Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Rom, 06/01/2023 - 11:00

Italiensk fodboldlegende er død efter længere tids kamp mod kræft

Gianluca Vialli blev 58 år. Som aktiv spillede han blandt andet for Sampdoria, Juventus og Chelsea.

Af: /ritzau/

Den tidligere italienske fodboldspiller Gianluca Vialli er død.

Det skriver flere medier. Heriblandt italienske Corriere della Sera. En række britiske medier skriver det samme om Vialli, der havde en fortid som spiller og manager i Chelsea.

Den italienske fodboldklub Juventus, som Vialli også spillede for i sin aktive karriere, skriver "Ciao Gianluca" på klubbens Twitter-profil. Her ses angriberen, mens han løfter Champions League-trofæet, som han vandt med Torino-klubben.

Han blev 58 år. I december sidste år kom det frem, at Vialli midlertidigt forlod sit job i staben omkring det italienske landshold for at fokusere på sin behandling for kræft i bugspytkirtlen. Den kæmpede han med siden 2017.

- Mit mål er at bruge alle mine mentale og fysiske kræfter på at klare den del af sygdommen, så jeg bliver klar til nye eventyr med jer alle, sagde Vialli ifølge det italienske fodboldforbunds hjemmeside i december.

Vialli repræsenterede som aktiv også Cremonese og Sampdoria. Han scorede 16 mål i 59 kampe for Italien. Han var en del af trænerstaben, da Italien i 2021 vandt EM.

/ritzau/

København, 06/01/2023 - 10:49

Svensk konge efter kritik: Jeg er stolt af min datter

Raad Adayleh/Ritzau Scanpix

Kronprinsesse Victoria skal overtage den svenske trone. Det fastslår kong Carl Gustaf efter udtalelser om, at kronen burde gå til hans søn.

Sveriges konge Carl Gustaf har de seneste dage skabt debat efter udtalelser om, at han stadig er imod den grundlovsændring fra 1980, der gjorde, at hans datter blev tronfølger i stedet for hans søn.

Kritikken har nu fået kongen til at sende en erklæring ud på Facebook, hvor han understreger, at han støtter sin ældste datter.

- Det har smertet mig dybt, at jeg efterfølgende har hørt kommentarer, som hævder, at jeg ikke står bag min datter, kronprinsesse Victoria, som Sveriges tronfølger, skriver kong Carl Gustaf og fortsætter:

- Hermed vil jeg derfor gøre klart, at mine interviewsvar ikke skal opfattes som en kritik af den kvindelige tronfølger eller af kronprinsesse Victoria.

Han siger videre, at det er en selvfølge for ham, at kronprinsessen skal overtage hans plads.

- Hun er et ekstraordinært aktiv for mig, min familie og vores land. Jeg er stolt af hende og hendes utrættelige arbejde for Sverige, lyder det fra den svenske konge.

Det var i SVT-dokumentaren "Sveriges sidste konger", at kong Carl Gustaf kom med de omdiskuterede bemærkninger om grundlovsændringen fra 1980.

- Carl Philip blev født som kronprins, og jeg synes fortsat, at loven ikke kan ændres med tilbagevirkende kraft. Min søn blev født, og så pludselig ændrede man det, og han skulle af med det hele. Det er ganske mærkeligt, sagde han blandt andet.

Da prins Carl Philip blev født i 1979 var han tiltænkt rollen som tronarving, men processen med at ændre grundloven var allerede i gang. 1. januar 1980 blev tronfølgen ændret.

Dermed blev Carl Philips storesøster Victoria tronarving med titlen kronprinsesse.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 06/01/2023 - 08:00

Blachman: Livet kræver noget af mig

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Til foråret - kort efter årets X Factor-finale - fylder "X Factors" grand old man, Thomas Blachman, 60. Han har aldrig følt sig mere levende end nu.

I år tager Thomas Blachman sin 15. sæson som dommer i "X Factor".

Med undtagelse af en enkelt sæson tilbage i 2010 har X Factor-veteranen været med siden programmets danske premiere i 2008.

Dengang var han 45 år.

Til foråret - kort efter årets X Factor-finale - fylder den kendte komponist 60.

- Livet holder mig i live. Det kræver noget af mig. Det er hele tiden nu, nu, nu, nu, nu, nu, siger Thomas Blachman og fortsætter:

- Der er ikke noget bornholmerur, der står og holder takten i en eller anden dødssymfoni ovre i hjørnet. Det er liv, liv, liv, liv. Og larm.

Han har faktisk ikke rigtigt funderet over, at han fylder rundt.

Men - siger han så:

- Tiden til at reflektere er måske ikke min stærke side. Men jeg er godt klar over, at det er en moden mands alder. Så kan man diskutere, hvad der ikke er klædeligt, når man bliver 60, siger Thomas Blachman og fortsætter:

- Er det klædeligt at sidde og samle på golfkøller, rødvin og kuglepenne? Eller er det klædeligt at være så optaget af livet, så man ikke har tid til den slags pis?

- Jeg vil holde på det sidste, siger han.

Selv om man som bekendt siger, at alder blot er et tal, kan man ikke fornægte den.

- Men man kan godt puste røgringe i hovedet på Vor Herre og sige: "Jeg har dig, lige hvor jeg vil have dig, fordi jeg har det, som jeg er 30", siger Thomas Blachman og fortsætter:

- Jeg vil sgu egentlig gerne leve fra 60 til 90 på samme måde som fra 30 til 60. Jeg vil gerne have følelsen af, at alt er fedt og nyt og frisk og sultent. Det er sådan, det vil blive.

Thomas Blachman har evnen til at befinde sig i nuet.

- Det er den eneste mulighed, jeg har, konstaterer han.

- Jeg tror, at jeg på mange måder er for uintelligent til at tænke for langt frem eller til at huske for meget.

- Jeg er træt om aftenen. Står op om morgenen. Solen har taget frustrationerne, og sådan er det. Jeg er religiøs uden at være det.

Han har ikke de der hvad-nu-hvis-bekymringer, der kan ligge og ulme og forpurre umiddelbarheden - og sulten.

Kun hvis andre begynder at nævne dem.

- Jeg var måske en dreng, man kunne have bekymret sig lidt om. Men det var der ikke nogen, der gjorde. Hverken institutionen eller forældrene. Det vil sige, at jeg var heller ikke bekymret. Så jeg har arvet ubekymretheden. Den vil jeg sgu egentlig gerne give videre, lyder det fra Thomas Blachman.

- Hvis først skolen og forældrene begynder at bekymre sig, begynder børnene også at bekymre sig. Og så er det et overgreb på deres selvfølelse, mener han.

Selv er Thomas Blachman far til fire, som han gerne vil give sin ubekymrethed videre til.

I efteråret fødte hans forlovede, den svenske poet og sangerinde Julia Werup, parrets lille pige. Sammen har de også en søn. Og så har Thomas Blachman også to store børn fra sit første ægteskab.

- Der er intet trivielt i mit liv. Hverken i mit indre liv eller ydre liv, siger han.

- Jeg er et privilegeret menneske. Men også supertaknemlig.

"X Factor" sendes på TV 2 fredag klokken 20.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/01/2023 - 09:00

FAKTA: Her er de hjertesunde kostråd

* Fedt: Vælg umættet fedt fra planteriget.

* Fisk: Der anbefales 350 gram fisk om ugen.

* Frugt og grønt: Spis 600 gram frugt og grønt om dagen. Det anbefales også at spise 25-30 gram nødder og mandler dagligt.

* Fuldkorn: Vælg fuldkorsbrød, fiberholdigt knækbrød, rugbrød og havregryn samt fuldkornsris- og pasta. 75 gram fuldkorn dagligt er anbefalingen.

* Fysisk aktivitet: Motionér en halv time om dagen, og få pulsen op to gange om ugen.

* De hjertesunde kostråd følger de officielle kostråd.

Kilde: Hjerteforeningen.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 05/01/2023 - 09:00

Red din ægtefælle fra et hjertestop gennem kosten

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Der er flere ting, du kan gøre for at få din ægtefælle med på sundhedsvognen. Her er rådene fra en diætist og en psykolog.

Er din mand eller kone lidt for glad for fløderig sovs, masser af smør, cola og chips, som går ud over helbredet?

Det er ikke helt lige meget, hvad vi putter i munden, da flere studier blandt andet viser store sammenhænge mellem den rette kost og en reduceret risiko for hjerte-kar-sydomme, beretter organisationen Hjerteforeningen.

Og mere end halvdelen af folk over 55 år rammes af en hjerte-kar-sygdom.

Når det kommer til selve kosten, anbefaler Lotte Juul, der er diætist hos Hjerteforeningen, at I lever efter de fem f'er.

Nemlig fedtstoffer fra planteriget, fisk, fuldkorn, frugt og grønt og fysisk aktivitet, selv om sidstnævnte selvfølgelig ikke er noget, der kan komme på tallerkenen.

- Sæt også frugt og grønt, hvor der står slik og kage, siger Lotte Juul.

- Vi spiser ubevidst det, der er inden for rækkevidde, så det handler om at gøre den sunde løsning til den lette løsning.

Ifølge Lotte Juul kan det være en god idé at spise fisk som pålæg, fordi det ofte er nemmere end at skulle lave en hel ret.

- Men det kræver også, at vi får gravet dåserne med tun ud fra skabet og sat dem et sted med lidt mere trafik, siger hun.

Derudover peger diætisten blandt andet også på at bytte lyst brød ud med fuldkorn og smør ud med hummus eller avokado.

- Mange af dem, som har en hjertesygdom i forvejen, kan faktisk nedsætte den ved at leve efter de her fem f'er, siger hun.

Men hvordan starter du så samtalen med din ægtefælle om, at de spiser for usundt og dyrker for lidt motion?

Ifølge Mattias Stølen Due, der er psykolog og direktør for Center for Familieudvikling, som har specialiseret sig i familierelationer, kan det være et voldsomt sårbart emne.

Derfor anbefaler han, at du går nænsomt til værks.

- Den bedste måde, vi kan gå til det her på, er at spørge om lov til at tale om det, siger han.

- Det, der ofte sker, er, at vi går og tænker meget på det, og så kommer det ud i forbindelse med et skænderi. Og det er det dårligste tidspunkt overhovedet.

I stedet handler det ifølge Mattias Stølen Due om timing, så du finder et tidspunkt, hvor der er ro på, og du ikke "overfalder" den anden med et budskab, de ikke er klar på.

Psykologen peger i stedet på, at du kan tage udgangspunkt i dig selv og din bekymring for ægtefællens helbred, og at du synes, det kunne være rart at få italesat, hvad I som par skal stille op med det.

- Vi plejer pointere, at når én person i et forhold har et problem, så har begge et problem, siger Mattias Stølen Due.

- Vi skylder hinanden at tale om det på en konstruktiv og kærlig måde, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv