevede, da jeg fik min søn, så fylder det enormt meget og er så unikt, at der er meget få ting, der kan matche det, siger den nybagte far, der ikke ønsker at uddybe yderligere om sit forhold til pigernes mor.

- Når man får et barn anden og tredje gang, bliver det i højere grad et spørgsmål om at få flokken til at fungere. Der er knap så meget tid til at sidde og kigge hinanden intensivt i øjnene, men det går, som det skal, siger L.O.C.

Men i disse dage må familien altså undvære farmand, mens han rejser rundt fra by til by med den famøse koncertturné.

Det er dog ikke kun berømte artister, som Grøn turnerer rundt med. Den har også visionen om et samfund med plads til forskelle, som blandt andet går ud på at nedbryde fordomme.

Selv kalder L.O.C, hvis borgerlige navn er Liam O'Connor, sloganet for en dejlig hippietilgang. Og han kan genkende den fra sit eget liv som søn af en irsk immigrant og ved at være vokset op i det nordvestlige Aarhus, hvor der var plads til forskellige kulturer.

- Jeg har forsøgt at finde nogle værdier i, hvad det betød for mig at have et halvt irsk ophav og have en stor familie i Dublin. Men jeg har ikke følt mig malplaceret, siger han og nævner den mangfoldighed, han oplevede i sin hjemstavn.

- Vi var flere i samme båd, og folk var meget omfavnende, siger han videre.

Hans halvirske ophav, som faren har givet ham, har også givet ham værdien om ikke at miste modet, selv når livet giver nogle knubs

Og det har medvirket til, at L.O.C, som også har oplevet enorme nedture - både privat og i sit virke som musiker - ikke har ladet sig slå omkuld.

- En specifik irsk værdi er at smile gennem modgang. Qua landets historik har det gjort, at enhver, der tager dertil, føler sig velkommen og mødt af mennesker, som historisk set ikke altid har haft det lige let, siger den 44-årige rapper.

- Så jeg tror, at det ligger indædt i mig at føle mig tilpas i både medgang og modgang.

Noget, der også har hjulpet Frk. Escobar-rapperen, er hans tankegang om det at være lykkelig.

- Jeg har ikke en eller anden idé om, at jeg skal gå rundt og være lykkelig hele tiden. Så alle de åndssvage ting skal også være der, for at jeg ved, hvornår jeg så er rigtig lykkelig, når det endelig sker, siger L.O.C. og griner.

Og hvornår har han så netop følt sig rigtig lykkelig? Her nævner han blandt andet det at se sine børn for første gang.

Til gengæld ramte han et lavpunkt, da han havde problemer med at styre, hvor meget alkohol der kom indenbords.

- Det medførte selvfølgelig enorme nedture, siger L.O.C.

Selv om han måtte tage et stort opgør med alkoholindtaget, og det har fyldt meget, identificerer han sig ikke med det tidligere problem.

- Jeg ser ikke mig selv som ædru alkoholiker, men mere som en person, der desværre ikke skal have noget at drikke, og sådan er det, siger L.O.C., der ikke har drukket alkohol i knap 20 år.

I disse dage skal han sørge for at give publikum en fest, når han optræder på Grøn, der også har navne som Mø og Andreas Odbjerg på plakaten.

Turnéen spiller frem til 30. juli og kommer forbi blandt andet Aalborg, Odense og Næstved.

Fakta: Blå Bog om L.O.C.:

* L.O.C, som lyder det borgerlige navn Liam O'Connor, er født den 10. juli 1979 og er opvokset i det nordvestlige Aarhus.

* Sin albumdebut fik han i 2001 med "Dominologi". Hans seneste album udkom i 2021 og hedder "Fuck L.O.C".

* Den populære rapper er kendt for numre som "Ti fod høj", "Momentet" og "Noget dumt".

* Han synger også med på en af versionerne af Nik og Jays hit "Lækker".

* I juni udgav han singlen "Hvassådair" sammen med kollegerne Marwan og USO.

* Han har tre børn - en søn og to piger. Sønnen Constantin har han med sin tidligere partner tv-vært og iværksætter Christiane Schaumburg-Müller Åxman. Sine to piger har han sammen med sin nuværende kæreste.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/07/2023 - 08:00

FAKTA: Sådan finder du et hvepsebo

* Hvepse bygger ofte hvepsebo et beskyttet sted, som de relativt let kan tilgå udefra.

* Nogle hvepsebo hænger frit, mens andre er skjult - eksempelvis i en hulmur.

* Den nemmeste fremgangsmåde til at finde boet er at lægge mærke til, hvor hvepsene flyver hen.

* Ofte bygger de på udendørs bygninger som skure, garager og legehuse.

* Men de kan også bygge på et tagudhæng - enten uden på eller oppe under brædderne - eller på loftet.

* De kan også finde sig til rette i fuglehuse.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 23/07/2023 - 08:00

Huset i august: Arrige hvepse kan ødelægge festen

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Irriterende hvepsebo og kraftige lokale skybrud er på listen over ting, som husejerne i august måned skal være særligt opmærksomme på.

August måned byder for mange på uger med arbejdsfri og dermed tid til familien.

Men din sommerferie kan nemt blive ødelagt af irriterende gæster, som ikke bare er din farhumor-fikserede onkel. Nemlig hvepse.

- Hvepseboerne begynder at komme nu her, fortæller Tine R. Sode, der er fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Og de kan være møgirriterende, hvis du er så uheldig at have et hvepsebo på din grund.

Nogle gange kan du nemt selv finde boet, mens hvepsene andre gange har skjult det godt - eksempelvis i loftsrummet eller under udhænget af et tag.

- Ser du mange hvepse bevæge sig et bestemt sted hen eller ind og ud af et område i dit hus, er det en god indikator for, at der gemmer sig et hvepsebo derinde, lyder det fra Tine R. Sode.

Du kan få det fjernet af en professionel eller selv gå i krig med insektgift, foreslår fageksperten.

Men går du selv i gang, bør du være påpasselig, lyder det fra skadedyrsspecialist John Mogensen fra AJ Skadedyrskontrol.

En sådan procedure er nemlig forbundet med en risiko, da man godt kan blive overrasket over, hvor hurtigt hvepsene reagerer på forstyrrelser, og dermed kan man risikere at blive stukket op til flere gange.

- Bliver du stukket, er det godt at have antihistamin i baghånden, siger skadedyrsspecialisten.

Er du bekvem med situationen, kan du hoppe ned i det lokale supermarked og købe insektspray.

- Hvis du har et synligt bo, kan du med forsigtighed spraye ind i boet om aftenen.

- Her er alle hvepsene nemlig inde i boet og er gået til ro, fortæller John Mogensen.

Hvis ikke hvepseboet udgør den helt store irritation for dig, kan du også vente med at gøre noget. For hvepsene stiller nemlig træskoene i september og oktober.

Når det er sket, er boet ubrugeligt, og der er ikke andre, som flytter ind. Herefter kan du bare fjerne det, hvis du kan komme til det.

- Som forberedelse til næste år kan du gå på opdagelse efter hvepsedronningen, som kan overvintre flere steder i huset.

- Finder du det lille bo, som hun bor i, og fjerner det, så har du ikke et hvepseproblem næste år, lyder det fra skadedyrsbekæmperen.

Når hvepseproblemet er ordnet, kan du gå i gang med at sikre dit hjem mod et andet sommerligt irritationsmoment. Nemlig skybrud.

- Der er mange skybrud i juni, juli og august, og vi har jo allerede haft mange af dem, siger fagekspert Tine R. Sode.

- Derfor er det vigtigt, at du sørger for, at dine tagrender og afløb fra tagbrønde er fri for blade og skidt.

Er der udsigt til et skybrud, kan du lægge sandsække ved lavtsiddende vinduer og terrassedøre. Især hvis du har en grund med fald ind mod huset.

- Har du kælder, skal du også holde øje. Sørg for, at alle dine ting er hævet op fra jorden, siger Tine R. Sode.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv