Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/11/2023 - 10:54

Landsret afviser Ahmed Samsams påstande

Ifølge Østre Landsret har Ahmed Samsam ikke sandsynliggjort, at han kan få genoptaget spansk sag.

Af: /ritzau/

Østre Landsret afviser at tage stilling til, hvorvidt Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET) skal anerkende, at Ahmed Samsam virkede som agent for tjenesterne.

Det fremgår af et resumé på Østre Landsrets hjemmeside af dommen i sagen, som er afsagt onsdag formiddag.

Der er tale om en juridisk teknisk afgørelse, hvor landsretten slet ikke forholder sig til den del af spørgsmålet, som har haft stor offentlig bevågenhed: Samarbejdede Ahmed Samsam med efterretningstjenesterne, da han i 2012-2014 var i krig Syrien?

Samsam blev i 2017 anholdt i Spanien under en ferie. Året efter blev han ved en spansk domstol dømt for i forbindelse med sine rejser til Syrien at have tilsluttet sig en terrorgruppe.

Samsam forsøgte i to ankeinstanser at få ændret sin dom, men uden held.

Østre Landsret siger i mandagens dom, at Samsam ikke i forbindelse med de seks restmøder i august og september i landsretten har formået at godtgøre, at han vil kunne få sin sag i Spanien genoptaget.

Og selv om en dom fra Danmark måtte fastslå, at han havde haft et agentlignende samarbejde, så ville det ikke få nogen som helst betydning i Spanien.

Det vil – forsimplet sagt – være overflødigt, om Østre Landsret tog stilling til spørgsmålet om, hvorvidt der havde været et samarbejde eller ej.

På jurasprog hedder det, at Samsam ikke har en retlig interesse i at få spørgsmålet prøvet. Og når en sådan interesse ikke er til stede, så skal landsretten ikke behandle sagen. Resultatet: En afvisning.

Landsretten understreger i dommen, at på grund af de regler, som gælder inden for EU, så kan en dansk domstol ikke betvivle en afgørelse fra et andet EU-land.

– Under denne sag kan landsretten ikke i noget omfang tage stilling til rigtigheden af den fældende afgørelse i den straffesag, som er afgjort efter spansk ret af spanske domstole, lyder det i præmisserne.

Landsretten understreger, at det både gælder bevisbedømmelsen i den spanske sag, men også andre forhold ved den spanske sag, som har mødt kritik fra Samsams side.

Det drejer sig blandt andet om, at Samsam under sin sag i Spanien ikke fik en dansk tolk stillet til rådighed. Videooptagelser fra den spanske sag har dokumenteret, at der i vidt omfang kommunikeres på spansk, som ikke oversættes. Samsam taler kun en smule spansk.

Hvad de tre landsdommere end måtte mene om det, indgår ikke i dommen.

– Landsretten kan heller ikke tage stilling til processuelle forhold, herunder bevisanmodninger og tolkebistand, lyder det.

Ahmed Samsam kan – hvis han ønsker det – anke landsrettens afgørelse til Højesteret. Og dét har han besluttet at gøre, oplyser hans advokat, Erbil Kaya, til TV 2.

/ritzau/

København, 08/11/2023 - 10:42

Afløser Sofie Gråbøl i TV 2-drama

Sofie Gråbøl havde hovedrollen i første sæson af "Dag & nat". Men i den nye sæson står Anders W. Berthelsen og Ann Eleonora Jørgensen i front for fortællingen.

Anders W. Berthelsen og Ann Eleonora Jørgensen trækker i kitlen i anden sæson af TV 2's hospitalsdrama "Dag & nat".

Lone Scherfig-serien får nemlig en fortsættelse, som denne gang udspiller sig på en børneafdeling.

Det annoncerer TV 2 i en pressemeddelelse.

Sofie Gråbøl havde hovedrollen i første sæson, som strøg over skærmen sidste år, men hun er ikke at finde i fortsættelsen.

Derimod er der gensyn med Katrine Greis-Rosenthal, Pål Sverre Hagen, Nicolai Jørgensen, Charlotte Munck, Mette Horn, Afshin Firouzi og Zelma Lewerissa.

Af nye navne i universet finder man foruden førnævnte Anders W. Berthelsen og Ann Eleonora Jørgensen også Joachim Fjelstrup, Jens Jørn Spottag, Soheil Bavi, Osvald Windfeld og Mathilde Lundberg.

I den nye sæson følges personalets arbejde på børneafdelingen, men også deres indbyrdes relationer og private udfordringer.

- I den nye sæson vil jeg gerne belyse, betrygge og bevæge seerne, siger Lone Scherfig i pressemeddelelsen og fortsætter:

- De mennesker, der arbejder på landets børneafdelinger, står hver dag med et kæmpe ansvar. De er et forbilledligt eksempel på noget af det bedste og mest næstekærlige, vores samfund kan mønstre, og serien er en hyldest til dem, lyder det fra Lone Scherfig.

Hver episode fortæller afsluttede historier om de patienter, der bliver indlagt på afdelingen. Patienterne er børn, men hvert barn har mindst én af sine forældre med sig, så serien bliver også en relevant skildring af forældreskab, og hvad det kan indebære af kærlighed, afmagt, glæder og bekymringer, lyder det om den nye sæson.

Anden sæson af "Dag & nat" bliver på otte afsnit og forventes at få premiere på TV 2 Play og TV 2 i 2024/2025, oplyser TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

Tokyo, 08/11/2023 - 00:53

Nintendo filmatiserer det populære videospil Zelda

Richard A. Brooks/Ritzau Scanpix

Manden bag "Super Mario" og manden bag "Spider-Man: Into The Spiderverse" skal producere "Zelda"-film.

Den japanske spilkoncern Nintendo siger onsdag, at det vil udvikle en liveaction-film baseret på det populære videospil "The Legend of Zelda".

Nintendo har i år haft stor succes med den animerede film "Super Mario Bros".

Filmens succes understregede biografpotentialet for filmatiseringer af populære videospil.

"Zelda"-filmen skal produceres af skaberen bag "Super Mario" Shigeru Miyamoto og Avid Arad, som er den erfarne producer bag blandt andet "Spider-Man: Into the Spider-Verse".

De to, der er henholdsvis japansk og israelskamerikansk, har i mange år arbejdet på en filmatisering af "Zelda", men det kommer til at tage tid at producere filmen, lyder det i opslag fra Nintendo på sociale medier.

"Zelda"-filmen bliver finansieret af Nintendo og Sony, der også har haft succes med at filmatisere videospil.

Amerikanske Wes Ball skal instruere filmen. Han står bag den kommende "Kingdom of the Planet of the Apes".

Nintendo sagde tirsdag, at det ved udgangen af september havde solgt 19,5 millioner enheder af det seneste "Zelda"-spil. Det første "Zelda"-spil udkom for næsten 40 år siden.

Videospil er fortsat det, som Nintendo tjener størstedelen af dets penge på.

Men selskabets omsætning relateret til mobil og intellektuel ejendom er mere end fordoblet i den første halvdel af det igangværende finansielle år til 55 milliarder yen. Det svarer til omkring 2,55 milliarder kroner.

"Zelda"-filmen kommer på et tidspunkt, hvor der er fornyet appetit på filmatiseringer af japanske koncepter på verdensplan.

Streaminggiganten Netflix har eksempelvis for nylig lanceret en filmatisering af manga-serien "One Piece".

/ritzau/Reuters

Læs Mere >>

København, 07/11/2023 - 08:00

FAKTA: Regneeksempel med høj og lav risiko

Hvis du indsætter 5000 kroner månedligt på en pensionsopsparing, og du fortsætter med at gøre det i alle årene fra 30 til 69 år, vil du forventeligt kunne have nedenstående opsparing før skat:

* Lav risiko med 25 procent i aktier: 4.870.000 kroner.

* Mellem risiko med 50 procent i aktier: 5.595.000 kroner.

* Høj risiko med 75 procent i aktier: 6.451.000 kroner.

* Nogle af forudsætningerne for regneeksemplet er, at risikoprofilen ikke ændres i hele perioden, og at afkast følger forventningen fra Rådet for Afkastforventninger i 1. halvår 2023.

Kilde: Camilla Schjølin Poulsen, privatøkonom i PFA.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 07/11/2023 - 08:00

Overvej at booste din pensionsopsparing med en højere risikoprofil

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Det kan have afgørende betydning for størrelsen på din pensionsopsparing som pensionist, om du har valgt høj eller lav risikoprofil.

Har du taget et aktivt valg om, hvor risikovillig du er, når det kommer til investering af din pensionsopsparing?

En ny undersøgelse, som Epinion har lavet for pensionsselskabet Sampension, viser, at det især er unge i alderen 18 til 34 år og kvinder, som ikke har taget aktivt stilling til investeringsrisikoen.

Det er ellers netop de to grupper, som har god grund til at tage stilling.

Sådan lyder det fra Anne-Louise Lindkvist, der er markeds- og kunderådgivningschef i Sampension.

- For de unge, der har mange år til pension, giver det mening at overveje en højere risiko, da det over tid vil give et højere forventet afkast, siger hun.

- Og for kvinder gælder det, at de generelt har en mindre pensionsopsparing end mænd, og samtidig skal den række i flere år, da de typisk går tidligere på pension og lever længere end mænd.

Anne-Louise Lindkvist peger på, at en højere investeringsrisiko kan være en måde for kvinderne at øge opsparingen. Og det gælder, især hvis man har mange år til pension.

Din pensionsopsparing bliver investeret med henblik på at få en økonomisk gevinst, som øger opsparingen.

Hvis du vælger en høj risikoprofil, bliver størstedelen af din pensionsopsparing investeret i aktier, som typisk har større udsving.

Lav risiko-investeringer er for eksempel ejendomme og obligationer.

Når man køber en obligation, giver man en slags lån med renter til den, der har udstedt obligationen.

Din valgte risikoprofil har altså betydning for din pensionsopsparing, men høj risiko er ikke den rigtige løsning for alle.

- Risikoappetit er individuelt, og der er ikke noget, som er rigtigt eller forkert. Nogle ønsker mest mulig risiko og højere forventet afkast på sigt, mens andre hellere vil have ro i maven og færre udsving i afkastene undervejs, siger Anne-Louise Lindkvist.

Det er privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen enig i.

Hun henviser til, at nogle pensionskunder, der har valgt høj risiko, kan gå i panik, i de år hvor der er et dårligt afkast.

Og den form for uro i kroppen skal du ikke have.

- Investeringer er lidt ligesom bølger i havet. De går op og ned. Men kigger man på det historisk, er trenden, at de over en længere periode går opad, siger hun og fortsætter:

- Når man fravælger høj risiko, skal man vide, at man potentielt går glip af en større opsparing, som kunne gøre det sjovere at være pensionist.

Camilla Schjølin Poulsen råder til, at du tænker over, hvor lang tid din opsparing kan blive investeret.

Det kan også have betydning, hvad du ellers har af formue.

- Man skal huske, at jo længere tidshorisont, man har, desto lavere er risikoen, fordi man har flere år til at indhente dårlige afkastår, siger hun.

For at mindske risikoen skal din opsparing kunne investeres i minimum tre år, men gerne i endnu længere tid, tilføjer hun.

- Jeg har tidligere talt med pensionskunder, som har sagt, at de har tjent og indbetalt det samme som deres kollega, men kollegaen har en helt anden pensionsøkonomi, siger Camilla Schjølin Poulsen og tilføjer:

- Og det har så vist sig, at årsagen har været, at de har haft forskellige risikoprofiler gennem opsparingsperioden.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv