Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Madrid, 09/11/2023 - 10:50

Medier: Spanske socialister får regeringsstøtte fra separatister

Ifølge medier er kontroversiel aftale faldet på plads i Spanien forud for ventet premierministerafstemning.

Nacho Doce/Reuters

Af: /ritzau/Reuters

Socialistpartiet (PSOE) i Spanien har ifølge flere medier taget afgørende skridt mod at genvinde regeringsmagten.

En kilde tæt på forhandlingerne oplyser torsdag til nyhedsbureauet Reuters, at PSOE og det catalanske separatistparti Junts har indgået en aftale om, at Junts vil støtte PSOE som regeringsparti.

Junts har sagt, at det vil støtte regeringen til gengæld for straffrihed til potentielt op mod 1400 catalanske politikere og aktivister, der i 2017 var involveret i regionen Cataloniens fejlslagne forsøg på at blive løsrevet fra resten af Spanien.

Der har været flere dage med protester på grund af den ventede aftale. Fungerende premierminister Sánchez' konservative modstandere har været stærke kritikere. De mener, at PSOE og Sanchez sætter egen politisk vinding over retsstatsprincipper.

Spanien var til valg i juli uden en klar vinder.

Den seneste tid har den fungerende premierminister, Pedro Sánchez, forsøgt at opnå den nødvendige opbakning til at kunne vinde en afstemning om at blive premierminister.

Sidste måned nåede Sánchez og venstreorienterede Sumar frem til en aftale. Men støtte fra flere mindre partier er nødvendig, heriblandt Junts.

Afstemningen kan finde sted allerede næste uge.

PSOE har ikke umiddelbart udtalt sig. Fungerende økonomiminister Nadia Calviño er torsdag blevet spurgt nærmere ind til aftalen. Hun svarer:

- Jeg håber, at vi har en regering så snart som muligt.

Onsdag skrev Didier Reynders, EU-kommissær med ansvar for retsstatsprincipper, til den spanske regering og bad om at få flere detaljer om den ventede aftale.

- Alvorlige bekymringer bliver rejst vedrørende de fortsatte diskussioner om en mulig vedtagelse af en amnestilov, skrev han i et brev.

Den statsejede spanske tv-kanal TVE, avisen La Vanguardia og nyhedsbureauet AFP melder også, at der er blevet indgået en aftale mellem Junts og PSOE.

/ritzau/Reuters

København, 09/11/2023 - 10:12

Vild med dans-dommer skal giftes

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Næste sommer siger dansedommeren Marianne Eihilt efter planen ja til kæresten gennem 12 år, Keld, som hun har to børn sammen med.

Vild med dans-dommeren Marianne Eihilt har helt styr på brudevalsen. Og den skal hun nu selv kaste sig ud i.

Kæresten, Keld, har været på frierfødder. Faktisk er det efterhånden snart to år siden, afslører den vordende brud over for Billed-Bladet.

- Ja, Keld har været på knæ. Men vi har jo også været sammen i 12 år nu, siger den 49-årige dansestjerne til ugebladet og afslører, at brylluppet efter planen skal finde sted næste sommer.

Marianne Eihilt og hendes otte år ældre kæreste har to børn sammen, sønnen Frederic på otte år og datteren Emily på fem år. Derudover består familien også af Kelds to børn fra et tidligere forhold.

De mødte hinanden gennem fælles venner. Hun var 36 år og vidste, at hun gerne ville have børn. Derfor skulle det næste forhold, hun gik ind i, kunne rumme det, har hun tidligere fortalt i et andet interview med Billed-Bladet fra 2019.

- Det første, jeg blev betaget af ved Keld, var hans øjne. Jeg kunne med det samme mærke, at vi havde en rigtig god kemi, og vi var også ret hurtigt enige om, at det skulle være os, fortalte hun dengang til ugebladet.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 09/11/2023 - 10:00

Maleri af Picassos elskerinde solgt for 970 millioner

Angela Weiss/Ritzau Scanpix

Picassos værk "Femme A La Montre" har onsdag fået en ny og anonym ejer efter auktion i New York.

Et af Pablo Picassos mesterværker er solgt for 140 millioner dollar - omkring 970 millioner kroner. Det er sket onsdag på en auktion i New York i USA, skriver dpa.

Der er tale om Picasso-maleriet "Femme A La Montre", hvis titel kan oversættes til "Kvinde med et ur". Det er malet i 1932 og afbilleder modellen Marie-Thérèse Walter, som var Pablo Picassos elskerinde.

Maleriet bliver med salget det Picasso-værk, der er blevet solgt på auktion til den næsthøjeste pris nogensinde.

Den nye ejer, hvis identitet ikke er blevet afsløret, har købt værket gennem auktionshuset Sotheby's. Tidligere har det været ejet af kunstsamleren Emily Fisher Landau, som købte det i 1968. Hun døde i marts i år.

Det har i mange år hængt over samlerens pejs i hendes lejlighed i New York.

Forud for salget har kunstværket været på en rejse rundt til flere storbyer. I september var det udstillet i Dubai i De Forenede Arabiske Emirater og var også i Hongkong og London for at blive fremvist for potentielle købere.

Forventningen var dengang, at det ville indbringe mindst 846 millioner kroner.

Ud over "Femme A La Montre" er omkring 120 andre værker også til salg på auktionen, der varer to dage.

Ifølge BBC var Marie-Thérèse Walter kendt som Picassos "gyldne muse", og hun var 17 år, da hun mødte den 45-årige Pablo Picasso i Paris. Parret indledte efterfølgende et hemmeligt forhold, mens han stadig var gift med den ukrainske balletdanserinde Olga Khokhlova.

Marie-Thérèse Walter udgør motivet på flere af Picassos malerier. Herunder værket "Femme Nue Couchee", som ifølge BBC blev solgt for omkring 470 millioner kroner på en auktion i 2022.

Rekorden for et Picasso-maleri har "Les Femmes d'Alger". Det blev i 2015 solgt for 179,4 millioner dollar.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/11/2023 - 09:30

FAKTA: Regler for cykellygter

* Lygter skal monteres på cyklen og ikke på cyklisten. Lygter i bukselommen og omkring benet må gerne være supplement til de lygter, der sidder på cyklen, men må ikke stå alene.

* En forlygte må gerne lyse hvidt eller gulligt. Hvis den lyser gult, må den ikke blinke. Hvis den lyser hvidt, må den blinke - med mindst 120 blink i minuttet. Baglygten skal lyse rødt og må også gerne blinke.

* En cykellygte skal være tydeligt synlig på mindst 300 meters afstand uden at virke blændende.

Kilde: Cyklistforbundet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/11/2023 - 09:30

FAKTA: Bødetakster på cykel

* 700 kroner: kører uden lys i lygtetændingstiden, cykler i et fodgængerfelt, cykler på cykelstien i venstre side, fejl eller mangler ved bremser, reflekser med mere, giver ikke tegn, kører uden hænder på styret, cykler på fortorv, holder fast i et andet køretøj, cykler to personer på almindelig cykel, placerer dig forkert, før/mens du svinger.

* 1000 kroner: kører over for rødt, kører mod færdselsretningen, overtræder ubetinget vigepligt, cykler med håndholdt mobiltelefon.

* 1500 kroner: du har drukket og er ifølge politiets vurdering ikke i stand til at køre forsvarligt på cykel.

Kilde: Cyklistforbundet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv