Hjertet hamrer mod ribbenene, og sveden pibler frem i håndfladerne. Du tror, du skal dø, men du er egentlig bare på vej på ferie.
Flyskræk rammer hårdt, fordi den har rod i en dyb menneskelig grundangst, siger psykolog Mette Kroier.
Til daglig hjælper hun folk, som er bange for at flyve, og så har hun skrevet en bog om sin egen frygt for at lette fra jorden.
- Vi har tre grundangste, som vi forsøger at undgå i vores liv. Det er kontroltab, ensomhed og angst for at vælge forkert, hvis vi har flere valg. Og det er især kontroltab, der gør sig gældende her, forklarer hun.
Ifølge Ulrik Pedersen, der er pilot og afholder kurser om flyskræk, handler det om, at der kan være en stor usikkerhed forbundet med at lægge sit liv i luftfartspersonalets hænder.
- Du bliver lukket ind i et langt slankt rør, hvor du ovenikøbet bliver spændt fast. Du har svært ved at se ud og orientere dig, og du ved ikke, hvad der foregår ude i cockpittet. For døren er lukket og låst, siger han.
Men du kan gøre flere ting selv for at dæmpe frygten.
1) Sid det rigtige sted.
Hvis du ønsker at mærke så lidt bevægelse som muligt under flyveturen, bør du booke et sæde, der er placeret lige over vingen og fremefter.
- Punktet over vingen er flyets tyngdepunkt, og derfor er det her, flyet bevæger sig mindst, fortæller Ulrik Pedersen.
Det er hans oplevelse, at personer med flyskræk især frygter turbulens.
- Men turbulens er bare det latinske ord for, at luften bevæger sig. Luftmolekylerne bevæger sig altid, når noget påvirker dem, siger Ulrik Pedersen.
Opstår der turbulens, opfordrer han dig til at få øjenkontakt med stewarden eller stewardessen.
- Du kan se, at de ikke er grebet af panik, og på den måde kan du få afbrudt de negative tankestrømme.
For Mette Kroier virker det i øvrigt godt at fortælle kabinepersonalet, at hun er bange.
- Så kommer de en gang imellem og lægger en hånd på min skulder. De viser omsorg, og nogle gange skal der ikke så meget til for at skabe ro, siger hun.
2) Afled dig selv.
Download et par film, en lydbog eller nogle podcasts på din telefon eller tablet, så du har underholdning til hele rejsen.
Og anskaf dig gerne et par hovedtelefoner, som kan lukke helt af for omgivende støj.
- Det gør, at sanserne har fokus på noget andet, end at vi er i et miljø, der er rimelig ukontrollerbart, forklarer Mette Kroier.
For hende virker det også godt at have en bunke magasiner med, som hun kan bladre i undervejs.
3) Smid skoene, og spis slik.
Sørg for at have et par varme sokker på. Mette Kroier råder dig nemlig til at sidde uden sko på i al den tid, du befinder dig over skyerne.
- På den måde giver du din følesans en fornemmelse af, at der er fast grund under fødderne, og det er med til at skabe ro i kroppen, siger hun.
Med fødderne godt plantet i gulvet, kan du lade fingrene fiske noget sødt op fra håndbagagen.
- Det er en god idé at have noget slik med, du godt kan lide. Jeg kan rigtig godt lide Daim-chokolade, så det har jeg altid med mig, siger Mette Kroier og uddyber:
- På den måde kan du snyde hjernen til at tro, at alt nok skal gå godt, når nu du sidder der og spiser noget, der smager så godt.
/ritzau fokus/