Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/05/2024 - 10:52

Khamenei har udnævnt ny midlertidig præsident i Iran

Der skal holdes præsidentvalg inden for 50 dage. Khamenei har erklæret fem dages landesorg.

Office Of The Iranian Supreme Le/Reuters

Af: /ritzau/Reuters

Irans øverste leder, Ali Khamenei, har mandag udnævnt landets første vicepræsident, Mohammad Mokhber, til midlertidig præsident efter landets præsident, Ebrahim Raisi, er omkommet i en helikopterulykke.

Der skal holdes præsidentvalg inden for 50 dage. Khamenei har erklæret fem dages landesorg.

Der vil blive holdt en begravelsesceremoni for den afdøde præsident den 21. maj i Tabriz, skriver nyhedsbureauet Mehr.

Den iranske udenrigsminister, Hossein Amir-Abdollahian, omkom også ved helikopterulykken søndag. Der var i alt ni om bord i helikopteren, som styrtede ned i et svært tilgængeligt område nær grænsen til den aserbajdsjanske enklave Nakhitsjevan. Alle de ombordværende omkom.

Den iranske regering indkaldte til et andet krisemøde mindre end 24 timer efter, at det var blevet kendt, at alle om bord var blevet dræbt.

Mandag morgen offentliggjorde nyhedsbureauet IRNA drone-optagelser af helikoptervraget på en stejl skråning i et skovområde.

/ritzau/Reuters

København, 20/05/2024 - 10:00

Komiker Ane Høgsberg: Min kæreste synes at jeg er gammel og pinlig

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Da komiker Ane Høgsberg er i den varme stol i tredje afsnit af "Roasted: Verdens sjoveste ferie" bliver hun især drillet med sit valg af kæreste.

Inden Ane Høgsberg drog mod en luksusvilla i det sydlige Spanien, havde hun forberedt sig hjemmefra på at blive "grillet" af fem komikerkolleger.

- Jeg havde forberedt mig i dagene op til og forsøgt at dissekere min egen karriere for at finde ud af: "Hvad er det værste, de kan sige om mig?", siger hun.

Hun er aktuel i Prime Video-programmet "Roasted: Verdens sjoveste ferie", hvor hun og fem andre komikere skiftes til at sidde i den varme stol og blive drillet.

Faktisk havde Ane Høgsberg forberedt sig i mange år på at være med i programmet - men uden at vide det.

Hendes kæreste, komiker Lasse Madsen, har nemlig drillet hende i flere år.

- Jeg tror, at hvis jeg havde været med i det her program, før jeg mødte ham (Lasse Madsen, red.), så havde jeg måske også haft lidt flere nerver på. Jeg er jo blevet "roasted" hver dag i fem år, så der er intet tilbage. Jeg bor sammen med kæmpe "roaster", siger Ane Høgsberg.

Lasse Madsen er seks år yngre end Ane Høgsberg. Og aldersforskellen er især noget, som Ane Høgsberg bliver drillet med.

- Han driller mig med, hvordan jeg ser ud, og ting jeg siger. Jeg er jo en lille smule ældre end ham, så jeg kan huske nogle andre ting og har nogle andre referencer, så han synes, at jeg er en gammel dame. Han synes også, at jeg er pinlig, siger hun.

Hjemme hos kæresteparret går det næsten udelukkende ud over Ane Høgsberg, for Lasse Madsen er svær at drille igen.

- Lasse er virkelig svær at drille, for han er bare ligeglad. Og det er jo ikke sjovt at drille en, der ikke bliver en lille smule påvirket af det, siger hun.

Da det i tredje afsnit af "Roasted: Verdens sjoveste ferie" er Ane Høgsbergs tur til at sidde i den varme stol, blev Lasse Madsen til gengæld drillet.

Flere af de andre komikere brugte nemlig Ane Høgsbergs valg af kæreste i deres "roasts".

- Ane svælger jo så meget i elendighed, at hun er sammen med Lasse Madsen, siger komiker Simon Talbot i programmets tredje afsnit.

Ane Høgsberg er imponeret over, at hendes kæreste har klemt sig med i et program, som han ikke engang medvirker i.

- På en eller anden måde må det jo også sige noget om, hvor dejligt og rart et menneske jeg er, når det eneste man kan drille mig med, er mit valg af kæreste, siger hun.

Den 36-årige komiker har ikke fortalt Lasse Madsen, hvor stor en del han fylder i afsnittet om hende.

- Han kommer til at synes, at det er sjovt. Og dejligt at selv et program han ikke er med i, er han alligevel med i. Han er her, der og alle vegne, siger hun.

Sammen har parret en søn på tre år, der hedder Ebbe.

Ebbe er også endt med at blive en del af programmet.

- Jeg har talt med Lasse i dag, og han sagde til mig, at han og Ebbe overhovedet ikke savner dig. Han fortalte også, at Ebbe vågnede med mareridt i nat og sagde: "Jeg drømte, at mor var kommet hjem", siger komiker Lasse Rimmer i programmet.

Ane Høgsberg havde regnet med, at det ville ramme hende, hvis nogle af komikerne bragte hendes søn op.

- Men jeg ved jo, hvor meget Ebbe elsker mig, siger hun.

De første tre afsnit af "Roasted: Verdens sjoveste ferie" kan allerede ses på Prime Video.

Ud over Ane Høgsberg medvirker Linda P, Lasse Rimmer, Tobias Dybvad, Mikkel Klint Thorius og Simon Talbot.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/05/2024 - 06:00

Royal Run-arrangør til løbere: Pas på jer selv i varmen

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mandag byder på solskin og varme for Royal Run-løberne. Det er derfor ekstra vigtigt at huske at drikke vand.

Når 95.000 borgere i Danmark mandag hopper i løbeskoene og begiver sig ud på en af de mange Royal Run-ruter rundt om i landet, får de godt vejr med på vejen.

I år lover vejrudsigten nemlig sol over det meste af landet og temperaturer op mod 20 og nogen steder 25 grader, skriver DMI.

De høje temperaturer gør det endnu vigtigere, at løberne husker at passe på sig selv og drikker en masse væske, lyder det fra Morten Mølholm Hansen, der er administrerende direktør i Danmarks Idrætsforbund (DIF).

Han sidder i den såkaldte styregruppe for Royal Run.

- Vi gør altid løberne opmærksomme på at huske at drikke væske nok, men i år, hvor temperaturerne er så høje, er det endnu vigtigere, siger han.

- Vi sørger for, at der er en masse væskedepoter undervejs på ruterne, som løberne kan benytte, og der står ligeledes beredskab klar undervejs til at gribe ind, hvis nogen får det dårligt.

Han understreger, at det er meget sjældent, der er sket noget i årenes løb.

- Der er nogle erfarne løbsarrangører rundt omkring i byerne, som er meget opmærksomme på løbernes ve og vel.

Selv om mange nok vil kalde vejret, vi oplever i disse dage, for det perfekte sommervejr, så er det optimale løbevejr dog en smule koldere og lidt mere overskyet, lyder det fra Morten Mølholm Hansen.

- Vejret vil sandsynligvis også betyde, at der er en del flere tilskuere, som ligeledes skal huske at være opmærksomme på varmen, lyder det.

Morten Mølholm Hansens bedste råd til løberne er at drikke en masse væske både før, under og efter løbet.

- Det kan også være en god idé at løbe med kasket, så man ikke får sol direkte ned i hovedet samt at lytte efter sin krop og lade være med at være overmodig.

Royal Run tilbyder tre forskellige distancer på henholdsvis 1,6 kilometer, fem kilometer og ti kilometer.

Årets fem værtsbyer er Aarhus, Brønderslev, Fredericia, Kalundborg og København/Frederiksberg.

Det første Royal Run blev afviklet i 2018 i anledning af kong Frederiks 50-års fødselsdag. Det er sjette gang, at kong Frederik er vært for motionsløbet, men første gang, at han er vært og løber med som konge.

Kong Frederik skyder årets Royal Run i gang mandag med at løbe en mil - omkring 1,6 kilometer - i Fredericia.

Derudover skal han også løbe fem kilometer i Aarhus og ti kilometer i København. Han forventes at ankomme til København omkring klokken 19.

30 procent af de tilmeldte har angivet, at de aldrig har deltaget i et motionsløb før.

Det royale motionsløb sætter for andet år i træk deltagerrekord med 95.000 deltagere.

Allerede i december kunne Royal Run melde udsolgt af alle 87.500 startnumre, der var sat til salg i første omgang.

I januar blev yderligere 7500 numre sat til salg i en række af byerne. De blev revet væk på få timer.

Royal Run er arrangeret af idrætsvisionen Bevæg dig for livet, som er et samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund, DGI og Dansk Atletik.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/05/2024 - 09:00

FAKTA: Forfatterens fif til mere læsetid

* Det altoverskyggende råd er: Sluk skærmene. De er tidsrøvere, og ofte går tiden med ting, du knap nok husker bagefter.

* Hav en god, gammeldags papirbog med dig, når du kommer omkring. Har du bogen med som lydbog eller e-bog, skal du ind på et device, og der risikerer du, at din opmærksomhed allerede er blevet snuppet af en notifikation eller en besked. 

* Gør læsning til en del af dit hjemmeliv. Sørg for, at der er let adgang til bøger. Hvis du har børn, kan du prioritere at læse med dem, så det bliver en naturlig del af hverdagen.

* Udskift mobiltelefonen med en bog, så vidt du kan. Har du eksempelvis en vane med at tage mobiltelefonen med på toilettet, så læg en bog derud i stedet.

Kilde: Benjamin Lamberth, skønlitterær forfatter og blogger på bogslugeren.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 20/05/2024 - 09:00

Sorter ud og lad dine gamle bøger leve videre nye steder

Luis Robayo/Ritzau Scanpix

Hvis dine bøger kan fortsætte deres liv et andet sted, er det meget lettere at sortere ud og sende gode sager videre.

Ude ved vejen står der et ombygget kaninbur, som er sirligt indrettet med hylder. Det fungerer som et bogskab, hvor man kan bytte sig til nye læseoplevelser.

Manden bag det ombyggede kaninbur er Benjamin Lamberth, som er forfatter og blogger om bøger og læseglæde på bogslugeren.dk.

Og han har også gjort det til sin mission på villavejen at sørge for, at aflagte bøger af en vis kaliber kan fortsætte livet i nye hænder.

- Når folk donerer bøger, sorterer jeg i dem, og to tredjedele ryger nok på genbrugspladsen, fordi jeg har erfaret, at de alligevel ikke bliver taget derude. Men til gengæld er en tredjedel af det virkelig lækre ting, som bliver taget igen.

- Så vi har et byttefællesskab, hvor der kommer virkelig mange bøger igennem i løbet af året, og det er bare en fornøjelse at se, at tingene bliver brugt, fortæller Benjamin Lamberth.

At etablere et bogbytteskab er bare en af de måder, du kan puste nyt liv i de gamle bøger, der ellers bare samler støv på hylden.

En anden model, som Benjamin Lamberth altså også bruger til de eksemplarer, der ikke får plads i bytteskabet, er at aflevere dem på genbrugsstationen eller en nærgenbrugsstation. På sidstnævnte ryger de direkte på hylderne, så andre kan snuppe et eksemplar at få glæde af.

Lena Bentsen, som er oprydningsekspert under navnet Farvelrod og forfatter til blandt andet "Farvel rod - hej frihed", foreslår at samle et par af dine aflagte bøger og have med i et net, når du tager ud i forskellige sociale sammenhænge.

- Hvis man er medlem af en klub, hvor man eksempelvis strikker, så kan man tage bøgerne med og spørge de andre, om der er nogle, de vil have. Lad bøgerne vandre, siger oprydningseksperten.

Det er dog vigtigt, at du tager bøgerne med igen, hvis de ikke har fundet en ny ejer. Du må ikke lade dit rod blive andres, som Lena Bentsen udtrykker det.

Lena Bentsen er selv sejler, og der har man ofte mange bøger med om bord til de stille stunder. Og det hober sig gerne op til flere, end der er plads til på den kompakte plads.

Derfor praktiserer hun og hendes mand, at de efterlader nogle bøger i danske eller udenlandske havne, som andre sejlere så kan få glæde af.

- Så har vi skrevet vores navn og bådnavn i. Så kan man lade dem vandre med en lille hilsen og også opfordre til, at den næste skriver sit navn i. Så er bogen ikke død, men stadig i live.

- Vi har så haft en sjov oplevelse med, at vi senere har mødt nogle sejlere, som har kunnet kende vores bådnavn og har sagt: "Nej, det var jo jer!", fortæller Lena Bentsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek