Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/06/2024 - 10:56

Med op mod 60 millimeter fik Sydøstjylland mest regn

Fredag aften og natten til lørdag har været våd. Enkelte steder falder der stadig regn lørdag formiddag.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

I løbet af fredag og natten til lørdag er der flere steder i landet faldet en del regn.

Særligt i Sydøstjylland har det været vådt. I Vejle er der faldet 60,2 millimeter regn, i Horsens 57,6 millimeter og i Kolding 51,2 millimeter.

På fem målestationer er der målt over 50 millimeter regn fra natten til fredag frem til klokken 08.00 lørdag morgen.

Det skriver Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) på sin hjemmeside.

Nedbøren er forårsaget af et lavtryk, som fredag bevægede sig ind over Danmark fra sydvest. Lavtrykket ligger lørdag formiddag over Samsø, hvorfra det har kurs mod de baltiske lande, skriver DMI.

I hele Danmark er der faldet 16,4 millimeter regn i løbet af fredag frem til lørdag morgen. I juni 2023 faldt der 27 millimeter nedbør på landsplan.

Kolding er det eneste sted i Danmark, hvor der er blevet registreret skybrud.

Der er tale om et skybrud, hvis der falder mere end 15 millimeter regn på 30 minutter.

Lørdag vil der ifølge DMI være stedvis regn eller byger.

Fredag varslede DMI kraftig regn og skybrud i flere dele af landet. Først lød det, at det særligt kunne ramme Syd- og Sønderjylland, Fyn, Midt- og Vestsjælland samt Lolland og Falster.

Men fredag aften udvidede DMI varslet, så det også omfattede Hovedstadsområdet og Østjylland - herunder Aarhus.

Mens indgangen til weekenden mange steder var særdeles våd, så ser udgangen ud til at blive tør.

Søndag starter skyet, men i løbet af dagen klarer det op, og der kommer nogen eller en del sol til hele landet, skriver DMI. Det ser således ud til, at man i hele landet kan fejre sankthansaften i tørvejr.

I næste uge ser det ud til både at blive tørt og varmt, og fra onsdag er der ifølge DMI mulighed for såkaldte meteorologiske sommerdage. Det vil sige at temperaturen et sted i landet kommer over 25 grader.

/ritzau/

København, 22/06/2024 - 08:00

FAKTA: Facts om Phillip Faber

* 39-årige Phillip Faber kommer oprindelig fra Næstved.

* Han er uddannet dirigent og komponist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium på Frederiksberg og fra Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

* Som barn var Phillip Faber interesseret i skuespil og medvirkede blandt andet i Folketeaterets opsætning af "Skatteøen" og i "Bølle-Bob".

* Han var i årene 2013 til 2023 chefdirigent for DR Pigekoret.

* I de seneste år har han dirigeret koncerter og produktioner med DR Symfoniorkestret, DR Underholdningsorkestret og DR Koncertkoret.

* I den kommende tid skal han dirigere koncerter med Odense-, Aarhus- og Aalborg Symfoniorkester, og når orkesteret Copenhagen Phil spiller i Tivoli henover sommeren.

* Privat er Phillip Faber gift med operainstruktør Selma Mongelard Faber. Sammen har parret to sønner på seks og et år.

Kilde: phillipfaber.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/06/2024 - 08:00

Phillip Faber: Folk bliver forskrækkede hvis jeg siger et skældsord

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den kendte komponist og dirigent Phillip Faber er blevet freelancer og nyder, at han ikke længere er fastlåst i et bestemt billede.

Bag påfugleforhænget på det skrå gulv i Pantomimeteatret i Tivoli springer balletdansere ind fra scenens smalle og snørklede gange.

Foran danserne sidder komponist og dirigent Phillip Faber.

Han sidder på en klapstol med et stort, tykt nodehæfte fyldt med grønne og orange indeksfaner. På omslaget står der "Klods-Hans" og nedenunder "Clumsy Hans".

Mens danserne øver, vipper Phillip Faber sin fod i takt med blæseinstrumenterne.

Det er første gang, at han ser den musik, han har brugt knap et år af sit liv på at komponere, i aktion.

- Det var fantastisk, siger den 39-årige musikskaber.

- Det er meget smukt. Det får liv på en helt anden måde.

Balletten er baseret på det klassiske H.C. Andersen-eventyr om Klods-Hans, der sammen med sine to brødre drager mod slottet for at vinde prinsessens hjerte med en træsko og en død krage.

- "Klods-Hans" er en fælles reference. Det er et fjollet eventyr. Man vil gerne skrive smuk musik, men der er ikke så mange psykologiske dybder, siger Phillip Faber og fortsætter:

- I en ballet er der ikke nogen, der siger noget eller synger. Handlingen skal være ret tydelig, og en karakter skal være skåret ekstra skarpt musikalsk, uden at det bliver overgjort og tegnefilmsagtigt.

Phillip Faber fik sit folkelige gennembrud, da han under coronanedlukningerne blev vært for DR-programmerne "Fællessang - hver for sig" og "Morgensang".

- Jeg er selv sådan en, der dømmer meget hårdt, så jeg havde også svært ved at være på på den måde under corona, siger han om sangprogrammerne.

Han oplever også stadig, at det er sådan, folk ser ham. Men han rummer mere end det.

- Jeg skulle få folk til at synge med på den anden side af skærmen, og jeg skulle ligesom knække koden. Det kunne jeg kun gøre ved ikke at være 100 procent mig selv, forklarer han.

Med en mild og imødekommende stemme bød Phillip Faber hver morgen i perioden velkommen til sang. Udsendelserne blev indledt med opvarmning af krop, ansigt og stemme.

- Folk har en idé om, at jeg er én til én den samme, som jeg var på skærmen, men jeg gider ikke være irriteret over det. I stedet vil jeg omfavne det og nyde hver gang, at folk bliver overraskede over at se andre sider af mig, siger han og tilføjer så:

- Når nogen hører mig sige et skældsord, bliver de jo helt forskrækkede.

Samtidig med værtstjansen på DR var Phillip Faber også chefdirigent for DR Pigekoret.

Det er han ikke længere. Efter ti år som chefdirigent besluttede han sig sidste år for at stoppe.

- Det gode ved at være dirigent for pigekoret var, at alle forstod, hvad jeg lavede. Nu er der ingen, der forstår, hvad jeg laver, og når jeg prøver at forklare det, så svømmer deres øjne bare, fortæller Phillip Faber.

Han gør alligevel forsøget:

- Jeg er ved at omskole mig til orkesterdirigent, og så siger folk: "Jamen du er da dirigent i forvejen". Og ja, men det er kordirigent, hvilket er noget komplet andet.

- Der er en helt anden mentalitet i et orkester, og det er en helt anden måde, man øver på. En anden kommunikation, koncertfrekvens, tempo og en anden måde at dirigere på.

Det tager noget tid at lære, forklarer Phillip Faber. Men heldigvis er hans kalender allerede fyldt op med koncerter med danske orkestre.

Han skal blandt andet dirigere koncerter med Odense-, Aarhus- og Aalborg Symfoniorkester, og når orkesteret Copenhagen Phil spiller i Tivoli henover sommeren.

Men han bliver også kontaktet om andre tilbud.

- Det er tit noget, som jeg har vildt meget lyst til, men især min kone er sådan: "Det gør du ikke, Phillip. Det er simpelthen for useriøst". Og så kan jeg jo godt se, at hun har ret, siger han.

Da Phillip Faber stoppede i DR Pigekoret var det mest, fordi han havde lyst. Men at omskole sig til orkesterdirigent var samtidig det oplagte næste skridt for ham.

- Jeg savnede noget, der var svært, og det her ville i hvert fald være svært. Det er hårdt, og det var en hård overgang. Vi fik vores andet barn midt i det hele, så på den måde, var det ikke den bedste timing, siger han.

Privat er Phillip Faber gift med operainstruktør Selma Mongelard Faber, og sammen har de to sønner på seks og et år.

Beslutningen om at stoppe havde også noget at gøre med, at Phillip Faber ikke bryder sig om stilstand. Han har konstant brug for at udvikle sig.

- Jeg gider ikke gå gennem hele livet uden at flytte mig. Det vil jeg ikke spilde mit liv på, siger han og tilføjer:

- Jeg har på en eller anden måde altid haft travlt med at udvikle mig og blive til noget.

Phillip Faber gik også direkte fra gymnasiet til Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

- Jeg skulle ikke til fjernøsten og finde mig selv, som han beskriver det.

På konservatoriet uddannede han sig først til komponist. Siden søgte han ind på dirigentuddannelsen.

- De ville ikke have mig i starten. Så tænkte jeg: "Du kan ikke gå og vente på det her". Så jeg søgte bare ind på, jeg ved ikke hvor mange konservatorier i hele verden. Jo flere heste man spiller på, jo større chance er der. Så den fik bare hele armen, siger Phillip Faber.

Det lykkedes til sidst, og han kom ind på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Det er ikke kun fagligt, at Phillip Faber går op i at udvikle sig. Det er noget, der fylder for ham i alle aspekter af hans liv.

- Hvis jeg står i en situation, så kigger jeg indad og undersøger, hvad jeg gjorde, hvorfor jeg gjorde det, og hvad jeg kan gøre anderledes. Det er et ønske om at få det bedste ud af livet, siger han.

- Man har altid to valgmuligheder: Man kan vælge at gøre noget, som er nemt nu, men så bliver svært igen på et andet tidspunkt. Eller man kan gøre det, der er svært i øjeblikket, men så bliver nemmere på sigt.

- Jeg vælger altid den anden løsning.

Men det kan være svært, erkender han, og det kræver øvelse. Det handler nemlig ifølge Phillip Faber ofte om at tage en konflikt i opløbet.

- Jeg er superkonfliktsky - det er der mange, der er. Jeg tror, at man skal være lidt småpsykopatisk, hvis man synes, at det er behageligt at tage en konflikt. Men det bliver nemmere med tiden, siger han.

Det samme gælder børn.

- Børn gør ikke det, man siger, men det, man selv gør, siger han og fortsætter:

- Hvis jeg følger min dreng over gaden, og der er rødt, og jeg så siger til ham: "Vi har lidt travlt, så nu går vi over for rødt. Men næste gang du står her, så skal du vente på grønt lys." Så er det klart, at næste gang han står der, så går han også bare over for rødt.

- Det handler om at se indad og være et godt forbillede.

Med balletten river Phillip Faber op med rode igen. Det er nemlig første gang, at han laver musik til den disciplin.

- Normalt når man skriver musik, så handler det om en selv på en eller anden måde. Men det gør det overhovedet ikke her. Alle kommer med deres håndværk og tjener en højere sag. Det er det, jeg elsker ved det, siger Phillip Faber.

Bag balletten står blandt andre også dronning Margrethe, der har lavet kostumer og scenografien.

"Klods-Hans" har premiere på Pantomimeteatret i Tivoli 22. juni og spiller frem til den 25. august.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 22/06/2024 - 10:00

FAKTA: Hvad med katten?

* Nogle katte trives fint med at være alene hjemme i en ferie, hvis en nabo, en ven eller et familiemedlem kommer og kigger til dem en gang imellem og sørger for, at den får mad og drikke.

* Andre katte er mere afhængige af menneskers selskab. Disse katte kan finde på at forlade adressen, hvis de er alene hjemme for længe. For dem vil det bedste være, at der flytter nogle ind i huset, mens ejeren er på ferie.

* Skal katten på kattepension, er det en god idé at besøge stedet og eventuelt lade katten blive prøvepasset en dag eller to. Bare det at blive sat i en transportkasse og kørt et nyt sted hen kan være meget overvældende for en kat.

Kilde: Jens Jokumsen, familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 22/06/2024 - 10:00

Send Fido på ferie med ro i maven

John Randeris/Ritzau Scanpix

Forudsigelighed giver pote, når det handler om at give din hund den bedste pasningsoplevelse, mens du selv er bortrejst.

Kig din hund dybt i øjnene, og føl godt efter i din egen mave, inden du lægger dig fast på, hvordan familiens firbenede medlem skal passes i sommerferien.

For alle hunde er forskellige, og det har betydning for deres trivsel, når deres vante rammer brydes for en stund.

- Nogle hunde har det svært med andre hunde og andre mennesker, og det kan gøre, at der skal tages nogle særlige forholdsregler, siger Gitte Asmann, der er selvstændig hundeadfærdsterapeut.

Modsat kan det for andre vovser være en fest at komme på dyrepension, hvor de dagligt kan lege med en flok artsfæller.

- Hunden er jo også på ferie. Der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange steder, hvor de er gode til at lave en masse aktiviteter med hundene. Så selv om hunden altid vil savne sin ejer, så kan det faktisk være, at den bliver aktiveret mere, siger Gitte Asmann og fortsætter:

- Mange af os arbejder meget i dagligdagen, og mange af os ville ønske, vi havde mere overskud til at bruge mere tid sammen med hunden. Et ophold på en dyrepension kan måske netop give hunden noget ekstra opmærksomhed.

Falder valget på en dyrepension, er der en række punkter, du skal krydse af inden selve opholdet. Først og fremmest er det vigtigt at være ude i god tid, da pladserne hurtigt bliver booket.

Dernæst skal du tjekke op på, om din hund har fået alle de vaccinationer, som kræves, ligesom det er et krav, at hunden er chippet og forsikret.

Samtidig skal du informere dyrepensionen om din hunds rutiner og eventuelle særlige behov, siger Jens Jokumsen, der er familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

- Sørg for at have alt skrevet ned på forhånd, lyder det fra familiedyrschefen.

Det gælder, både hvor ofte hunden er vant til at blive luftet, dens spisevaner, temperament og navnet på dens dyrlæge, hvis der skulle opstå en nødsituation. Aftal også gerne en dag, hvor din hund kan besøge dyrepensionen.

- For hundens skyld er det langt det bedste at få prøvet det nye og fremmede miljø af. Det kan være med en dagspasning eller en weekendpasning. Så kan man se, hvordan det går, siger Jens Jokumsen.

Det tip gælder også, hvis du får hunden passet privat hos venner eller familie. Hunde har det bedst med forudsigelighed, siger Gitte Asmann.

Derfor vil det for de fleste hunde være den allerbedste løsning at blive passet et sted, hvor de er vant til at komme, eller hvor de har været før.

- Husk at tage hundens eget foder og andre ting med hjemmefra, som den kender - for eksempel dens vante liggeplads og noget legetøj. Disse ting dufter hjemligt, og dufte er vigtige for hunde.

Tag i øvrigt i god tid en snak med en ny hundepasser om, hvilken tilgang du har til hundeopdragelse, så du sikrer dig, at I har den samme holdning, hvis du skulle være i tvivl.

- Det kan være vigtigt at lave en dosmerseddel over, hvordan du godt kunne tænke dig, at visse situationer bliver håndteret. Det kan dog måske være sværere at stille krav til familie og venner, end det er til en hundepension, siger Gitte Asmann.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek