Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Strasbourg, 03/10/2023 - 10:45

Menneskerettighedsdomstol: Dansk mand krænket af fængselsbetjente

To fængselsbetjente gav en mand peberspray i en observationscelle. Tirsdag er der afsagt dom i sagen.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

En mand fra Aarhus har fået krænket sine menneskerettigheder jævnfør Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3, som er forbuddet mod tortur.

Det vurderer Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg tirsdag.

Manden, der er født i 1992, fik i april 2017 peberspray af to fængselsbetjente, mens han var anbragt i observationscelle.

En enig menneskerettighedsdomstol mener, at krænkelsen sker både i form af unødvendig magtudnyttelse og på grund af ufyldestgørende undersøgelse af sagen efterfølgende.

Domstolen lægger særligt vægt på, at lovligheden af handlingen ikke var adresseret i sagens undersøgelse. Spørgsmål, om det virkelig var nødvendigt at benytte peberspray, anses også som ubesvaret.

Manden blev anholdt den 24. marts 2017 og sigtet for overtrædelse af loven om våben og eksplosivstoffer, hvorefter han blev varetægtsfængslet. Herefter endte han i Enner Mark Fængsel i Horsens.

Gentagne gange blev han anbragt til observation og særligt sikrede celler på grund af aggressiv og truende adfærd, skriver domstolen.

Den 4. april 2017, mens han var i sådan en celle, fik han peberspray af to fængselsbetjente. Fængselsmyndighederne holdt fast i, at personalet var nødsaget til at anvende peberspray, da manden var aggressiv, havde revet sin madras i småstykker, tisset på gulvet og langet fysisk ud efter en betjent.

Manden, som har lagt sag an mod Danmark, anerkender, at han havde ødelagt sin madras, men fastholder også, at han forholdt sig passivt, da fængselsbetjentene kom ind i hans celle.

Efter hans forklaring skulle han også være blevet bevidstløs som følge af pebersprayen, hvorefter han blev trukket til den sikrede celle.

Ifølge bogen "Straffuldbyrdelsesloven med kommentarer" er en observationscelle en celle med fastboltet og slagfast inventar, som er forsynet med observationsrude i døren.

/ritzau/

København, 03/10/2023 - 09:57

Mirakelbaby: Rune Klan venter sit andet barn

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Rune Klan og Christel Stjerneberg venter deres andet barn, skriver Se og Hør.

Hjemme hos komiker og tryllekunstner Rune Klan og hustruen, Christel Stjerneberg, bliver de snart fire i stedet for tre.

For parret venter nemlig deres andet barn. Det skriver Se og Hør.

- Nu skal vi simpelthen være en familie på fire personer, hvis alt går vel (... er der noget, jeg har lært, så er det, at man aldrig kan tage noget for givet og tak for det!), skriver Christel Stjerneberg i et opslag på det sociale medie Instagram ifølge ugebladet.

46-årige Rune Klan og 40-årige Christel Stjerneberg er i forvejen forældre til sønnen Buster på syv, som de adopterede fra Sydafrika i 2018, efter at de havde kæmpet med at blive gravide i flere år uden held.

Men sidste år valgte parret efter flere års pause at genoptage fertilitetsbehandlingen, hvilket ser ud til at have givet pote.

Rune Klan har tidligere turneret med showet "Barnløs", som var en historie om parrets otte år lange kamp for at få et barn.

Han er i øjeblikket aktuel i programserien "Tabu", hvor han undersøger grænserne for, hvad man kan grine af - selv de mest alvorlige fysiske og psykiske sygdomme.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/10/2023 - 09:44

Populær radiovært stopper

Mathias Eis/Ritzau Scanpix

Ditte Okman tager sit populære sladderprogram "Det vi taler om" med sig ud ad døren, når hun siger farvel til B.T.

Ditte Okman er kendt som Danmarks ukronede sladderdronning, når hun uge efter uge sætter sig foran mikrofonen og deler saftige historier fra ugen, der gik, i programmet "Det vi taler om", som udkommer hos B.T.

Men nu siger den 48-årige podcastvært og klummeskribent stop og vinker farvel til samarbejdet, skriver B.T.

- Det er virkelig trist, men jeg tror også, at timingen er den helt rigtige, udtaler Ditte Okman til avisen.

Gennem de seneste fire år har Ditte Okman haft sin gang på avisen, som overtog hendes program, da det hedengangne Radio24syv lukkede og slukkede.

Ud over det ugentlige program, hvor hun inviterer et panel i studiet til en snak om ugens sladderhistorier, har "Det vi taler om" også kastet en række livsshows med publikum af sig.

Ditte Okman kan i øjeblikket også ses som vært på DR-programmet "Sladderhistorier", som dykker ned i store sladderfortællinger gennem historien.

Den erfarne radio- og podcastvært går dog ikke tomhændet ud ad døren på B.T. Med sig tager hun nemlig programmet "Det vi taler om".

Hvad der præcis skal ske med det succesfulde format, må tiden dog vise.

- De sidste detaljer skal lige falde på plads, udtaler Ditte Okman til B.T.

Før man kunne tune ind på Ditte Okmans sladderprogram, kunne man blandt andet støde på hende i spalterne på Se & Hør, hvor hun arbejdede som journalist.

Derudover har hun arbejdet som pressemedarbejder for Venstre og for den israelske sikkerhedstjeneste.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/10/2023 - 07:00

FAKTA: Gå på jagt efter malerier

* Flere byer i Danmark har gavlmalerier, som I kan gå på udkig efter.

* Den første by, der begyndte at have gavlmalerier, var Brande i Midtjylland.

* I kan også gå en flot tur gennem Holbæk i Nordvestsjælland, hvor der er gavlmalerier af forskellig karakter.

* Prøv desuden at lave en skattejagt med ungerne, hvor I går rundt og forsøger at finde malerierne og konkurrerer om, hvem der først får øje på dem.

Kilde: Jørgen Hansen, forfatter til en række oplevelsesbøger.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/10/2023 - 07:00

Kast jer over disse gratis kulturoplevelser i efterårsferien

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der er rig mulighed for at være kulturel i efterårsferien, uanset om I ønsker at blive klogere på vikingerne eller dansk modehistorie.

"Hvad skal vi lave?".

Det er nok et spørgsmål, som du og resten af familien har forsøgt at finde svar på, i takt med at efterårsferien kommer tættere og tættere på.

Der er god mulighed for at udforske diverse kulturoplevelser, og I kan faktisk besøge en hel række, uden at I behøver at hive penge op af lommen.

Det fortæller Jørgen Hansen, der er forfatter til en række oplevelsesbøger, herunder "Gratis oplevelser i Danmark".

1) Lær om vikingerne.

Er I historieinteresserede, kan I besøge museet Kongernes Jelling i Sydjylland, hvor I kan blive klogere på Danmarks royale historie, og hvordan vikingerne levede.

- Jeg tror, at det vil være interessant for mange familier at lære mere om vores kongerække, og så er vikingerne jo altid spændende. Altså hvad var de for nogle? Var de vilde krigere eller relativt fredelige handelsfolk?, siger Jørgen Hansen.

Når I alligevel er i Jelling, kan I også lægge vejen forbi Jellingstenene - de to berømte runesten, der symboliserer den danske overgang fra den hedenske vikingetid til kristendommen.

2) Gå på skattejagt efter kunsttårne.

På den sydlige ø Langeland kan I se det, der bliver kaldt landets længste kunstudstilling i form af kunsttårne, der ligger spredt ud over øen.

- Man har bevaret 12 transformatortårne, som man byggede, da vi fik elektricitet.

- Forskellige kunstnere har udsmykket tårnene indvendigt, og man kan gå på skattejagt og forsøge at finde nogle af de forskellige tårne, og hvad de gemmer på, siger Jørgen Hansen.

Samtidig med at man tager turen fra det ene tårn til det andet, får man også oplevet den langelandske natur på nært hold.

3) Dyk ned i et stykke modehistorie.

Hvis I er i København, og der er modeinteresserede i familien, kan I slå et smut forbi Magasin du Nord Museum.

- Man kan stifte bekendtskab med, hvad vi har købt af tøj og andre ting og sager, som Magasin du Nord solgte, siger Jørgen Hansen.

Museet åbnede for ti år siden, og samlingen består blandt andet af kjoler, porcelæn og malerier.

4) Se Danmarks største sten.

Måske vidste du det ikke. Men på Fyn ligger landets største sten.

Damestenen, som den hedder, befinder sig mellem Svendborg og Nyborg og vejer omkring 1000 ton, forklarer Jørgen Hansen.

- Man kan kravle op på stenen og prøve at se, hvem der klatrer bedst og først når toppen, foreslår han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv