Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Hobro, 05/02/2023 - 10:39

Knæskade tvinger tidligere superligabomber på pension

Mads Hvilsom må stoppe sin fodboldkarriere, efter at han i efteråret blev opereret for en knæskade igen.

Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Fodboldkarrieren er slut for den tidligere superligaangriber Mads Hvilsom.

Knæskader har de seneste år forpurret hans muligheder for at komme på banen, og nu tager han konsekvensen, skriver 1.-divisionsklubben Hobro i en pressemeddelelse.

- Desværre må jeg stoppe min fodboldkarriere tidligere end forventet. Efter knap to års genoptræning må jeg sande, at mit knæ ikke kan holde til den belastning, som fodboldspillet kræver.

- Det er altid svært at sige stop for noget, der er sjovt, og det er netop, hvad fodbold har været for mig i Hobro IK, siger Hvilsom.

30-årige Hvilsom blev i foråret 2021 ramt af sin anden alvorlige knæskade i karrieren i en kamp mod Hvidovre.

Han fik comeback sidste år og spillede 11 kampe, før han igen blev opereret. Men han må konstatere, at det ikke er lykkedes at komme tilbage til topniveauet.

Hvilsom har haft sine største øjeblikke i Hobro.

Han var en vital del af holdet, da det sensationelt rykkede op i landets bedste fodboldrække i 2014. Og i den efterfølgende sæson blev han med 16 mål nummer to på Superligaens topscorerliste.

Siden tog det tidligere FC Midtjylland-talent til tyske Eintracht Braunschweig og norske Brann, før han vendte hjem til en kontrakt i Esbjerg.

Herfra gik turen til Sønderjyske og til sidst tilbage til Hobro i 2019.

Mads Hvilsom har i 113 superligakampe scoret 27 mål.

/ritzau/

København, 05/02/2023 - 10:00

Dansk skuespiller: Jeg har ingen udløbsdato

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

62-årige Jesper Lohmann føler ingen trang til at trække sig tilbage fra hverken skærmen eller scenekanten. I stedet gør han klar til et nyt karrierekapitel.

Livet byder på et væld af skift, og sådan et befinder skuespiller Jesper Lohmann sig i netop nu.

- Det har nok noget at gøre med, at mine børn er blevet store. De er teenagere og er lige så stille ved at flyve fra reden. Så jeg føler, jeg er klar til at vende et nyt blad, siger den 62-årige skuespiller.

På den måde kan han til en vis grad spejle sig i den rolle, han besjæler i den nye sæson af krimiserien "Den som dræber - fanget af mørket", som kan ses på Viaplay.

Her spiller han den alkoholiserede far til hovedkarakteren Louise Bergstein, der portrætteres af Natalie Madueño.

Seerne møder ham på et tidspunkt, hvor han er på vej på pension og har voldsomt svært ved at forlige sig med den beslutning.

- Han er bange for, hvad der skal ske med ham, når han pludselig står dér og ikke har sit revir at være i mere, og derfor opsøger han sin datter, fortæller Jesper Lohmann.

Hvordan det går, skal ikke afsløres her. Men selve situationen betragter Jesper Lohmann som farens forsøg på at tage skæbnen i sine egne hænder. Og det er dét, der gør karakteren interessant, mener han.

- Fra den ene dag til den anden skal han ikke stå op og se sine kolleger. Det kræver mod at træde ud i noget nyt.

- Jeg står heldigvis ikke selv over for at skulle på pension. Det må virkelig være noget underligt noget, lyder det fra den erfarne skuespiller, der glæder sig over, at der teknisk set ikke er nogen udløbsdato på hans eget virke.

- Jeg håber da, at jeg får lov til at blive ved, lige så længe jeg har lyst. Og jeg har masser af lyst i øjeblikket.

Jesper Lohmann har været vidt omkring i branchen, siden han blev uddannet fra Odense Teater i 1989.

Han er kendt for tv-serier som "Taxa" og "Forbrydelsen" og spillefilm som "Hævnen", men har også medvirket i en lang række teaterforestillinger. De senere år har han dog især optrådt som sanger og entertainer.

- Jeg føler mig i ganske fin form og synes, at jeg er klar til, at der skal ske noget nyt.

- Mine børn er blevet store teenagere, og min ældste søn er på efterskole. Så jeg skal vende nogle nye sider, siger Jesper Lohmann.

Det gør skuespilleren blandt andet ved at skrive en bog om, der skal handle om hans forhold til tro.

- Mit forhold til troen bliver bedre og bedre. Men det er ikke så meget kristendommen. Det er mere betragtninger om livet i al almindelighed, siger han.

- Så det går jeg og skriver lidt på i ny og næ, når jeg kommer i tanker om noget godt. Det er ret sjovt, siger skuespilleren.

Ud over sit nye projekt vil skuespilleren gerne vende tilbage til teatret.

- Det er jo en blanding af, hvad man selv synes, og hvad andre synes, ikke? Lidt ligesom ham, jeg spiller i "Den som dræber". Altså, det dér med at tage skæbnen i egen hånd, men ikke udelukke omverdenen, siger han og fortsætter:

- Det handler om at have en fornemmelse af, hvad man gerne vil, og så lade resten være op til tilfældighederne - med et smil på læben.

Tredje sæson af "Den som dræber - fanget af mørket" kan streames på Viaplay lige nu.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/02/2023 - 08:00

Kronprinsesse Mary træder frem i familien midt i tumultarisk tid

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kronprinsesse Mary har måttet håndtere to store skandalesager sidste år. Efter en tumultarisk tid kan kronprinsesse Mary fejre sin 51-års fødselsdag 5. februar.

2022 skulle have været året, hvor kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag blev fejret med pomp og pragt.

Men coronapandemien forpurrede den helt store markering af mærkedagen. Senere på året kom kriser til at påvirke kongefamilien helt ind på de inderste linjer.

Efter en tumultarisk tid kan kronprinsesse Mary nu fejre sin 51-års fødselsdag den 5. februar.

Forrige sommer flyttede kronprinsessens og kronprins Frederiks ældste søn, prins Christian, hjemmefra i en alder af 16 år for at studere på den traditionsrige skole Herlufsholm i Næstved.

Et sted, han var glad for at gå, lod hans forældre omverdenen forstå.

Men Herlufsholm var ikke et passende sted for Danmarks fremtidige konge, lød kritikken, efter at en TV 2-dokumentar skildrede et krænkende miljø blandt flere af eleverne. Især når kronprinsessen er formand for Mary Fonden, der kæmper mod mobning og ensomhed.

Kronprinsparret trak til sidst prins Christian ud af skolen, og den kommende tronarving kom i stedet på Ordrup Gymnasium.

Prinsesse Isabellas planer blev også ændret. Hun skulle have færdiggjort 9. klasse på Herlufsholm, men skiftede til Ingrid Jespersens Gymnasieskole.

Parrets to yngste børn, de 12-årige tvillinger prins Vincent og prinsesse Josephine, går stadig på Tranegårdskolen i Hellerup.

Mens fremtiden kun ligger fast for kronprinsparrets ældste søn, som en dag skal overtage tronen, er den mere åben for de tre yngste.

Derfor kommer kronprinsparret til at se på prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephines titler en dag.

Sådan lød det fra kronprinsesse Mary, da hun blev spurgt til tumulten, som opstod, da dronning Margrethe besluttede at fratage prins Joachims fire børn deres royale titler.

Kronprinsesse Mary, der siden 2019 har kunnet indsættes som rigsforstander, var den første på dronningens side til at udtale sig om krisen i kongehuset.

- I dag kan vi ikke se, hvordan kongehuset kommer til at se ud, når det er Christians tid, eller når Christians tid begynder at nærme sig, sagde kronprinsesse Mary til den fremmødte presse under et arrangement.

- Forandring kan være umådelig svær og kan gøre ondt. Det har de fleste prøvet. Men det er ikke ensbetydende med, at beslutningen ikke er den rigtige, siger kronprinsesse Mary om dronning Margrethes valg.

Ifølge prins Joachim er forholdet til kronprinsparret kompliceret.

Det forgangne år er kronprinsesse Mary blevet genforenet med den australske del af sin familie.

I foråret rejste hun alene "down under" for at se sine nærmeste. Over julen havde hun hele familien med. Det var den første jul i Australien i fem år, og den blev fejret på Tasmanien, hvor kronprinsesse Mary i 1972 kom til verden.

Det var også i Australien, at hun i 2000 mødte kronprins Frederik tilfældigt på en pub, da han var i landet for at heppe på de danske OL-atleter.

Efter to års langdistanceforhold flyttede Mary Elizabeth Donaldson, som hun hed dengang, nordpå.

Danskerne og den fremmødte verdenspresse blev præsenteret for kronprinsens brud, da parrets forlovelse blev offentliggjort i oktober 2003.

- Han gør mig glad. Han er klog, modig og omsorgsfuld, og så er han ret sjov og charmerende. Han er varm, og han har et stort hjerte, sagde den vordende brud.

Hun trådte ind i Vor Frue Kirke 14. maj 2004 som australske Mary Elizabeth Donaldson og gik ud som Danmarks nye kronprinsesse med sin mand, kronprins Frederik.

Den 15. oktober året efter blev parret forældre til prins Christian, som dermed fylder 18 år i efteråret.

Dermed venter endnu en stor fødselsdagsfejring kongehuset.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/02/2023 - 09:00

FAKTA: Så sikkert er det at flyve

* Forskere fra det amerikanske universitet MIT (Massachusetts Institute of Technology) konkluderede i 2020, at det aldrig har været sikrere at flyve.

* Det udsagn bygger på, at antallet af dødsfald i forbindelse med kommercielle flyvninger faldt markant i årene fra 2008 til 2017 sammenlignet med årtiet før.

* Mellem 2008 og 2017 skete der globalt et dødsfald per 7,9 millioner flypassagerer, mens der fra 1988 til 1997 var et dødsfald per 2,7 millioner passagerer.

Kilde: Studiet "Aviation Safety: A Whole New World" fra tidsskriftet Transportation Science.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 05/02/2023 - 09:00

Bekæmp din flyskræk med strømpesokker og slik

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det handler om at aflede dig selv og huske et par varme sokker, hvis du gerne vil lette din frygt for at flyve.

Hjertet hamrer mod ribbenene, og sveden pibler frem i håndfladerne. Du tror, du skal dø, men du er egentlig bare på vej på ferie.

Flyskræk rammer hårdt, fordi den har rod i en dyb menneskelig grundangst, siger psykolog Mette Kroier.

Til daglig hjælper hun folk, som er bange for at flyve, og så har hun skrevet en bog om sin egen frygt for at lette fra jorden.

- Vi har tre grundangste, som vi forsøger at undgå i vores liv. Det er kontroltab, ensomhed og angst for at vælge forkert, hvis vi har flere valg. Og det er især kontroltab, der gør sig gældende her, forklarer hun.

Ifølge Ulrik Pedersen, der er pilot og afholder kurser om flyskræk, handler det om, at der kan være en stor usikkerhed forbundet med at lægge sit liv i luftfartspersonalets hænder.

- Du bliver lukket ind i et langt slankt rør, hvor du ovenikøbet bliver spændt fast. Du har svært ved at se ud og orientere dig, og du ved ikke, hvad der foregår ude i cockpittet. For døren er lukket og låst, siger han.

Men du kan gøre flere ting selv for at dæmpe frygten.

1) Sid det rigtige sted.

Hvis du ønsker at mærke så lidt bevægelse som muligt under flyveturen, bør du booke et sæde, der er placeret lige over vingen og fremefter.

- Punktet over vingen er flyets tyngdepunkt, og derfor er det her, flyet bevæger sig mindst, fortæller Ulrik Pedersen.

Det er hans oplevelse, at personer med flyskræk især frygter turbulens.

- Men turbulens er bare det latinske ord for, at luften bevæger sig. Luftmolekylerne bevæger sig altid, når noget påvirker dem, siger Ulrik Pedersen.

Opstår der turbulens, opfordrer han dig til at få øjenkontakt med stewarden eller stewardessen.

- Du kan se, at de ikke er grebet af panik, og på den måde kan du få afbrudt de negative tankestrømme.

For Mette Kroier virker det i øvrigt godt at fortælle kabinepersonalet, at hun er bange.

- Så kommer de en gang imellem og lægger en hånd på min skulder. De viser omsorg, og nogle gange skal der ikke så meget til for at skabe ro, siger hun.

2) Afled dig selv.

Download et par film, en lydbog eller nogle podcasts på din telefon eller tablet, så du har underholdning til hele rejsen.

Og anskaf dig gerne et par hovedtelefoner, som kan lukke helt af for omgivende støj.

- Det gør, at sanserne har fokus på noget andet, end at vi er i et miljø, der er rimelig ukontrollerbart, forklarer Mette Kroier.

For hende virker det også godt at have en bunke magasiner med, som hun kan bladre i undervejs.

3) Smid skoene, og spis slik.

Sørg for at have et par varme sokker på. Mette Kroier råder dig nemlig til at sidde uden sko på i al den tid, du befinder dig over skyerne.

- På den måde giver du din følesans en fornemmelse af, at der er fast grund under fødderne, og det er med til at skabe ro i kroppen, siger hun.

Med fødderne godt plantet i gulvet, kan du lade fingrene fiske noget sødt op fra håndbagagen.

- Det er en god idé at have noget slik med, du godt kan lide. Jeg kan rigtig godt lide Daim-chokolade, så det har jeg altid med mig, siger Mette Kroier og uddyber:

- På den måde kan du snyde hjernen til at tro, at alt nok skal gå godt, når nu du sidder der og spiser noget, der smager så godt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv