Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

London, 05/08/2019 - 10:30

Måling viser opbakning til et uafhængigt Skotland

Efter premierminister Boris Johnsons besøg i Skotland i sidste uge siger 46 mod 43 procent ja til løsrivelse.

Russell Cheyne/Reuters

Af: /ritzau/Reuters

For første gang i næsten to et halvt år viser en meningsmåling, at et flertal af skotterne ønsker uafhængighed fra Storbritannien.

47 procent siger i en måling fra Ashcroft, at de ønsker en ny folkeafstemning om et uafhængigt Skotland, mens 45 procent ikke ønsker en ny afstemning.

På spørgsmålet, hvordan de ville stemme ved en folkeafstemning, svarer 46 procent, at de vil sige ja til uafhængighed. Nej-siden får 43 procent.

Målingen er foretaget, efter at den nye britiske premierminister, Boris Johnson, besøgte Skotland i sidste uge.

Han ledte i 2015 kampagnen, der ville have Storbritannien ud af EU. Men folkeafstemningen viste dengang, at et flertal af skotterne ønskede at blive i EU.

Johnson har lovet at trække Storbritannien ud af EU 31. oktober - også uden en aftale med EU.

En folkeafstemning i Skotland 2014 gav et snævert flertal til en fortsat union med resten af Storbritannien. Men det var på et tidspunkt, hvor fortsat britisk medlemskab af EU stadig var dagens orden.

Men førsteminister Nicola Sturgeon og hendes skotske nationalistparti siger med udsigt til et britisk brud med EU, at Skotland skal have en ny folkeafstemning senest i 2021.

Meningsmålingen er udført på bestilling fra Michael Ashcroft. Han er medlem af Det Konservative Parti og kritisk over for den nye britiske premierminister.

/ritzau/Reuters