Sommeren smiler til dig ude i horisonten, og det mildere vejr luner på pengepungen.
For nu begynder den tid på året, hvor du kan slukke for radiatorerne og dermed også skrue helt ned for varmeregningen.
- Mange boligejere, der har gasfyr eller andre ældre typer fyr, skal især huske at sætte fyret på sommerindstilling og sørge for, at der er lukket helt af for varmen, siger Brian Friis Helmer, der er privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank.
- Selv om energipriserne er på vej ned igen, er det et sted, man med fordel kan spare nogle penge, siger han.
Ud over at lægge en dæmper varmeforbruget er maj en god måned at få styr på dine investeringer, hvis du har sådan nogle.
Det er nemlig ofte i marts og april, at virksomheder udbetaler udbyttet af aktier til deres aktionærer.
- Derfor er der tikket udbyttepenge ind på kontoen hos rigtig mange, og det er tid til at overveje, om man vil geninvestere pengene i enten aktier eller noget andet, siger Brian Friis Helmer og fortsætter:
- Står pengene på en almindelig lønkonto, får de måske en rente på mellem nul og to procent. Hvis du geninvesterer dem, løber du en større risiko, men kan hente et større afkast over tid.
Ikke kun aktionærer kan se frem til en udbetaling. I maj får du nemlig feriepenge udbetalt sammen med lønnen, forklarer Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Sydbank.
Her skal du tage stilling til, om du vil øremærke pengene til ferie. Hvis du gerne vil det, kan det være en god idé at fjerne dem fra din lønkonto og sætte dem over på din opsparingskonto.
- På den måde er de reserveret, til den dag hvor du skal holde ferie. De fleste holder jo først ferie i slutningen af juni, juli eller i august, siger Ann Lehmann Erichsen.
Hun påpeger også, at maj er konfirmationsfesternes måned, så du bør i budgettet gøre op, hvor mange penge der skal sættes af til gaver.
Og der er ingen tommelfingerregel for, hvor dyr sådan en gave skal være.
- Man skal give det, man evner og har lyst til - og ikke ud fra, hvad andre giver. Det er meget forskelligt, hvordan folks økonomiske situation er i øjeblikket, siger hun.
Måske har du også nogle bryllupper i kalenderen.
Her skal du igen tage højde for gavebeløbet. Og det kan være, at brylluppet afholdes i anden landsdel, end hvor du bor.
Så skal du også være opmærksom på udgifterne til transport og en eventuel overnatning.
- Det koster alt sammen, siger Ann Lehmann Erichsen.
/ritzau fokus/