Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 01/10/2024 - 10:44

Kongehusets kommunikationschef stopper næste år

Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, har opsagt sin stilling per 1. februar næste år.

Af: /ritzau/

Kongehuset skal have ny kommunikationschef. Lene Balleby har nemlig besluttet sig for at stoppe med virkning fra 1. februar næste år.

- Arbejdet med at finde en afløser pågår, skriver kongehuset på sin hjemmeside.

67-årige Lene Balleby tiltrådte i 2008 og har siden været ansvarlig for kongehusets presse- og kommunikationsarbejde.

Hun er tidligere kommunikationschef hos Egmont og har også arbejdet på den danske ambassade i Washington.

/ritzau/

København, 01/10/2024 - 09:28

Adam Price: Katherine Diez krænker mit privatliv i ny bog

Katherine Diez fortæller i ny bog blandt andet om detaljer fra sit samliv med tv-kok og forfatter Adam Price.

Dramaforfatter og tv-kok Adam Price beskylder Katherine Diez for "bevidst krænkelse" af privatlivets fred i ny bog, der udkommer på forlaget People's tirsdag.

- Meget af det beskrevne genkender jeg ikke, og jeg har ikke givet samtykke til, at hun må viderebringe sine subjektive beskrivelser eller fortolkninger af vores intime liv sammen.

- Jeg er ikke den rette til at gøre mig klog på Katherines bevæggrunde for at skrive, som hun gør, jeg kan blot konstatere, at hun bevidst har valgt at krænke privatlivets fred i forhold til mig, skriver han på Instagram.

Price dannede par med Katherine Diez fra 2022 til begyndelsen af 2024, hvor Diez var centrum i en sag om plagiat i blandt andet Berlingske-klummer og opslag på sin Instagram-profil.

Den nye bog omhandler ifølge Politiken tiden op til plagiatsagen - og netop en tid hvor hun var i et forhold med Adam Price.

Katherine Diez' nye bog er 182 sider lang og har fået titlen "I egen barm".

Price skriver også på sin Instagram-profil sent mandag, at bogen har "nogle helt urimelige konsekvenser for de personer, der står mig nær".

Ifølge Adam Price fik han kun forelagt et kort uddrag af Diez' nye bog.

- To hverdage inden den planlagte udgivelse fik jeg forelagt et kort uddrag af bogen, som jeg fik lov at læse overvåget af People's Press og Katherines advokat, Heidi Højmark Helweg, skriver han.

Han afviser at kommentere yderligere på nogen detaljer fra bogen.

- Jeg kommer selvsagt ikke til at kommentere yderligere på nogen detaljer fra bogen, idet jeg som nævnt betragter det som en krænkelse af privatlivets fred og dermed ikke anerkender præmissen om, at mit privatliv skal være samtaleemne i det offentlige rum.

- Jeg har endnu ikke taget stilling til, om krænkelsen skal have retlige konsekvenser, skriver han på Instagram sent mandag aften.

People's forlagsdirektør, Line Miller, skriver i en mail til Politiken, at Adam Price har haft tid nok til at "gøre indsigelser, også juridisk, hvis man mener, at materialet kan anfægtes ud fra eksempelvis en krænkelse af privatlivets fred".

Hun mener derfor ikke, at forlaget har "behandlet sagen hensynsløst eller letsindigt", skriver Politiken.

I bogen fortæller Katherine Diez ifølge Politiken blandt andet om et kokainmisbrug, voldsomt ubehagelige seksuelle oplevelser, en til tider utryg barndom, en giftig mediebranche og en spiseforstyrrelse.

- Som barn var jeg rædselsslagen for at begå fejl. Siden forsvandt jeg ind i en drømmeverden, hvor intet måtte gøre ondt. Jeg ville gøre alt for kærlighed, hvor kaotisk den end var, skriver Diez i bogen ifølge Politiken.

Ud over Adam Price har Katherine Diez også tidligere dannet par med tidligere minister Dan Jørgensen (S).

Ifølge Politiken indeholder bogen en række private detaljer om både Adam Price og Dan Jørgensen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2024 - 08:59

OVERBLIK: Anmelderen Katherine Diez plagierede i 13 artikler

Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix

Katherine Diez udgiver tirsdag en bog om sit liv. I januar var hun hovedpersonen i en større plagiatsag.

Tidligere litteraturanmelder og klummeskribent Katherine Diez udgiver tirsdag bogen "I egen barm" på forlaget People's.

Her fortæller Katherine Diez om sit liv op til den plagiatsag, der ramte hende i starten af 2024, og hvor hun ikke har udtalt sig offentligt siden, indtil hun tirsdag gav et interview til Politiken om bogen.

Få her et overblik over plagiatsagen:

* På den sociale platform Reddit begynder brugere i januar 2024 at skrive om, at passager i en række af Katherine Diez' klummer, anmeldelser og Instagram-opslag minder om noget, der tidligere er skrevet af andre.

* Efterfølgende går en række medier ind i sagen heriblandt Kulturmonitor. Mediet fremviser eksempler på, at Katherine Diez har lånt af andres tekster uden at kildehenvise. Hun har plagieret af tekster fra eksempelvis amerikanske universitetsstuderende og udenlandske medier, viser eksemplerne.

* Berlingske iværksætter 16. januar en intern undersøgelse af de klummer og litteraturanmeldelser, som Katherine Diez har skrevet for avisen som freelanceskribent fra 2018 til 2022.

* Katherinde Diez erkender 18. januar i et opslag på Instagram, at hun har haft "en uansvarlig, sløset og usystematisk arbejdsmetode, som har medført en række fejl, hvilket jeg dybt beklager". Hun kalder også sagen for sin "største professionelle lærestreg".

* Resultatet af Berlingskes undersøgelse, der bliver foretaget af graverjournalist på TV 2 Niels Lykke Møller, viser 13 eksempler på muligt plagiat i de 94 artikler, Katherine Diez har skrevet for avisen. Chefredaktionen på avisen vurderer, at der i alle tilfælde er tale om plagiat i større eller mindre grad.

* Også magasinet Elle laver en intern undersøgelse af Katherine Diez' artikler til magasinet. Her blev fundet plagiat i én artikel.

* I slutningen af januar skriver Berlingske, at Katherine Diez ikke har en bachelorgrad i dansk fra Københavns Universitet, som hun ellers har oplyst flere gange.

* Tirsdag bekræfter Kathrine Diez i DR-podcasten "Genstart", at hun ikke færdiggjorde sin bachelor, fordi hun fik job på Berlingske, da hun skulle skrive sit bachelorprojekt.

Det fremgik af LinkedIn, at hun havde bachelorgraden, fordi hun forventede at gennemføre den "kort tid efter", siger hun til DR. Hun tænkte på daværende tidspunkt, at "det er ligemeget, det er der ingen, der går op i".

Kilder: Politiken, Berlingske, Kulturmonitor, Ekstra Bladet, Ritzau.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 01/10/2024 - 10:00

FAKTA: Symptomer på allergi over for mad

* Symptomerne på fødevareallergi opstår ofte få minutter til to timer efter indtagelse af maden, men der kan godt gå længere tid.

* Fødevareallergi er karakteriseret ved, at der ofte er symptomer fra flere af kroppens organsystemer.

* Den første reaktion vil typisk være kløe og eventuel hævelse i mund og svælg.

* Herefter kan øjne, næse, lunger, mave-tarm-kanalen og huden reagere. Det kan være med løbende næse, røde øjne, mavesmerter eller akut nældefeber. 

Kilde: Astma-Allergi Danmarks hjemmeside.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 01/10/2024 - 10:00

Cremer og sæber kan give fødevareallergi: Sådan nedsætter du risikoen

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Proteiner fra blandt andet soja og mælk i hudplejeprodukter kan føre til, at især små børn udvikler allergi over for mad. Voksne kan dog også blive ramt.

Mælk og mandler lyder umiddelbart som ufarlige ingredienser i de produkter, du smører dit lille barn ind i.

Men faktisk lurer risikoen for, at barnet udvikler fødevareallergi, hvis det får proteiner fra mad på huden.

Risikoen opstår, når barnet bliver udsat for noget, som det endnu ikke har spist, og som immunforsvaret dermed ikke har opbygget en tolerance imod.

Det viser flere studier, der nu bakkes op af Miljøstyrelsen. Styrelsen har fået lavet en ny undersøgelse af en række sæber, shampoo, cremer og olier til børn.

Undersøgelsen konkluderer, at 27 procent af produkterne på markedet rummer fødevareingredienser.

Af de produkter har man fået testet et udsnit på 39. Her fandt man potentielt allergifremkaldende fødevareproteiner i ni af dem.

- Det er altså ikke i alle tilfælde, at der er proteiner i plejeprodukter med fødevareingredienser, og det er jo positivt, siger Camilla Maria Petersen, som er projektansvarlig for den nye undersøgelse fra Miljøstyrelsen.

Alligevel lyder anbefalingen nu fra styrelsen, at forældre forsøger at undgå at udsætte små børn for cremer og andet, der er tilsat elementer fra madens verden.

- Vi opfordrer til, at man venter, til børnene har indtaget fødevarerne, før de får dem på huden. Her er det særligt børn under to år, der er udsatte, og børn, hvor hudbarrieren ikke er intakt. Det kan for eksempel være i forbindelse med eksem, siger Camilla Maria Petersen.

Men det kan godt være svært at gennemskue indholdsfortegnelserne, når du skimmer supermarkedets hylder for hudpleje til dit barn.

Det siger Rikke Bille, som er chef for allergimærkningen Asthma Allergy Nordic hos patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

- Man kan ikke altid se på ingrediensens navn, at den stammer fra en fødevare, fortæller hun.

Ifølge hende er den eneste rettesnor, der findes lige nu, at vælge produkter, der bærer Astma-Allergi Danmarks blå mærke. Også Camilla Maria Petersen fra Miljøstyrelsen henviser til mærket.

Astma-Allergi Danmark kræver nemlig dokumentation for, hvor eventuelle fødevareingredienser kommer fra, og fødevareproteiner tillades slet ikke.

- Derfor er vores mærkning det bedste værktøj, som det ser ud lige nu, siger Rikke Bille, der dog håber, at myndighederne vil se på sagen.

- Det er vigtigt, at myndighederne får kigget på noget regulering, når vi nu har denne viden, siger hun.

Selv om det i høj grad er helt små børn, som er i risiko for at udvikle fødevareallergi gennem hudplejeprodukter, så kan det også godt ske for voksne.

Forskning tyder på, at det kan opstå, hvis du bruger produkter, der indeholder såkaldte modificerede fødevareproteiner, lyder det fra Rikke Bille.

- Her har man ændret proteinerne en lille smule, og de er derfor ikke fuldstændig identiske med de oprindelige proteiner. Flere studier peger på, at det kan snyde kroppens forsvar, sådan at du faktisk får aktiveret en fødevareallergi mod noget, du tidligere sagtens har kunnet spise, forklarer hun.

Camilla Maria Petersen fra Miljøstyrelsen oplyser, at styrelsens nye undersøgelse vil blive taget med til et møde i en kosmetikgruppe under EU-Kommissionen i november.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek