Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Roskilde, 30/06/2022 - 11:00

Lejede telte skal give mindre skrald fra Roskilde Festival

Tusindvis af telte og pavilloner bliver hvert år efterladt på Roskilde Festival. Det skal ny ordning ændre på.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

På den støvede grusvej inde på campingområdet på Roskilde Festival ligger et af festivalens største problemer i den bagende sol: skrald.

Det er her, der og alle vegne: øldåser, chipsposer og plastik i alle regnbuens farver.

Roskilde Festival har en strategi for, hvordan man vil komme skraldeproblemet til livs. Og ifølge Sanne Stephansen, der er programleder for bæredygtighed på festivalen, gør festivalen altid mest muligt for at rykke sig selv og sine gæster.

- Vi er konstant på udkig efter, hvor de største gevinster er at hente, og hvilke løsninger som kan være med til at rykke os selv og vores deltagere i den rigtige retning - ikke bare hos os selv, men også i samfundet omkring os, siger hun.

Ved festivalen i 2019 blev der lavet knap 2000 ton affald.

Det var mindre end de tre forudgående år. Men kigger man tilbage til festivalen i 2001, blev der kun lavet omkring 600 ton affald.

Ifølge Sanne Stephansen prøver festivalen at gå i dialog med sine gæster - og det omkringliggende samfund - for at vise, at forandring er muligt. Men nye initiativer kræver, at man har gæsterne med, hvis de skal virke.

- Der er skub, men der er også træk. Der vil nok altid være et push-pull-forhold. Men det vigtige er sådan set hele tiden, at vi prøver at stille de rigtige alternativer til rådighed og lader noget være op til deltagerne at vælge, så vi ikke altid tager alle valg for vores deltagere, siger hun.

På søndag bliver problemet større, når mange gæster pakker deres ting sammen, men efterlader alt det, de ikke vil have med hjem. Blandt andet tonsvis af telte, pavilloner og liggeunderlag.

Men det skal et nyt initiativ, hvor man lejer sit festivaludstyr, prøve at råde lidt bod på. Produkterne er ifølge festivalen af bedre kvalitet og kan bruges år efter år.

- Grunden til, at den her form for leje- eller deleløsninger er rigtig god, er, at det kan sikre mere genbrug. Hver gang der produceres et produkt, er det enormt ressourcekrævende, alt fra råstofudvinding til produktion og transport, siger hun.

Når årets festival er overstået, kan organisationen få et overblik over, hvor stor efterspørgsel der har været, og hvilken stand tingene kommer tilbage i. Med den viden kan festivalen så købe mere ind næste år.

Ifølge Jesper Clement, der er lektor på CBS og forsker i forbrugeradfærd, er det meget skrald, der laves på festivalen, et synligt problem.

- Der er ikke mange, der synes, det er det fedeste bare at svine. De fleste vil gerne opføre sig ordentligt og genbruge, men det er hamrende svært, når man er der for at have det sjovt, at man også skal bruge en masse energi på at rydde op. Så det skal være nemt.

- Det er et spørgsmål om at lave systemer, så det er nemt at aflevere det, siger han.

/ritzau/

Nyhedsarkiv