Madrid, 29/06/2022 - 10:59
Kinas langtrækkende missiler skaber bekymring i Nato
For første gang i Natos historie vil alliancens strategiske koncept berøre Kina, der kaldes en "udfordring".
Af: /ritzau/
I august sidste år testede Kina et nyt hypersonisk missil, der fløj hele vejen rundt om kloden i lav højde og blot missede sit mål med 30 kilometer.
Missilet kan medbringe atomsprænghoveder. Den pludselige test af det avancerede missil overraskede dengang USA's efterretningstjeneste, skrev avisen Financial Times.
Men nu vil Nato ikke længere overraskes. På Nato-topmødet i Madrid ventes Nato-landene for første gang at vedtage et strategisk koncept, som omtaler Kina. Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på dag to af Nato-topmødet.
- Kina er ikke nævnt med et eneste ord i det nuværende strategiske koncept. Kina vil være del af det strategiske koncept, vi vedtager på dette topmøde, siger Jens Stoltenberg.
Han forventer, at Nato-landene bliver enige om at betegne Kina som en "udfordring for vores interesser og vores sikkerhed".
- Kina er ikke en modstander. Men vi skal tage konsekvenserne for vores sikkerhed i betragtning, når Kina investerer i moderne militære kapaciteter som langtrækkende missiler og atomvåben. Og når Kina forsøger at kontrollere kritisk infrastruktur som eksempelvis 5G-netværket i vores egne lande, siger Jens Stoltenberg.
Emnet er dog ømtåleligt, da mange Nato-lande - inklusive Danmark - har tætte økonomiske bånd til Kina.
Men det har vakt dyb bekymring, at Kina i de seneste måneder også har benægtet beviser for russiske krigsforbrydelser i Ukraine. Landet har også afvist, at Rusland forhindrer Ukraine i at eksportere korn.
- Kina og Rusland er tættere nu, end man nogensinde har været før, sagde Jens Stoltenberg på første dagen af topmødet.
- Vi så det i den fælles udtalelse mellem Kina og Rusland i begyndelsen af februar, hvor præsident Xi og præsident Putin sagde, at deres partnerskab var uden grænser.
- De fastslog samtidig, at både Rusland og Kina er imod enhver udvidelse af Nato. Det er første gang, at Kina så eksplicit har udtrykt en stærk mening imod Nato og Nato-udvidelse, sagde han.
Stoltenberg har op til topmødet lagt vægt på, at Natos partnere i Asien og Stillehavsområdet for første gang vil deltage i et Nato-topmøde. Det vil sige Australien, Japan, Korea og New Zealand. Lande, der alle føler sig truet af Kinas oprustning.
/ritzau/