Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Beirut, 17/05/2022 - 10:51

Magtfulde Hizbollah mister flertallet i kriseramte Libanon

Uafhængige kandidater vinder frem, mens Hizbollah går tilbage ved valget i Libanon, som er et land i knæ.

Anwar Amro/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/Reuters

Den iranskstøttede Hizbollah-gruppe og dens allierede mister flertallet i Libanons parlament.

Det viser de endelige valgresultater fra søndagens valg. Resultaterne er offentliggjort tirsdag.

Hizbollah og gruppens allierede får 62 af de 128 pladser i parlamentet. Forud for valget sad de på 71 af pladserne og havde dermed flertal.

Resultatet betegnes som et kæmpe tilbageslag for den tungt bevæbnede milits.

De endelige valgresultater viser også, at 13 uafhængige kandidater har vundet plads i parlamentet. Det anses som et gennembrud, som afspejler den offentlige vrede over landets økonomiske kollaps.

Derudover har der også været stor utilfredshed med, at der ikke er blevet taget ansvar for den kæmpe eksplosion, som ramte hovedstaden Beiruts havn i 2020.

De uafhængige kandidater er blevet betegnet som reformister.

Hizbollah har i mange år haft en dominerende rolle i libanesisk politik. Men valgresultaterne er altså gået imod militsen, som står svagere tilbage.

Valget i Libanon er det første, siden en kæmpe eksplosion på havnen i Beirut forværrede en i forvejen katastrofal økonomisk krise i landet.

Der er tiltagende fattigdom og vrede i befolkningen. Og libaneserne har i stor stil demonstreret mod den politiske elite, som de anser som dybt korrupt.

I løbet af de seneste år har libaneserne oplevet en tidobling af priserne på mad og benzin. Samtidig er Libanons valuta faldet 90 procent i værdi. Opsparinger er fordampet, og mange kan ikke betale de faste udgifter.

Demonstranter har i mere end et år krævet magthavere stillet til ansvar for både finanskrise og den gigantiske eksplosion, der lagde store dele af Beirut i ruiner i august 2020.

Den katastrofale eksplosion i store depoter med kunstgødning i Beiruts industrihavn var en følge af omfattende korruption og inkompetence i den regerende klasse gennem 30 år.

Mindst 217 mennesker mistede livet. Omkring 5000 blev såret ved katastrofen, som efterlod 300.000 mennesker uden tag over hovedet.

De økonomiske problemer i Libanon i dag kaldes af Verdensbanken en af verdens tre dybeste økonomiske kriser siden 1850'erne.

/ritzau/Reuters

Nyhedsarkiv