Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

New Delhi, 04/06/2023 - 10:54

Indien har udpeget de ansvarlige for dødelig togulykke

Et problem med et elektronisk signalsystem var med til at forårsage indisk togulykke, hvor mindst 288 døde.

Stringer/Reuters

Af: /ritzau/AFP

Det står søndag angiveligt klart, hvad og hvem der bærer skylden for den værste togulykke i årtier i Indien.

I hvert fald siger landets jernbaneminister, Ashwini Vaishnaw, at man er blevet klogere på, hvad der forårsagede lørdagens tragedie.

- Vi har identificeret årsagen til ulykken samt de folk, der var ansvarlige, siger ministeren til nyhedsbureauet ANI.

Det er ifølge ministeren et problem med et elektronisk signalsystem, der er blevet udpeget som en årsag til ulykken.

Han siger, at "ulykken skete på grund af en ændring, der skete med det elektroniske sikringsanlæg". Ministeren henviser til et komplekst system, der netop skal sørge for, at tog ikke kolliderer med hinanden.

Ashwini Vaishnaw siger, at det "ikke er passende" at gå yderligere i detaljer med årsagen til ulykken, før en endelig efterforskning er gennemført.

Mindst 288 mennesker mistede livet i lørdagens ulykke. Yderligere omkring 900 kvæstede er blevet indlagt på hospitalet.

Ulykken opstod, da et eksprestog var på vej fra Shalimar Station nær byen Kolkata - det tidligere Calcutta - i det nordlige Indien til Chennai i syd. Undervejs ramte det et godstog, der holdt stille på samme spor.

Kort efter ankom et andet passagertog og stødte ind i det forulykkede passagertog. Det skriver den indiske avis Times of India.

Jernbaneminister Ashwini Vaishnaw oplyste lørdag, at de pårørende til de dræbte vil modtage en million rupi (84.000 kroner).

De alvorligt tilskadekomne vil modtage 200.000 rupi (knap 17.000 kroner). De mindre tilskadekomne vil modtage 50.000 rupi (4200 kroner).

Indien har et af verdens største tognet, og landet har oplevet flere store ulykker det seneste århundrede.

Den værste skete i 1981, da et tog blev afsporet på en bro i Bihar og herefter styrtede ned i en flod. Her døde mellem 800 og 1000 mennesker.

/ritzau/AFP

London, 04/06/2023 - 08:00

Dansk skuespiller: Jeg kommer til at levere det hårdeste

Musicalperformeren Mikkel Hoé Knudsen troede, han skulle læse noget nørdet på universitetet. Men i en tilfældig musiktime fandt han melodien.

Adskilt af Valby Idrætspark og Vestre Kirkegård ligger Åmarken Station som portalen mellem provinsen og metropolen.

Herfra gik Mikkel Hoé Knudsens verden, da han, i takt med at han blev ung og udfarende, bevægede blikket ind mod København.

- Jeg tror, at følelsen af at være en dreng, der på Michael Strunge-vis tager S-toget ind til byen, er en universel ting, uanset om man er fra New York eller Hvidovre, siger han og fortsætter:

- Selv om størrelsesforskellen er mærkbar, tror jeg, det er noget, alle kender: at man står og glor ind på København, eller om man står ved Hudsonfloden og kigger ind mod skyskraberne, og tænker: "Gad vide, hvad jeg skal lave en dag?". Det handler om drømme - og om at udleve sine drømme.

Det er også afsættet i den kommende musical "Jersey Boys", som Mikkel Hoé Knudsen har en af hovedrollerne i. Musicalen skildrer den sande historie om gruppen Frankie Valli & The Four Seasons og kvartettens kurs - og siden kollisionskurs - med og mod stjernerne.

Musicalen er opkaldt efter det område, som de fire ungersvende kom fra, inden de skrålede sig op ad hitlisterne med sange som "Sherry", "Dawn" og "Big Girls Don't Cry".

- Siden jeg lærte forestillingen at kende, har jeg altid gerne villet spille den, lyder det fra Mikkel Hoé Knudsen.

- Det er lidt en kliché, men det er faktisk rigtigt: Det er min drømmerolle.

Selv om det er en drømmerolle, Mikkel Hoé Knudsen indtager fra 4. oktober, hvor musicalen får premiere, har det ikke altid været en drøm for ham at blive skuespiller.

Det er en ambition, der kom til ham i ungdomsårene, hvor han ellers troede, han skulle en helt anden retning med sit liv.

- Jeg stod i en eller anden tilfældig musiktime i gymnasiet og blev udpeget til at synge et vers af "Yesterday", og så fandt alle ud af, at jeg kunne synge. Jeg vidste det jo godt. Men det var ikke noget, jeg råbte op om, fortæller Mikkel Hoé Knudsen.

Men den opdagelse banede vejen ind i et gymnasieband, og efter at han fik studenterhuen på, blev musikken stemmen i hans liv.

- Det var ikke en drøm, jeg troede, jeg kunne realisere. Men så prøvede jeg, og så skete det, siger Mikkel Hoé Knudsen og smiler.

- Jeg har altid været meget boglig og troede, jeg skulle læse et eller andet supernørdet på universitetet. Sådan gik det ikke.

Mikkel Hoé Knudsen blev uddannet musicalperformer på Det Danske Musicalakademi i 2017. Siden har han stået på scenen i en lang række forestillinger rundt om i landet. Han har betrådt scenen i musicals som "West Side Story", "The Phantom of the Opera" og senest i "She Loves You”.

Nu venter der den 32-årige skuespiller hans hidtil største vokale udfordring i rollen som Frankie Valli.

- Jeg føler, at jeg kan tage den sjæl og den flabethed, som på en eller anden måde er i hans vokal, fra mig selv. Den person, jeg selv er, vibrerer ret godt med det menneske, som jeg føler, Frankie Valli er, lyder det fra Mikkel Hoé Knudsen.

- Han er en forstadsdreng fra New Jersey. Jeg er selv en vestegnsdreng - uden så meget kriminalitet, selv om jeg da godt kunne sidde bag på en knallert en gang imellem - som rendte rundt og sang i det småskjulte, siger han med et grin.

Virkelighedens Frankie Valli lever stadig. Næste år fylder han 90. Selv om han er kendt for sit samarbejde med & The Four Seasons, som "Jersey Boys" centrerer sig omkring, bliver der i musicalen også et genhør med et af hans allerstørste hit som solist, "Can't Take My Eyes Off You".

- Han har en bestemt stemme. Den stemme har jeg jo ikke. Så det skal jeg smelte sammen. Jeg frygter det ikke. Men selvfølgelig er der en eller anden form for ærefrygt, en positivt ladet ærefrygt, medgiver Mikkel Hoé Knudsen og kalder det et spændende stykke arbejde.

- Jeg vil aspirere mod det. Men det kommer aldrig nogensinde til at lyde 100 procent som Frankie Valli - det skal det heller ikke. Men jeg kommer helt sikkert til at levere det hårdeste for at gøre Frankie Valli så meget mig og mig så meget til Frankie Valli som muligt.

"Jersey Boys" er en af de største internationale prisvindende musicalsucceser de seneste 20 år.

Efter verdenspremieren på La Jolla Playhouse i San Diego fik musicalen premiere på de legendariske Broadway-brædder i New York i 2005.

Siden er musicalen kommet til West End i London, og fra 4. oktober rammer "Jersey Boys" også Danmark. Efter premieren og spilleperioden i Tivoli drager musicalen på danmarksturné og rammer Esbjerg, Randers, Aalborg, Odense, Viborg og Aarhus.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/06/2023 - 08:00

Peter Mygind om russiske fans: De har også brug for kærlighed

"Sommerdahl" er blevet en international succes, og krimiserien er blevet vist i cirka 40 lande. Heriblandt Rusland, hvor seere sender Peter Mygind beskeder.

Krimiserien "Sommerdahl" er både blevet en stor succes i Danmark og mange andre steder i verden.

Serien, som udkom med sin fjerde sæson 14. maj, bliver sendt i cirka 40 lande - blandt andet Frankrig, USA og Mexico.

Særligt et land er kommet bag på skuespilleren Peter Mygind, som spiller titelrollen som ledende politiefterforsker Dan Sommerdahl i serien.

- Folk skriver til mig fra hele verden, fordi de sidder og ser "Sommerdahl" derude, fortæller han.

- Jeg får endda beskeder fra Rusland, hvor den også bliver sendt, men der har de også brug for kærlighed, lyder det fra Peter Mygind.

Den kendte skuespiller har været med i flere serier, som løber over flere år, ligesom "Sommerdahl" gør. Optagelserne til femte sæson er i øvrigt allerede i gang.

Han har blandt andet spillet Nikolaj i "Nikolaj og Julie", Michael Laugesen i "Borgen" og taxachaufføren Andreas Lund-Andersen i serien "Taxa". For Peter Mygind gør rejsen med samme karakter det kun mere interessant at spille rollen.

- I en længerevarende serie ved jeg ikke, hvor den rolle, jeg spiller, ender henne. Jeg ved eksempelvis ikke, om min rolle nogensinde finder kærligheden, om rollen får en depression eller bliver alkoholiker. Og det gør skuespillet enormt spændende, fortæller Peter Mygind.

Ifølge ham er "Sommerdahl" ikke en serie, som har mange ændringer i karaktererne og setuppet, men man følger deres personlige rejse gennem sæsonerne.

- Vi følger forsat Dan, Flemming og Marianne og den lille politistation i Helsingør i fjerde sæson, fortæller Peter Mygind.

Marianne Sommerdahl, som spilles af Laura Drasbæk, er chefkriminaltekniker hos Helsingør Politi og er skilt fra Dan Sommerdahl.

I serien danner Marianne par med Flemming Torp, som også er efterforsker ved Helsingør Politi og samtidig er Dans bedste ven. Rollen spilles af André Babikian.

Laura Drasbæk tror, at det netop er de vante karakterer og omgivelser, som gør, at serien også hitter i mange andre lande.

- Det er en krimiserie, som er god at se sammen med sin familie, fordi den har en lethed, som de mørkere krimier ikke har.

- Derfor tror jeg, at den skiller sig lidt ud og favner bredere, lyder det fra Laura Drasbæk.

"Sommerdahl" kan ses på TV 2 Charlie hver søndag. Afsnittet kan streames ugen forinden på TV 2 Play.

Fakta: "Sommerdahl" er en stor succes i ind- og udland

* Siden "Sommerdahl" første gang blev sendt 1. marts 2020, er krimiserien blevet solgt til mange andre lande.

* Der er blandt andet seere i Frankrig, USA, Sverige, Storbritannien, Grækenland, Australien og Senegal.

* I Tyskland har mere en tre millioner set første og andet afsnit af tredje sæson, som havde tysk premiere søndag den 16. april 2023.

* Herhjemme er serien oprindeligt produceret til seere på TV 2 Charlie. Men på TV 2 Play har en tredjedel af alle TV 2 Play-brugere under 50 år set tredje sæson af serien.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 03/06/2023 - 08:00

FAKTA: Regler for studenterkørsel

* Studenterkørsel kræver ikke tilladelse fra politiet, men skal selvfølgelig ske i overensstemmelse med færdselsloven.

* De gældende hastighedsbegrænsninger skal overholdes. Dog må hastigheden ikke være højere end 40 kilometer i timen i tættere bebyggede områder og 60 kilometer i timen uden for disse områder.

* Studenterkørsel må ikke finde sted på motorveje eller motortrafikveje.

* Køretøjet, påhængsvognene og sammenkoblingerne skal være synet og godkendt af Statens Bilinspektion inden for det seneste år.

* Ejeren af køretøjet skal have tegnet forsikring, der dækker personskade på passagerer.

Kilde: politi.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 03/06/2023 - 08:00

Studenterkørsel: Husk at tjekke dette før I kører ud i trafikken

Hannah Mckay/Reuters

Hvert år sker der desværre ulykker i forbindelse med studenterkørslerne. Her får du råd til, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.

Det går nok de færrestes ører forbi, når landets gymnasieelever er færdige med de sidste eksaminer.

Gaderne fyldes med studenterhuer, og vejene indtages af studentervogne fyldt med glade - og ofte berusede - studenter.

Men desværre sker der uheld knyttet til studentervognskørsel flere gange hver sommer.

Socialrådgiver Bente Elton Rasmussen fra UlykkesLinjen kommer her med gode råd i forbindelse med studenterkørslerne.

UlykkesLinjen er drevet af UlykkesPatientForeningen og er en uvildig og gratis rådgivningstelefon for mennesker, der er kommet til skade i en ulykke.

1) Tjek op på chaufføren og vognen.

Det første gode råd er at undersøge, om alt er, som det skal være med vognen og chaufføren.

- Der er klare retningslinjer, som vognmændene skal følge. Vognen skal være godkendt og have en takograf installeret, så man kan se kørehviletider og hastighed, siger Bente Elton Rasmussen.

Ud over at vognføreren også skal have et gyldigt kørekort til almindelig bil, så skal selve vognen også godkendes af en synsvirksomhed.

Her skal køretøjet og indretningen på køretøjet - altså blandt andet vognsidernes højde - godkendes. Alle godkendelser skal medbringes under studenterkørslen.

2) Din og vognmandens forsikringer.

Ejeren af studentervognen skal have tegnet en forsikring, som dækker personskade på passagerne. Dokumentation for forsikringen skal også medbringes under kørslen.

Men du bør også have styr på dine egne forsikringer, fortæller Bente Elton Rasmussen.

- De fleste studerende er nok hjemmeboende og dermed dækket af henholdsvis ansvarsforsikring via deres forældre, siger hun. Og mange forældre har også tegnet ulykkesforsikringer på deres børn.

- Men er du flyttet hjemmefra, er det vigtigt, at du er forsikret, for kommer du eksempelvis til at forvolde skade på andre, kan det blive dyrt.

Ansvarsforsikringen er en del af din indboforsikring, mens ulykkesforsikringen tegnes selvstændigt.

Og vær opmærksom på, at selvforskyldt beruselse eller grov uagtsomhed kan få negativ betydning for dine muligheder for at få hjælp via forsikring.

3) Dokumentation og lægefaglig hjælp.

Er uheldet ude, og bliver du involveret i en ulykke, er der flere ting, du bør huske.

- Opsøg selvfølgelig læge eller skadestue, hvis det går galt. Og sørg endelig for at dokumentere hændelsen - gerne gennem billeder og vidneudsagn.

- Uden dokumentation er det sværere bagefter at få et krav igennem over for forsikringsselskabet, hvis der er sket noget.

Ifølge Bente Elton Rasmussen kan det eksempelvis være dokumentation på, hvad der helt konkret er sket, hvad årsagen til det var, og om der var noget galt med bilen. Og kontaktoplysninger på eventuelle andre involverede.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv