Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 12/05/2022 - 10:38

Medie: Sverige anmoder om medlemskab af Nato på mandag

Ifølge svensk medie vil Sveriges regering mandag anmode om medlemskab af forsvarsalliancen Nato.

Af: /ritzau/

Sverige ventes at sende sin ansøgning om medlemskab af forsvarsalliancen Nato på mandag, skriver mediet Expressen.se.

Ifølge mediets kilder vil Sveriges regering sende ansøgning om medlemskab efter et ekstraordinært regeringsmøde mandag.

Sverige er ligesom Finland ikke medlem af Nato. Men Ruslands invasion i Ukraine har fået et medlemskab højt på dagsordenen i de to lande.

Torsdag har Finlands præsident, Sauli Niinistö, og landets statsminister, Sanna Marin, sagt i en erklæring, at Finland bør tilslutte sig Nato som fuldgyldigt medlem. Og det bør ske hurtigst muligt, siger de.

- Vi håber, at de skridt, som skal tages på nationalt plan, vil blive taget hurtigt i de kommende dage, hedder det.

Det er den finske præsident, som sammen med den udenrigspolitiske komité og den finske nationalforsamling formelt skal træffe beslutning om et medlemskab af den vestlige forsvarsalliance.

Forsvarskomitéen i nationalforsamlingen har allerede fastslået, at den mener et Nato-medlemskab er det bedste for Finlands sikkerhed.

I Sverige vil der ifølge Expressen.se fredag blive fremlagt en sikkerhedspolitisk analyse, der skal ligge til grund for beslutningen om medlemskab af Nato.

Søndag skal der ifølge mediet være et ekstraordinært møde i regeringspartiet Socialdemokraterna, hvor man ventes at træffe beslutning om at søge medlemskab.

Efter Ruslands invasion af Ukraine er svenskernes holdning til Nato-medlemskab skiftet.

Flere meningsmålinger har gennem de seneste to måneder vist, at et flertal af svenskerne nu går ind for, at Sverige slutter sig til Nato.

Alliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg, har allerede gjort det klart, at døren står åben for både Sverige og Finland.

Onsdag besøgte Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, både Sverige og Finland i forbindelse med nye samarbejdsaftaler mellem landene.

Han lovede militær hjælp, i tilfælde af at de to lande vil blive angrebet.

/ritzau/

Nyhedsarkiv