Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/10/2024 - 10:59

Kongeparret debuterer som værter ved statsbesøg fra Island

En karet bringer Islands præsidentpar og kongeparret til Kastellet, hvor de deltager i en kransenedlæggelse.

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Kong Frederik og dronning Mary tager imod Islands præsident, Halla Tómasdóttir, og hendes mand, Björn Skúlason, tirsdag formiddag.

Det viser billeder fra Nordre Toldbod i København.

Præsidentparret gæster Danmark fra tirsdag til onsdag.

Det er første gang, at kongeparret er værter ved et statsbesøg.

Præsidentparret lægger til ved Nordre Toldbod omkring klokken 10, hvor de ankommer sejlende i en chalup, en motorbåd.

Det islandske præsidentpar er under besøget ledsaget af en erhvervsdelegation, som vil have fokus på blandt andet "fælles ambitioner på den brede bæredygtighedsdagsorden", skriver kongehuset i en pressemeddelelse.

Præsidentparret skal blandt andet besøge Kastellet, skibakken CopenHill på Amager og CBS under sit besøg.

Senere tirsdag mødes præsidentparret med vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i Forsvarsministeriet.

Dagen rundes af med et gallataffel på Christiansborg Slot klokken 20.

Ved taflet deltager blandt andet regeringen og repræsentanter for dansk og islandsk erhvervsliv.

Kongen og den islandske præsident skal efter planen holde taler.

Kong Frederik besøgte Islands hovedstad, Reykjavik, tilbage i 2021, da han var kronprins.

Han rejste til Island med daværende udenrigsminister Jeppe Kofod (S) for også der at drøfte den grønne omstilling, og hvordan Danmark og Island kan samarbejde om den.

Ifølge Udenrigsministeriet er Island Danmarks 35. største eksportmarked. Og der er potentiale for vækst, lyder det.

- Udviklingen i den islandske energisektor og i den arktiske region følges med stor interesse af danske virksomheder, der ser muligheder i afsættelsen af deres teknologier i og omkring Island, skriver ministeriet i en pressemeddelelse om statsbesøget.

Ofte kombineres statsbesøg med erhvervs- eller kulturfremstød.

/ritzau/

København, 08/10/2024 - 09:51

Silas Holst sætter sig bag dommerbordet i Vild med dans

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Dansestjernen Silas Holst har tidligere helt åbent ytret, at han ville elske at sidde bag dommerbordet. Nu går drømmen i opfyldelse for en aften.

Det er tre år siden, at Silas Holst senest gik på gulvet i "Vild med dans". Nu vender den 41-årige dansestjerne tilbage i programmet efter sit annoncerede exit i 2021.

Han bliver nemlig gæstedommer i fredagens udgave af programmet, hvor der er musicaltema.

Det afslører TV 2 i en pressemeddelelse.

Silas Holst har tidligere åbent ytret, at han ville elske at sidde bag dommerbordet, og nu går drømmen således i opfyldelse for en aften.

I anledning af programmets 20-sæsoners jubilæum sidste år blev gæstedommere introduceret. Her flankerede en ny gæstedommer - heriblandt tidligere vindere, professionelle dansere og værter - det faste dommerpanel, som i år består af Sonny Fredie-Pedersen, Marianne Eihilt og Lene James Mikkelsen.

TV 2 afslørede op til årets premiere på den 21. sæson i september, at det ville fortsætte. Dog ikke i hvert program som i jubilæumssæsonen, men når det giver mening, lød det fra redaktør Mads Elias Højbjerg Ravn.

Og fredagens musicaltema passer perfekt til Silas Holst, som især gør sig på de skrå brædder der. Blandt andet i "Moulin Rouge", "Grease" og "Kinky Boots", som indbragte ham en Reumert - en af dansk scenekunsts mest fornemme priser. Og netop nu er han aktuel i "Dirty Dancing".

Det er hans næstsidste deciderede danserolle.

Den rutinerede dansestjerne har tidligere annonceret, at han indstiller karrieren som professionel danser, men fortsætter med musicals i roller fokuseret på sang og skuespil.

Hans sidste danseforestilling bliver næste års udgave af "Strictly Ballroom".

- Jeg kan ikke blive ved med at spille Danny fra "Grease" som 41-årig. På et tidspunkt bliver det også patetisk, og man tænker: "Så dum er Danny ikke, at han har taget high school om i så mange år", sagde Silas Holst til Ritzau i september.

Det er også en erkendelse af, at fysikken ikke kan holde til det.

- Sidste år, da jeg lavede "Grease", fik jeg en fibersprængning i baglåret, da jeg lavede en helt almindelig drejning. Selv om det ikke nødvendigvis har noget med alderen at gøre, så tænkte jeg, at det godt kan være, at det er nu, jeg skal stoppe, lød det fra ham.

- Når jeg alligevel ved, at jeg ville slutte om fem år, så er der ingen grund til at tage alle de skader og den smerte, der kan komme i de år.

Silas Holst debuterede som danser i "Vild med dans" i programmets femte sæson i 2008, hvor han dannede dansepar med sangeren Szhirley.

Han har vundet programmet tre gange. Senest i 2019, hvor han med skuespilleren Jakob Fauerby skrev historie som det første par i verden af samme køn, der sikrede sig trofæet.

Silas Holst vandt første gang "Vild med dans" i 2011 med skicrossløber Sophie Fjellvang-Sølling. Han dansede sig igen til tops tre år efter i 2014 med tv-vært Sara Maria Franch-Mærkedahl.

"Vild med dans" sendes på TV 2 og TV 2 Play fredag klokken 20.

/ritzau/

Læs Mere >>

Rickmansworth, 08/10/2024 - 02:36

Objekter fra Star Wars og James Bond skal snart under hammeren

Benjamin Cremel/Ritzau Scanpix

Auktionshuset Propstore sender i næste uge flere end 1800 forskellige samleobjekter på auktion.

Alt fra Yodas stok til Clint Eastwoods frakke i filmen "The Good, the Bad and the Ugly" kommer til salg i næste måned, hvor der er hammerslag på hundredvis af samleobjekter fra film og tv.

Det er auktionshuset Propstore, som sælger flere end 1800 forskellige samleobjekter ved dets årlige auktion, der strækker sig fra 14. til 17. november.

Auktionshuset vurderer, at der kan sælges for mere end 10 millioner pund i løbet af de fire auktionsdage. Det svarer til i omegnen af 88,8 millioner kroner.

De samleobjekter, der kommer til salg, har været båret eller brugt af nogle af Hollywoods største navne.

Der er tilmed mange objekter fra nogle af de største filmuniverser - inklusive James Bond og Harry Potter.

På auktionen kan man blandt andet byde på en stormtrooper-hjelm fra filmen "Star Wars: A New Hope". Hjelmens værdi vurderes til at ligge mellem 250.000 og 500.000 pund.

I danske kroner er det mellem omkring 2,2 og 4,4 millioner.

- Det er et utroligt sjældent samlerobjekt, siger stifter og direktør for Propstore, Stephen Lane, til Reuters.

Den Yoda-stok, der bliver solgt, blev brugt i to forskellige film: "The Empire Strikes Back" og "Return of the Jedi", siger Propstore.

Herudover sælges et bredt udvalg af kostumer. Man kan blandt andet få fat i Michael Keatons batsuit fra "Batman Returns" eller et jakkesæt, som Daniel Craig bar i James Bond-filmen "Skyfall".

Også Clint Eastwoods frakke fra "The Good, the Bad and the Ugly" kommer under hammeren.

- Dette betragtes som en af de bedste westernfilm, måske nogensinde, og dele af Clint Eastwoods kostume fra de film dukker næsten aldrig op, siger Stephen Lane.

Andre højdepunkter inkluderer Russell Crowes Maximus-arena hjelm og maske fra "Gladiator", Henry Winklers ghostfacemaske fra "Scream", samt en kjole båret af Elizabeth Taylor i "Cleopatra".

/ritzau/Reuters

Læs Mere >>

, 08/10/2024 - 10:00

FAKTA: Tegn på nedsat syn hos børn

* Hvis dit barn ofte gnider sig i øjnene, kan det være et tegn på, at øjnene bliver hurtigere trætte på grund af nedsat syn.

* Et andet tegn kan være, at dit barn er generet af lys. Det kan for eksempel være stærkt dagslys, lys fra en tablet eller ved skift mellem indendørs- og udendørsaktiviteter.

* Mistet lektie- og læselyst kan også være et tegn på koncentrationsbesvær. Desuden kan man være opmærksom på, om barnet peger på bogstaverne og fortæller, at de smelter sammen.

* Hvis barnet skeler hele tiden, kan det være et udtryk for, at barnet overanstrenger sine øjne. Det opdages bedst ved, at det ene øje "ikke følger med" det andet.

Kilde: Synoptik.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 08/10/2024 - 10:00

Spot dit barns synsproblemer i tide: Disse tegn skal du kigge efter

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Små adfærdsændringer og koncentrationsbesvær kan betyde, at dit barn har synsproblemer. Derfor bør små børn få tjekket synet regelmæssigt.

Det kan være meget svært at opdage dit barns synsproblemer.

Derfor ender konklusionen ofte med at være forkert, når dit barn har udfordringer i hverdagen, lyder det fra Per Michael Larsen, der er direktør hos Optikerforeningen, op til Verdens Synsdag den 10. oktober.

- Børn ved ikke, hvad der er rigtigt og forkert i forhold til synet, og derfor lever de ofte med nogle ting, som skyldes behovet for briller. For eksempel hovedpine, siger han.

Hovedpine er kun et af tegnene på, at synet driller hos dit barn. Men børn, der tumler og rammer ind i ting, bliver ofte mistolket, som at de ikke er så gode motorisk.

- Men det kan også skyldes, at barnet ikke kan afstandsbedømme korrekt, siger Per Michael Larsen, der også ser en tendens hos især drenge:

- Koncentrationsproblemer kan for eksempel også forekomme, hvis man skal koncentrere sig ekstra meget og ikke kan fastholde blikket på det, man læser.

Ifølge Øjenforeningen, der er en samling af de faglige organisationer inden for øjenområdet, er det største synsproblem for børn under syv år, at de får et dovent øje, siger direktør Marijke Vittrup.

- Hvis et barn har stor styrkeforskel på de to øjne, vælger hjernen det øje, der giver det skarpeste syn. Skeler barnet, undertrykker hjernen synet fra det skelende øje for at undgå dobbeltsyn. I begge tilfælde bliver det undertrykte øje dovent, hvilket giver nedsat synsstyrke.

- Det er vigtigt at træne et dovent øje op til normalt syn, så man har et godt øje i reserve, hvis der for eksempel skulle ske noget med det gode øje.

Et dovent øje kan være svært at opdage, og derfor er børneundersøgelserne hos den praktiserende læge vigtige at tage til, understreger Marijke Vittrup.

Der kan også være tegn på dårligt syn i børnenes skærmbrug. Eksempelvis hvis barnet tager tabletten, computeren eller telefonen meget tæt på ansigtet.

Og selv hvis ens barns fravalg af skærm kan virke positivt som forælder, er det en adfærdsændring, der er værd at holde øje med.

- Hvis dit barn pludselig bruger mindre tid foran skærmen, kan det også betyde, at barnet har noget med synet, der gør, at han eller hun ikke kan koncentrere sig om det i længere tid.

Både Per Michael Larsen og Marijke Vittrup anbefaler, at børn får tjekket deres øjne regelmæssigt hos en øjenlæge.

Ifølge Per Michael Larsen er det også vigtigt, da de forskellige former for synsnedsættelse ikke altid bliver fanget hos sundhedsplejersken i skolen.

- Der er en udfordring ved eksempelvis langsynede børn, fordi de sagtens kan se tavlen i skolen.

- Et barn kan godt skjule, at de har brug for en brillestyrke på plus tre eller fire, fordi de kan zoome ind på noget og gøre det skarpt. Det bruger bare ekstra mange ressourcer på det.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek