Mælk og mandler lyder umiddelbart som ufarlige ingredienser i de produkter, du smører dit lille barn ind i.
Men faktisk lurer risikoen for, at barnet udvikler fødevareallergi, hvis det får proteiner fra mad på huden.
Risikoen opstår, når barnet bliver udsat for noget, som det endnu ikke har spist, og som immunforsvaret dermed ikke har opbygget en tolerance imod.
Det viser flere studier, der nu bakkes op af Miljøstyrelsen. Styrelsen har fået lavet en ny undersøgelse af en række sæber, shampoo, cremer og olier til børn.
Undersøgelsen konkluderer, at 27 procent af produkterne på markedet rummer fødevareingredienser.
Af de produkter har man fået testet et udsnit på 39. Her fandt man potentielt allergifremkaldende fødevareproteiner i ni af dem.
- Det er altså ikke i alle tilfælde, at der er proteiner i plejeprodukter med fødevareingredienser, og det er jo positivt, siger Camilla Maria Petersen, som er projektansvarlig for den nye undersøgelse fra Miljøstyrelsen.
Alligevel lyder anbefalingen nu fra styrelsen, at forældre forsøger at undgå at udsætte små børn for cremer og andet, der er tilsat elementer fra madens verden.
- Vi opfordrer til, at man venter, til børnene har indtaget fødevarerne, før de får dem på huden. Her er det særligt børn under to år, der er udsatte, og børn, hvor hudbarrieren ikke er intakt. Det kan for eksempel være i forbindelse med eksem, siger Camilla Maria Petersen.
Men det kan godt være svært at gennemskue indholdsfortegnelserne, når du skimmer supermarkedets hylder for hudpleje til dit barn.
Det siger Rikke Bille, som er chef for allergimærkningen Asthma Allergy Nordic hos patientforeningen Astma-Allergi Danmark.
- Man kan ikke altid se på ingrediensens navn, at den stammer fra en fødevare, fortæller hun.
Ifølge hende er den eneste rettesnor, der findes lige nu, at vælge produkter, der bærer Astma-Allergi Danmarks blå mærke. Også Camilla Maria Petersen fra Miljøstyrelsen henviser til mærket.
Astma-Allergi Danmark kræver nemlig dokumentation for, hvor eventuelle fødevareingredienser kommer fra, og fødevareproteiner tillades slet ikke.
- Derfor er vores mærkning det bedste værktøj, som det ser ud lige nu, siger Rikke Bille, der dog håber, at myndighederne vil se på sagen.
- Det er vigtigt, at myndighederne får kigget på noget regulering, når vi nu har denne viden, siger hun.
Selv om det i høj grad er helt små børn, som er i risiko for at udvikle fødevareallergi gennem hudplejeprodukter, så kan det også godt ske for voksne.
Forskning tyder på, at det kan opstå, hvis du bruger produkter, der indeholder såkaldte modificerede fødevareproteiner, lyder det fra Rikke Bille.
- Her har man ændret proteinerne en lille smule, og de er derfor ikke fuldstændig identiske med de oprindelige proteiner. Flere studier peger på, at det kan snyde kroppens forsvar, sådan at du faktisk får aktiveret en fødevareallergi mod noget, du tidligere sagtens har kunnet spise, forklarer hun.
Camilla Maria Petersen fra Miljøstyrelsen oplyser, at styrelsens nye undersøgelse vil blive taget med til et møde i en kosmetikgruppe under EU-Kommissionen i november.
/ritzau fokus/